2019-06-28

Parcul central Nicolae Titulescu, Braşov

Oficialii din Braşov au tot mai multe idei creţe! Au permis defrişări pe Tâmpa, in pădurile care mărginesc drumul ce duce spre Poiana Braşov şi pădurile din Poiană. In locul copacilor şi a zonelor verzi sunt căsoaie - care nu toate sunt locuite, dar dă bine ca ţopârlanii să zică “am casă la munte” - şi parcări.
Acum, oficialii cheltuiesc bani cu studiile de fezabilitate pentru ca sub parcul “Titulescu” să sape de-o parcare cu mai multe niveluri, pentru vreo 3000 de maşini (zic ei). In acest parc e multă vegetaţie valoroasă (între care şi “arborele lalea” - şi la Carmen poate fi văzut) - “edilii” afirmă că această vegetaţie va fi strămutată până la terminarea lucrărilor şi apoi va fi replantată. Am înţeles că in Ro nu există specialişti in acest domeniu. Această strămutare înseamnă costuri mari suplimentare şi construcţiile prin Ro începute de oficiali  azi se termină… cine ştie când?!
In parc sunt şi foarte mulţi arbori care nu sunt consideraţi valoroşi, şi aceştia vor fi tăiaţi, deşi au zeci de ani (chiar mai mult unii, pentru că parcul e acolo  din secolul al XIX-lea, cca. anul 1885). Până vor creşte cei care vor urma să fie plantaţi… Vegetaţia de acolo asigură o oază de verdeaţă între betoane şi smoala asfaltului. După Bucureşti şi Iaşi, Braşov stă cel mai prost la calitatea mediului - distrugerea parcului agravează situaţia.
Purtătorul de vorbe al primăriei dădea din gură că oamenii trebuie să înţeleagă că sunt tot mai multe maşini şi sunt necesare locuri de parcare. Sigur că sunt necesare şi, n-ar fi de mirare să fi ales distrugerea parcului pe banii oraşului pentru a scuti de cheltuieli pe cei care deţin hotelurile şi pensiunile din apropiere; altfel, ar putea găsi soluţii la marginea oraşului - e spaţiu destul, dar ar trebui să îmbunătăţească transportul in comun. Sau, ar putea săpa pentru parcare sub staţia mijloacelor de transport in comun existentă deja in Livada Poştei, la o aruncătură de băţ de parcul pe care vor să-l distrugă. Aşa cum alte oraşe din lume au putut rezolva astfel de probleme fără să distrugă parcuri istorice ar putea şi cei de aici s-o facă.
Ordinul Arhitecţilor Braşov a atras atenţia asupra prostiei pe cale de a fi înfăptuită, dar din 2007, când s-a dat hotărârea pentru acest proiect “stop parc”, nu s-a mai sesizat cineva in mod serios. Pentru că, de curând, oficialii şi-au amintit că au o hotărâre prin care se pot consuma saci de bani, au readus hotărârea pe tapet. Reprezentanţii USR s-au alăturat celor care nu doresc desfiinţarea parcului, pentru că desfiinţare înseamnă ceea ce vor să facă deşi zic că vor reamenaja parcul după ce termină parcarea subterană. Craiovenii pot susţine această afirmaţie despre distrugere pentru că ei s-au ales cu betoane in locul Parcului Teatrului şi parcare dedesubt.
Locuri de parcare sunt necesare in continuare, însă nu se poate spune că nu există, deja, parcări, doar că sunt scumpe staţionarile şi cam prost făcute parcările - de estetică evit să amintesc. Toţi vor să-şi parcheze maşina fix la intrarea in faţa magazinului unde au treabă, a localului unde se distrează, a grătarului pe care-l aprind, a locului de muncă; dacă ar putea, ar opri chiar in faţa tarabei de piaţă de unde îşi cumpără praz, şi nici n-ar coborî din maşină.
Câteva date istorice despre parcul Nicolae Titulescu
La început, locul era viran - acolo trăgeau carele celor care veneau cu marfă la târgul din cetate. In zona din faţa hotelului Aro terenul era mai înalt cu circa 1,50 m, pentru că acolo fusese şantul de apărare al cetăţii. Până să niveleze zona dintre hotel şi parcul de azi erau plantaţi acolo tei, şi era loc de promenadă şi de joacă (mai in trecut, acolo era târgul de lemne).
*
În prima parte a secolului XX, grădinarul şef al Braşovului, Carol Hermann, proiectează linia modernă a spaţiului verde din centrul oraşului, ce va deveni în timp parcul emblematic al oraşului. Speciile rare de arbori  mărgineau alei lungi traversate de altele mai scurte, şi din loc în loc erau băncuţe. Pe latura dinspre bulevard, era Promenada de jos. În 1932, se va numi parcul Carol al II- lea, iar o perioadă  poartă numele Cuteanu, după primarul care are o mare contribuţie la  modernizarea urbei. Între cele două războaie mondiale, din pavilionul de pe aleea centrală se auzeau acorduri ale fanfarei militare sau muzică de promenadă interpretată de orchestra oraşului. Din 1948,, timp de 14 ani parcul s-a chemat al prieteniei, româno-sovietice, mai apoi, parcul central. Azi se numeşte “Nicolae Titulescu”, după marele diplomat român înmormîntat în curtea bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului. În parc, între altele, se află şi statuia lui Titulescu. (sursa: brasovultau.ro)
*
Petiţia pentru salvarea parcului Nicolae Titulescu din Braşov poate fi semnată aici:
Sunt şase mii şi ceva de semnături la acest moment. Sunt sigură că ar semna foarte-foarte mulţi şi foarte repede dacă toţi cei care se împotrivesc acestui proiect ar avea acces la această petiţie online.
Pentru parcări de mare capacitate sunt şi alte soluţii.
Azi, intre orele 18-21, are loc o dezbatere publică pe tema parcului, la hotel ARO - intrarea libera. Nu ajung la dezbatere - poate spre final.
Alte poze, acelaşi autor:
https://diana-kundalini.blogspot.com/2017/04/parcul-meu-preferat-din-brasov.html#more
**
Oare, scandalul acesta nu are vreo legătură cu “schimbul parcări contra Cetăţuie” - idee vehiculată in anul 2014?

Actualizare. La dezbaterea publica s-a discutat si despre alte variante pentru parcare, desi e departe momentul inceperii constructiei unei parcari subterane in centrul orasului. Intre altele, s-au alocat in acest an 600 mii de lei pentru studii de fezabilitate (in 2007 fusesera alocati de primarie 100 mii de lei tot pentru studii de fezabilitate).
Intre altii, a luat cuvantul si vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Ro pentru Brasov-Covasna-Harghita. El a spus ca mai multe parcari mici sunt mai flexibile si ca o parcare mare presupune costuri mari de exploatare plus ca centrul orasului va fi santier timp de (cel putin) cinci ani; dar a ridicat si problema solutiilor tehnice - pentru sase niveluri de subsol el se intreba - si intreba - daca va fi gasita o firma care sa aiba o astfel de experienta. Si apoi, chiar daca parcarea va fi numai sub o portiune din parc vor aparea rampe, ziduri laterale, scari, lifturi, sisteme de ventilatie.

10 comentarii:

  1. Idei in interesul propriu cu castig imediat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare că Românul are probleme cu verdele, cu pomii, cu naturalul..
    Pur și simplu pe uni îi deranjează să vadă verde in fața ochilor, si asta nu o zic doar despre autorități, chiar si oamenii de rând am vazut cum își taie copacii din curte sau grădina pentru ai arde pe timp de iarnă..
    Si noi am pierdut la Alba Iulia cel putin două parcuri frumoase, pe unu zace un bloc de beton, cu cruce numit (biserica), pe unul zace o mare de dale și biscuiți din beton care așteaptă de cateva ori pe an o mare de multime si spectacole, apoi mai avem vreo două parcuri superbe si verzi care sper io că vor avea zile bune și mulți ani, deșii viitorul este imprevizibil..

    Acum ce sa zic, știu că la voi la Brașov erau doi îngeri pazitori, activisti de nădejde la care m-ai trageam și eu cu ochii mai ceva timp in urmă, Erwin Albu și Tiberius Duluman care sincer eu nu am mai auzit in ultimul timp de actiunile lor îndrăznețe care pentru unele au plătit săracii cu pielea lor și cu mulți bani probabil, pentru verde și lucruri normale..

    Păcat, parafrazez din versurile Saniei Twain, "tot ce vrem vreodată este mai mult si mai mult..
    Traim intr-o lume mică lacomă, care învață fiecare băiat și fată sa câștigi cât mai mult posibil"

    Sper ca religia noastră să nu fie bogăția noastră !

    Îți Mulțumesc ! Măcar vrei, tu gândești verde..
    Weekend Plăcut !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii care-si taie copacii din curte pentru a face iarna focul sunt de inteles, totusi – presupun ca nu au bani pentru lemne si ceea ce primesc "compensat" sau gratis nu le ajunge.
      Cica, atunci cand "primaria" taie pomi prin orase trebuie sa planteze altii in loc (zice legea). Nu stiu cum o fi la altii, dar aici, in spatele blocului, au tot taiat - unul n-am vazut nou plantat (bine ca mi-am amintit!).

      Cred ca prin orasele din toata tara au zapacit parcurile / zonele verzi pentru fel si fel de cladiri... Padure de betoane!

      Erwin Albu - am auzit, nu am verificat - ar fi viceprimar in municipiul Codlea (acolo locuieste). Nici de Tiberius Duluman nu mai stiu, pentru ca nu frecventez FB si nici la tv nu ma uit, nici ziare nu citesc - cand e ceva important, nu stiu cum se face, dar mereu aflu, la un moment dat.

      Din pacate, versurile descriu o stare de fapt... predominanta.
      Cu placere. :) Si eu iti multumesc, pentru interes si complimente (si pentru urare). Duminica frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Nuuuuuuuuu :O!!!!
    Prostie mai mare nici ca se putea.
    Vai, la noi au daramat gara (aveam o gara veche, in stilul celei Obor) si au facut o porcarie... puteau macar sa fi pastrat fatada sau corpul principal al cladirii si sa faca modernizarea integrand-o in peisaj :(.
    Au stricat si multe zone si spatii verzi in centru... nu mai zic nimic :(.
    Tara lui Papura Voda.
    Sper sa nu se faca acest proiect si sa se gaseasca alte solutii. Lenea oamenilor a creat suficient de multe probleme :(.
    Pupici


    ps: da, e nevoie de parcari, dar se pot gasi solutii pentru asta (de ex ce ar fi sa o faca sub piata? Just saying :)))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nuuuu! zicem si noi! Sa vedem cum va fi. E o mare prostie sa distruga parcul dar cand interesele sunt mari... cine stie ce va fi?! :(

      Ce idioti! E teribila incultura unora! Am senzatia ca cei mai multi dintre cei care azi pot "taia si spanzura" sunt cam la a doua generatie de incaltati si simt nevoia sa-si arate puterea celor care vor sa pastreze istoria in memoria colectiva.
      Aici, se tot cere trecerea garii in patrimoniul primariei - ar fi o ideea buna, pt ca CFR nu are bani pentru prea multe, dar ma tem ca de va fi tot acest primar ne trezim cu un nou kitsch in oras. Sigur, nu e arhitect sef, dar...
      Si eu sper sa gaseasca solutii. Pot sapa sub statia din Livada Postei, de exemplu (dar nici toate aceste sapaturi nu sunt benefice, in general, din cauza seismelor).

      Abia astept sa aflu daca s-a ajuns la vreo intelegere. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  4. Vai ce idee tâmpită! Sorry, dar alt cuvânt nu am ...
    Asta înseamna distrugerea parcului!
    Sper că acest plan să nu fie pus în aplicare! Oare nu mai sunt și oameni care gândesc normal acolo?
    Îmi pare rău! Pupici, Diana! >3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper sa nu se ajunga la distrugere! O dadea primarul pe aratura, ca se stramuta vegetatia, ca alea-alea... El a aprobat interzicerea autocarelor in zona primei scoli romanesti! Grupurile trebuie sa mearga pe jos de le ies ochii din cap, din locul unde au voie sa parcheze autocarele si pana la muzeu. Cele mai multe grupuri, zicea custodele, sunt de varstnici. Acum mai au vizitatori individuali (straini mai putin), pentru ca autoturismul e permis in zona.
      Uneori ma gandesc ca omu', pentru ca nu e brasovean de origine, are fixuri cu distrugerea. :( E doar un gand, incerc sa il alung. :)
      Si mie! Duminica frumoasa iti doresc, Ella draga! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Cand zic ca se întâmpla ceva bun...mai vin ăștia cu o prostie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ne lasa sa ne bucuram! Nu ne lasa sa fim linistiti! Tot cu ochii pe ei tre' sa fim! :((

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.