2017-02-01

Împotriva modificării codului penal

Împotriva anumitor modificări…

Noi, cetăţenii, ne strigăm in stradă nemulţumirea cu privire la modificarea codului penal, a codului de procedura penală, între altele, şi guvernanţii ce fac?! Îşi bat joc de noi! Adoptă in miez de noapte această ordonanţă de urgenţă nr. 13 şi o trimit spre publicare in Monitorul Oficial – se va aplica in termen de zece zile de la publicare. E publicată acum.

Ce se poate face in aceste zile pentru a scăpa de aceste modificări necinstite si cu dedicaţie? Mai nimic! Ar putea fi sesizat Avocatul Poporului… Oh, va rog! Tovarăşul respectiv s-a pronuntat clar cu privire la oamenii care erau in strada pentru a se impotrivi necinstei actualilor membri ai guvernului: Bieţi oameni care nu stiu despre ce e vorba si nu au avut nici rabdarea si nici interesul sa citeasca excepţia pe care am formulat-o. El sustine ca e neconstitutional ca un cetatean sa nu poata fi membru in guvern pentru ca a suferit o condamnare penala. Cine are una, pedepsita cu “suspendare” si n-a putut fi prim ministru?! Noi zicem ca nu e bine! Nu trebuie sa citim toata poliloghia lui pentru a sti ca nu e bine!
Art. 2 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului României si a ministerelor zice asa: Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia româna si domiciliul in ţară, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).
Avocatul Poporului zice ca nu e constitutionala prevederea privind conditia: fara condamnati penal in guvern. Din acest motiv i-a fost ceruta demisia. N-o s-o vedem!
Mai e varianta contenciosului administrativ, o procedura greoaie si in zece zile dispoziţiile sunt aplicabile…

Acum, cum e modificat codul penal… Pe lânga faptul că nu e constituţional să modifice codurile prin ordonanţă de urgenţă ei susţin că trebuie, fiind urgent in ceea ce priveşte U.E. Şi U.E. zice că aceasta modificare prin ordonanţă de urgenta (si chiar de-ar fi prin lege discutata in parlament si dezbatuta public) ne da inapoi cu multi ani in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Urgenta care e, de fapt? Un maaaare sef de partid e in proces pentru instigare la abuz in serviciu: angajarea unor tipe pe nu stiu unde (stiu da’ n-o lungesc aici) si care lucrau pentru partid fiind platite din banii statului. Prejudiciul e de vreo 108 mii lei. Si acum vine urgenta:
Art 297 la acest moment zice asa:
Abuzul în serviciu. (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Ordonanta de urgenta nr 13 din ianuarie 2017 modifica astfel:
Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Pe scurt: seful cel maaaare are dosar pe rolul instantei si in dosar prejudiciul pare a fi stabilit ca fiind de 108 mii lei. Articolul modificat zice ca pentru aceasta suma fapta nu e, practic, infractiune, ci va fi recuperat prejudiciul si pa-pa! Zice ministrul “justitiei”: Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Misto, nu?! Mai crede cineva ca nu-i o modificare cu dedicatie? Aici se mai adauga si unii care sunt in faza de cercetare, in cea de judecata sau deja la “mititica” – conform unui principiu de drept va fi aplicata legea penala mai favorabila; ceea ce inseamna ca vor iesi de la beci toti cei care sunt condamnati pentru abuz in serviciu si prejudiciul in cazul lor e mai mic de 200 mii lei. Foarte fain!!!

Ce mai modifica ordonanta pe care nu o vrem: neglijenta in serviciu.
Codul zice acum, in art.. 298, despre Neglijenţa în serviciu. Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Acest articol este abrogat. Toti cei aflati in cercetare, in judecata sau in inchisoare vor fi “bine multumesc”. Excelent!

Ordonanţa cu pricina mai aduce şi alte modificări dar acestea mi se par esenţiale, la o rapidă citire. Sunt bătaie de joc! Ne iau de prosti si ne spun ca nu… nu sunt vizati ei, politicienii… Asa cum ordonanta privind amnistia si gratierea a devenit proiect de lege si va fi dezbatuta public si in parlament ar fi putut sa faca acelasi lucru si cu aceasta, dar… nu uitati ce-am scris mai sus: e cel puţin un dosar pe rol.
Impertinent sau neinformat ministrul justitiei... Intrebat de ce nu se dezbate legea privind modificarea codurilor el zice, cu alte cuvinte: “S-a dezbatut, cum nu? Doar am discutat intre noi”. Hello, domnu’! Se vede ca ai doctorat in drept facut in Republica Moldova – poate aşa o fi acolo, dar nu aici.

Ministrul (in)justitie zice ca nu se modifica nimic in legatura cu faptele de coruptie, dar trece sub tăcere faptul că neglijenţa in serviciu (articol abrogat) şi abuzul in serviciu sunt fapte care pot fi asimilate uşor corupţiei.

In Constituţie, conform art. 61 (rolul si structura parlamentului) scrie: (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Guvernantii, de la inceputul anului, au dat 13 ordonante (cu cea in discutie). Guvernul executa ce zice parlamentul, pentru ca parlamentul e format din oameni alesi de popor; ministrii care formeaza guvernul sunt numiti de cei care au majoritate in parlament.

Ce răi suntem! Nu vrem si ministri cercetati si / sau condamnati penal! Primari avem, pe ici-colo. Asteapta, nene, sa intervina reabilitarea si… “stai jos; vii mai incolo!”
Ce fac oamenii aceştia începe să semene a dictatură… Poate doar mi se pare…

Pe aceeasi tema:

12 comentarii:

  1. îmi place articolul - ai scris bine documentat !
    ţara noastră - prin prea multe zone, ''roşie'' - nu are cum să fie condusă de altfel de oameni !
    este trist pentru ceilalţi care şi-au dorit şi îşi doresc o ţară prosperă şi bine condusă de oameni cinstiţi şi patrioţi !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Ai dreptate: nu ne putem astepta la altruism de la oameni egoisti (altfel spus).
      De si-ar fi vazut de "programul de guvernare" promis... filosofi ar fi ramas. :( Si nici ceilalti nu ne-am fi revoltat pentru ca in ziua de azi niciun partid politic (indiferent de orientare) nu prea mai poate guverna fara programe sociale - progresul tehnologiei e un motiv).

      Ștergere
  2. Clujul nu e roşu. S-a văzut la proteste. 50.000 de oameni, jandarmii cântau cu ei. Hoții o dau după cireş, că lumea i-a votat cică. Nu i-a votat nimeni să fure şi să facă legi noaptea pe şestache. Putea psd să facă reforma în partid, dar ei sunt o organizație mafiotă ascunsă sub sigla unui partid.Au ales să îi sfideze pe cei care contribuie cel mai mult în țara asta, nu pensionarii,nu bugetarii, ăia
    Tac chitic.Sper ca protestele să îi facă să abroge tâmpenia asta de lege.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De apreciat mobilizarea din Cluj. :)
      La alegerile parlamentare de anul trecut Brasov s-a "inrosit" - spre surprinderea celor mai multi, pentru ca BV n-a avut niciodata primar psd-ist, de exemplu.
      Sper ca sfidarea sa le iasa prin toti porii de data aceasta! Puteau sa-si vada de "programul social" promis si sa nu agite apele pentru a salva indivizi certati si cu bunul simt, nu doar cu legea. Au fost votati de cca 18% din populatia (majoritate avand doar in sesnul prezentei la votare - si si-au imaginat ca sunt pe bune legitimati de majoritatea populatiei).
      Si eu sper sa renunte la porcaria aceasta!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, si pentru repostare. :)

      Ștergere
  4. Respect pentru Ardeal, Bucureşti pentru un protest paşnic, confirmînd o cultură politică. Respect şi pentru Moldova, pentru învingerea fricii, aici e mai greu de protestat, că o iei peste cap de nici nu ştii de unde, aproape toţi sînt antenişti, îs la prima lecţie de proteste din acest sezon. România se trezeşte, dă semne că doreşte să-şi vindece singură rănile şi cicatricile în urma unei calamităţi politice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu! Respect pentru toţi cei care trec peste barierele ridicate de frică.
      Aş zice, şi eu, că e un semn bun că s-a protestat şi in Moldova. Oricum, am întâlnit oameni care au votat pentru psd dar care protestează împotriva protejării eventualilor infractori - ei nu au votat pentru încurajarea corupţiei.
      Sper să scăpăm cu bine şi din această calamitate politică. :)

      Ștergere
  5. Sper ca "trezirea" asta sa fie de durata, nu numai o tresarire din somn!

    pupici Diana, zile linistite iti doresc! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper! :)
      Cred ca cea mai dificila problema priveste faptul ca nu prea exista oameni pe care sa ii votam si care chiar sa fie interesati de binele cetatenilor si mai puţin de binele personal si al apropiatilor. De fapt, oameni s-ar mai gasi, dar fara sustinere politica (in primul rand) nu vor reusi sa faca prea multe. :(
      Adoptarea acestei ordonante, insa, e un fel de incurajare, pe faţă, a necinstei! Aproape ca nu-mi vine a crede ca au putut da dovada de atata tupeu!
      Multumesc la fel, Ella!
      Senin in viata sa iti fie! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Daca toti am lasa ca sa ajunga Kundalini din noi in chakra inimii, nu ne-ar mai deranja asa tare aceste ordonante, pt ca asa ca acestea au fost multe si in alte guvernari. De ce doar acum ne deranjeaza? Eu am 68 de ani. Provin dintr-o familie de boieri basarabeni. Familia tatalui meu a fugit in '40 din Basarabia pt ca bunicul a fost primar PNL-ist. Nu tin cu acesti guvernanti, dar se prea repeta niste scenarii cu aceste guverne ale "ciumei rosii". Imi pare rau cand vad atata ura impotriva "comunistilor". Toti am fost comunisti ca altfel nu am fi putut trai in acele vremuri. Bunicii mei si-au schimbat religia si au murit alaturi de partizanii din Apuseni in anii'50 pt. ca noi, urmasii lor sa traim. Si da, eu am fost comunista ca altfel nu as fi putut sa traiesc. Dar nu am fost invatata sa urasc. Ura va duce de rapa tara asta. Sa dea cu piatra doar cel care nu a pacatuit niciodata! Imi doresc PACE si LINISTE in tara, ca numai asa putem sa i izolam pe cei murdari si pacatosi. Capra mea a murit, dar nu vreau sa moara si a ta. Moartea caprei mele e karma mea. Daca noi toti suntem rai, inseamna ca ne meritam soarta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multa sanatate si multi ani frumosi!
      Cred ca interpretati gresit. In acest text nu exista ura. Nici in comentarii. Sunt constatari ale unei stari de fapt.
      Am trait in era comunista si nu am fost "comunista" - comunisti sunt numai cei care sustin acea doctrina.
      Tocmai pentru ca vrem sa evitam o noua "epoca de aur" suntem si impotriva acestei ordonante 13 (in special) pentru ca da liber la prea multi infractori. Dv va ganditi ca este vorba numai despre politicieni... NU! Prin unele modificari aduse codului de procedura penala si codului penal au sanse (de fapt, e cert) sa scape infractori precum proxenetii, traficantii de persoane, traficantii de droguri si altii asemenea.

      Nu va opriti doar la suprafata chestiunilor, aprofundati-le.

      Din ceea ce ati scris as putea deduce ca sunteti de acord cu cei care exploateaza copii, femei, oameni fara aparare, sunteti de acord cu eliberarea celor care vand droguri s.a.m.d.
      Nu e vorba despre ura! Ura e un sentiment puternic pe care nici macar nu-l merita acesti indivizi care-si spun politicieni.

      Nu exista pace si liniste cat timp infractorii umbla liberi. Si asta nu e rautate. V-ar placea ca cei care au tinut oamenii in sclavie la Brevoesti sa fie liberi sa faca ce vor? Mie nu.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.