2025-05-12

Sistem si antisistem

Ce este sistemul?

Există o mulțime de sisteme: informațional, metric, tehnic, solar, nervos, social, economic, politic etc.

În dicționarul explicativ al limbii române scrie că sistemul este ansamblu de elemente (principii, reguli, forțe etc.) dependente între ele și formând un întreg organizat, care pune ordine într-un domeniu de gândire teoretică, reglementează clasificarea materialului într-un domeniu de științe ale naturii sau face ca o activitate practică să funcționeze potrivit scopului urmărit.

Termenul sistem mai poate fi înțeles ca metodă de lucru, mod de organizare a unui proces, a unei operații, a unui mod de a lucra. Pe scurt, sistem înseamnă organizare.

Ce este sistemul politic?

Beculetele se aprind

O definiție universal acceptată nu știu să existe (nu înseamnă că nu s-a căzut de acord asupra uneia).

Foarte pe scurt, sistemul politic e un sistem parțial al societății și cuprinde  ansamblul relațiilor, instituțiilor, concepțiilor, comunicărilor de natură politică, prin care se asigură organizarea, funcționarea și conducerea societății. Sistemul politic este un subsistem al sistemului social (global sau altfel), sistem care îndeplinește funcții de natură politică și privește guvernarea.

Omul, ca ființă socială, poate exista și acționa numai în cadrul organizat al unui sistem social, ceea ce înseamnă că e necesar să se organizeze, iar sistemul politic e o componentă esențială a acestui sistem social. In cazul comunităților umane nu poate exista un șef de turmă, cum e in cazul unor specii de animale.

Sistemul politic trebuie să fie flexibil, să fie într-o continuă autoreglare și perfecționare - aceste aspecte sunt in mare măsură determinate de gradul dezvoltării politice și mai ales de democratismul politic. 

Ce este antisistemul?

În dicționar, anti- este explicat astfel: element de compunere însemnând împotriva, in contra, opus, care servește la formarea unor substantive și adjective.

Pe scurt, antisistem, in context, înseamnă împotriva la tot ce am scris despre sistem, adică: împotriva organizării, funcționării, relațiilor etc. Mai pe scurt, antisistem înseamnă anarhie, haos. 

Creierul nu găsește răspunsuri la întrebări

Dar... există și teoria privind antisistemul etnic.

Lev Nicolaevici Gumilev (01.10.1912-15.06.1992), un controversat, dar popular istoric rus, avea o teorie despre antisistemul etnic. El definea antisistemul etnic drept o unitate sistemică a indivizilor cu viziuni negative față de lume, o atitudine specifică față de lumea materială, exprimată prin tendința de a simplifica sistemele prin micșorarea densității relațiilor din cadrul sistemului. Relațiile sistemice sunt reduse la zero, ceea ce înseamnă anihilarea sistemului, fie el un stat, landșaft sau etnie. Pentru antisistem, indiferent de ideologia membrilor săi, este caracteristică existența unei fixații comune: negarea lumii reale, in calitatea ei de sistem complex, in numele unor scopuri abstracte. Printre membrii antisistemului predomină indivizi care au senzația că viitorul este singura realitate posibilă, trecutul fiind inexistent, iar prezentul e calificat doar ca o perioadă premergătoare viitorului. Ideologia antisistemului se opune oricărei tradiţii etnice. (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Lev_Gumiliov)

Un fel de concluzie

Sistemul (politic) înseamnă întreaga funcționare a unui stat, cu partide politice, instituții de stat cu tot ce înseamnă acestea: școală, spital, primărie, justiție, președinte, parlament etc.

O comparație plastică: omul este un sistem in sine (corpul, organismul), care are - ca și sistemul social - mai multe (sub)sisteme: respirator, nervos, limfatic, endocrin, circulator etc. In momentul in care ceva atacă un sistem din corpul uman există pericolul ca omul să fie distrus în întregime.

6 comentarii:

  1. Osservazioni importanti, e di grande realtà, in questo articolo che affronta in modo razionale l'organizzazione di uno stato.
    Buona settimana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grazie per il complimento e per il tuo interesse!
      Buona settimana anche per te! 💗

      Ștergere
  2. Antisistem ar putea avea si sensul de sistem paralel sistemului?😊
    M-a amuzat ideea, chiar asa fara sens cum e...
    Mie imi trebuie un sistem ca sa imi stapanesc haosul, ceea ce e din ce in ce mai greu... Adica poate un antisistem l-ar putea contracara. Cuget la idee...😊 Greu subiectul si l-ai transat chiar interesant. Iar expresia cu 'scopuri abstracte' parca o vad materializata peste tot.
    Insa nu mi-e clar cati stiu scopurile si cati se prefac ca le stiu.
    Ma opresc, ca o iau pe aratura! Pupici si zile usoare, Diana draga!
    ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricând și - un pic exagerat - oriunde poate exista un sistem paralel, dar nu definit antisistem, ci, eventual, sistem dezvoltat împotriva sistemului existent.
      Sistemul pentru a controla haosul nu există. Există, eventual, omul care se descurca in haos, îl domină, vorba lui Einstein: " Doar un nebun are nevoie de ordine - un geniu stăpânește haosul". 😊 Lăsând gluma, probabil că sunt ultima persoană care ar ști vreo rezolvare. Totuși, cred că haos (antisistem) contra haos nu e cea mai fericită alegere.
      De ceva timp se tot aruncă spre noi cu aceste "scopuri abstracte".
      Îți mulțumesc pentru apreciere, Suzana dragă! 😘💗 Zi frumoasă îți doresc! Pupici!

      Ștergere
  3. Es un buen análisis. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.