2019-06-05

De Ziua Învăţătorului. Citate favorite

Recunosc că m-am grăbit de această dată şi am copiat de pe internet câte ceva despre Gheorghe Lazăr, cărturar iluminist sibian, pedagog, teolog şi inginer român, profitând că azi, 5 iunie, este Ziua Învăţătorului, in România.
Gheorghe Lazăr s-a născut in 5 iunie 1779, la Avrig, şi a murit in 17 septembrie, la Avrig. Este considerat fondatorul învăţământului in limba naţionala din Ţara Românească, in 1818 înfiinţând la Bucureşti prima şcoala cu predare in limba română - şcoala de la Sfântul Sava.
A fost înmormântat in curtea bisericii din apropierea casei in care s-a născut. Pe cruce e gravat un epitaf care îi aparţine:
Cititorule, ce eşti am fost, ce sunt vei fi, găteşte-te dar.
*
In articolul Gheorghe Lazăr, publicat în Curierul românesc (1839), Ion Heliade Rădulescu scrie, între altele: Lazăr a fost profesor la Sfîntul Sava patru ani cu mare rîvnă. El slujba sa niciodată nu şi-a socotit-o drept o profesie, ci o chemare, o misioană. Avea vreo douăzeci de şcolari regulaţi; dar cînd făcea leţie de filosofie, sala gemea de auditori, în capul cărora era răposatul Alexandru [Tell], tatăl ofiţerilor Tel [Tell].
Ion Heliade Radulescu şi Petrache Poenaru, foşti elevi ai lui Gheorghe Lazăr, au oferit istoriei primele date biografice precum şi primele analize ale ideilor pedagogului Gheorghe Lazăr.
(sursa foto si info: wikipedia)
Într-o lucrare dedicată lui Gheorghe Lazăr,  Gheorghe Pârnuţă spunea: Gheorghe Lazăr n-a plecat la Buda sau la Viena, unde cunoscuse profesori şi-şi creease legături, nu a făcut tranzacţii cu duşmanii milenari ai neamului, spre a-şi asigura o existenţă liniştită, ci trece în capitala Ţării Româneşti, simţind că are de îndeplinit o misiune înaltă, patriotică.
(sursa 19calatoriipeharta)
=====================================================================
Postare pentru jocul Citate favorite găzduit de Zina şi pornit împreună cu Ella. Se pot alătura in joc toţi cei care doresc să împărtăşească ceea ce le-a atras atenţia într-o carte sau in altă parte, la un moment dat. Click&Comment Monday! e sloganul acestui joc.
=====================================================================
Statuii lui Gheorghe Lazar
C-o carte-n mână te făcură
Şi te-aşezară-n largul drum,
Să-ndemni şi azi la-nvăţătură
Sportivul tineret de-acum.
(epigramă de Ştefan Ivanovici-Terenţiu din Epigramişti români de ieri şi de azi, 1975)
(sursa citatepedia)

16 comentarii:

  1. Am aflat si eu acum de la Daurel despre aceasta zi ...
    Ne putem mandrii ca am avut ceva "carturari" luminati si profesori si învatatori de valoare! Mare pacat ca uneori se prinde învatatura de unii "învatacei" ca apa de penele gastei! :)))
    Zile senine si cu spor în tot ceea ce faci! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am aflat in data de 4 iunie, cand un nepot m-a invitat - pentru data de 5 (ziua mediului) la niste activitati organizate de scoala lui - asa am aflat de Ziua invatatorului si mi-am amintit ca a existat candva un Gheorghe Lazar, pedagog; de fapt, i-a rostit numele o profa de desen (asa mi-am amintit). :)
      Sunt multi români care au facut mult pentru ţara lor, doar ca... nu prea se straduieste cineva sa ii ţină vii in memoria colectiva.
      Cat despre "invatacei".... Nu e de lauda, dar si de mine s-a cam prins invatatura din scoala ca apa de penele gastei. :) Ce mi-a placut, am invatat, ce nu... asta e! :)
      Multumesc, Ella draga! Zile senine si spor in tot ce faci iti doresc si eu tie! Pupici! <3

      Ștergere
  2. Ai adus un omagiu deosebit dascălilor de ziua lor. Frumos tare, Diana!

    RăspundețiȘtergere
  3. Emoționante citate! Eu n-am uitat niciodată numele, fața și vocea Doamnei învățătoare, Maria Tulai! Am iubit-o, s-a purtat minunat cu mine, cu colegii.
    ”Cititorule, ce eşti am fost, ce sunt vei fi, găteşte-te dar.”!
    O săptămână frumoasă îți doresc, Diana dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mi-ai uitat invatatoarea, dar din alte motive: era genul care dadea note in functie de "atentiile" primite. :)
      Multumesc, Mirela draga! Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  4. N-am știut că e și ziua mediului, hmm ??
    Eu cred că dacă Românii ar avea puțin din cultura acestui Mare Om, si le-ar păsa puțin și de mediul înconjurător, eu cred că am avea o țară mult mai curată si cu oameni mult mai buni!
    Seară Plăcută !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosc ca nu tin minte toate aceste "zile omagiale", dar uneori aflu cautand cu intentie, alteori intamplator, si alteori fiind invitata la vreo "zi". :)
      Eu sunt sigura ca tara ar fi mai curata, oamenii mai atenti la ei si la ceilalti, daca educatia civica ar avea spor in randul tuturor.
      Multumesc. Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
  5. Nu stiam de ziua respectiva, am aflat insa aici pe blog.
    Frumos ai scris despre Ghorghe Lazar. Probabil, niciodata nu-i vom fi suficient de recunoscatori, pentru ce a facut pentru noi toti. M-a impresionat ideea ca a simtit o ''chemare'', nu o profesie, o slujba.
    Si cu ocazia asta m-am gandit si la invatatorii mei, cu recunostiinta.
    Numai bine! cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intamplator am aflat si eu, dar a fost, cumva, la momentul potrivit - pentru jocul citatelor. :)
      Multumesc pentru apreciere. Mi-a fost greu sa aleg ce sa scriu despre el, si am ales ceea ce au zis altii. :)
      Daaa... pentru anumite profesii e nevoie de har. Din pacate, eu n-am prea avut parte de dascali cu har (ii numar pe degetele de la o mana pe cei care mi-au atins sufletul si mintea) :)
      Multumesc, Ina. Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  6. M-am uitat pe harta ca sa ma asigur ca nu imi joaca memoria feste :))). Cand veneam de la bunici luam deobicei ruta de sub munte, alteori prin Braov si prin pasul Rucar Bran. Dar mai erau si dati cand mergeam pe Transfagarasan (cand era deschis drumul) sau pe Valea Oltului. Si atunci treceam prin Avrig si venea intrebarea... cine a trait aici :).
    Imi amintesc si acum zona aproximativa unde se punea intrebarea :)))).

    Ma bucur ca au scris despre el :). Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! E interesant cum se formeaza intrebarile in mintea noastra - despre unele ne imaginam ca nu au sens si, iata! sensul apare cand ne astepam mai putin, aducand la suprafata o informatie pe care, poate, nu stiam ca o detinem. :)

      Multumesc, Rux! Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  7. Am citit azi putin pe internet despre Gheorghe Lazar. A fost sprijinit de baronul von Brukenthal pentru a studia (inclusiv la Viena), a predat teologie ortodoxa, s-a certat cu episcopul si a emigrat in Tara Romaneasca. La consiliat pe Tudor vladimirescu.
    (https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Lazăr)
    Merita un film!
    Multumesc pentru ocazia de-a mai admira ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand mi-a venit ideea sa scriu cateva randuri referitoare la Gheorghe Lazar am citit multe si am aflat si eu ca l-a cunoscut pe Tudor Vladimirescu, ca elevii lui au participat la revolutie (si multe altele am citit).
      Chiar ca ar merita un film! Dar, vai! S-ar lua din banii dati la greu pe multe porcarii comerciale... :(
      Cu multa placere. Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  8. Ce suflet luminat! Oameni care chiar au trăit, nu doar au existat....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate miliarde de oameni sunt pe Terra cred ca numai cateva zeci de milioane traiesc cu adevarat - si ma bucur cand printre acestia descopar si cate un român. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.