2025-07-20

Amenzi rutiere si fractura logica

Între multele soluții pentru a diminua deficitul bugetar, unii au apelat la bazaconii. Azi, despre amenda la încălcarea dispozițiilor din codul rutier și neplata amenzii.

Creier uman într-un cerc roșu barat - sens de interzis în rutier

Cel care a încălcat o regulă de circulație și este amendat, și nu-și plătește amenda în 90 de zile va suporta măsura suspendării permisului de conducere până achită amenda. Uau! Cap au; minte la ce le mai trebuie?

Să presupunem - prin absurd! - că o astfel de idioțenie ar putea deveni literă de lege... Pietonul care e amendat pentru că a încălcat o regulă din codul rutier și nu-și plătește amenda se alege cu... certificatul de naștere suspendat până la achitarea amenzii?

Apoi: ăștia chiar nu vor deloc să mai muncească? Există proceduri prin care poate fi cineva "executat silit" pentru neplata amenzilor.

Mai apoi: nu ne-au spus câte... miliarde de euro (ar vrea ei) se adună la buget din amenzile neplătite pentru contravenții (și unele infracțiuni) din codul rutier. În mod cert, n-au calculat - le iese cât nu merită efortul modificării legislației. În plus, o astfel e lege e cert neconstituțională.

Și mai apoi: ei dau din gură despre "echitate"... Cei care plătesc să nu mai pară proști față de cei care nu plătesc (zic politicienii, cu alte cuvinte, sperând să ne instige unii împotriva altora). Mi-ar plăcea ca funcționarii să-și îndeplinească atribuțiile, dar nu prin legi absurde. Oricum, nu se acoperă deficitul din astfel de colectări, și nici nu se îndestulează bugetul...

Și și și mai apoi: politicianule, înainte de a te lua de mine că nu plătesc câteva sute de lei, de ce nu te iei de ăia care datorează statului milioane de euro? Doar întreb.

Poate doar mi se pare, dar... parcă prea mulți suferă de fractură logică.

6 comentarii:

  1. Toate evenimentele pe care le traim, toate deciziile care ne afecteaza, nu au nicio legatura cu logica, cu logica economica, cu bunul simt, cu dragostea de semeni, de patrie, de viitor. Le vad doar prin prisma unor premeditari tesute pe tradari, lacomie si multa multa prostie. Si care isi au izvorul cu multi ani in urma, foarte multi. Insa evenimentele esentiale au trecut pe sub radarul mintii noastre, care oricum era insuficient alimentata energetic...
    Asa ca nu trebuie nici se ne miram, nici sa ne miram! Totul se deruleaza implacabil, dupa planul lor. Nu mai e loc de iluzii...

    Sper ca ai avut o zi frumoasa de Sfantul Ilie! Ziua Aviatiei! Ziua Energeticianulu! Ziua...
    Pupici si o saptamana usoara, Diana draga!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragostea de semeni și politica sunt incompatibile, oricât ne dorim să fie altfel. Un om, cu bune intenții, cu dragoste de semeni, când ajunge politician - chiar la putere - își dă seama că nu poate face pentru semeni ce-și imaginase că va putea - acești oameni sunt foarte rar întâlniți "în politică", și nu au putere politică.
      Mai totul se reduce la lăcomie - corupția se dezvoltă pe fondul lăcomiei unora.
      Nu sunt sigură la care evenimente esențiale te referi exact, dar știu unul, care nu a trecut pe sub radar, dar a fost ignorat: multe voci au insistat să nu fie ales (in an 1990) Iliescu șef de stat... Propaganda in favoarea lui a fost fenomenală. In acel moment vechile structuri și-au întărit poziția...

      Ups! Acum aflu că e ziua Sf Ilie... 😃 Adică, știu că e in 20, dar n-am dat importanță datei. A fost o zi faină inclusiv în ceea ce privește vremea: răcoare dimineața, cald peste zi, răcoare acum.
      Mulțumesc, Suzana dragă! 😘💞 Săptămână ușoară și pentru tine! Pupici!

      Ștergere
  2. adevarul este ca românii nu respecta regulamentul rutier!!!! Eu nu am curajul sa circul cu masina pe nicio strada sau autostrada in România! Poate ca daca se merge la "extreme" ... ajuta sa se schimbe mentalitatea - legile trebuie acceptate! De frica, de "durere-n portofel"... ma rog, ceva care sa functioneze!
    In occident, regulile sunt aspre, pe baza de punctaveraj, dupa 11 puncte ai permisul anulat temporar si daca ajungi de cateva ori sa-ti fie anulat temporar, trebuie sa te supui unui test "de idioti" cum se zice in limbaj colocvial. In plus... adun punctele si ca pieton sau biciclist, nu doar daca nu faci greseli la volan! Copiii de scoala generala, fac "permis de bicileta" - toti! la fel ca si "diplome de înitatori" - nu mai stiu exact care sunt nivelele - Calut de apa, „Pirat” / „Corsar” si cred „Foca Trixi” ☺☺☺ Intri in sistem... râzând si in joaca!
    Dar inteleg la ce te referi tu aici... mda, intentia de a scoate bani oricum, este vadita!
    O zi inunata draga mea. Puppici si imbratisari de la trio pentru quattro 😘🐾💞🍉🍀💕🌅💗☕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee, nu chiar toți românii încălca regulile și dintre cei care le încalcă se mai întâmplă și fără intenție. 😊 Dar da, cred că sunt încălcate de mulți, în comparație cu alți europeni.
      Fază hazlie: O mașină cu nr de UE ne depășește pe linia continuă... Zice șoferul de lângă mine: "și străinii încalcă regulile!" Zic eu: " la volan e un român, mai mult ca sigur". E pe scurt relatarea. Oprim la o intersecție, mașina aia e in paralel cu noi - nu doar că șoferul "UE" era român, era un fost vecin care locuiește în străinătate de vreo 20 de ani. 😃
      Avem legi bune, in multe domenii doar că... nu prea are cine să le aplice (din păcate).
      "Permisul" pentru bicicletă încă din școală, e o idee bună, pentru că se incepe de timpuriu o educație rutieră la modul general. Nu ar mai călări bicicleta pe trecere de pietoni, ar învăța să "conducă" preventiv...
      Nici cu pietonii nu mi-e rușine, când e vorba de încălcat reguli! 😃 Dar ce le-ar putea suspenda acestora ministrul nostru cel deștept?!
      Că vor să adune mai mulți bani nu e, neapărat, greșit când e vorba de rutier, dar când vrea să o facă ignorând inclusiv logica devine penibil și deloc de mirare că suntem în cădere liberă.
      Îți mulțumesc, Carmen dragă! 🌹Seară liniștită! Îmbrățișări cu drag și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💞🍀💗☕💖🌷

      Ștergere
    2. Hahaha, daaaa.... Inteleg!
      Acum... poate eu am generalizat, dar stiu sigur ca 90% din cei care merg cu automobilul, cred ca nu e nevoie sa folosesti centura daca mergi pe bancheta din spate!!! Ba chia si in fata nu o folosesc multi! Sau majoritatea vorbesc la telefon sau scriu whatsapp!!!! Astea par greseli minore dar pot avea urmari grave, la o milisecunda de neatentie intr-un anumit moment!
      pai daca esti pieton cand incalci regula, dar ai permisul acasa... ca na, acum erai la plimbare, se incarca punctul in contul permisului auto!!! Indiferent cu ce te deplasezi, legile de circulatie sunt unice! Si da... in ziua de azi, sa ai masina nu mai e un lux, ca in anii '80! E o necesitate! si te doare rau de tot daca nu mai ai permis!!! Ca poate nu mai poti merge la serviciu!!! Trebuie sa te rogi de unul si de altl sa te duca si pe tine! ... sau iei mijloace de transport in comun si pierzi tre ore pe zi doar ca sa mergi si sa te intorci de la serviciu!
      Pupici si imbratisari .- Noapte buna, de la trio pentru quattro 😘🐾💞🍀💗☕💖🌷

      Ștergere
    3. Cu centura de siguranță sunt culmea! Când conduceam o prindeam din reflex - pe locul din dreapta uit, de regulă. 😊 Pe bancheta din spate... nici nu-mi dă prin minte să o prind. 😔 În fond, centura îl protejează (sau nu) pe cel in cauză, nu e un pericol
      exceptional pt ceilalți participanți la trafic.
      Atenția șoferilor la telefon, in timp ce conduc, e cu totul altceva. Mai rar îi văd acum, dar mai sunt care țin telefonul la ureche și/sau scriu mesaje...
      Da, sunt și pietoni cu permis de conducere acasă, dar sunt mulți care nu au permis de conducere - și nu prea văd cum, constituțional (și logic) poate fi făcută diferența între amendatii cu permis de conducere și cei fără permis de conducere. Și, oricum, chiar și cu permis auto, dacă încalc regulile ca pieton nu poate fi trecută contravenția in contul meu ca șofer.

      Uite, un lucru fain in Bv: mijloacele de transport în comun au program clar (sigur, modificări pot apărea în funcție de trafic, dar regula e că vin la timp); un bilet de 5 lei e valabil timp de o oră, pe orice m.t.c. (urci, cobori, iei altele etc timp de o oră); sunt și trasee metropolitane de zeci de km care fac legătura între Bv și localitățile învecinate etc. Cine vrea, ar putea renunța la mașina proprie măcar când locul lui de muncă e in oraș. La orele de vârf intervalul de circulație e mai mic, vin mai des autobuzele, la fel și pe traseele de regulă mai "aglomerate". Dar... desigur! Unii preferă să se înghesuie chiar și când după 5 minute vine alt autobuz, cu același traseu.
      Mulțumesc, Carmen dragă! 🌹 Noapte bună! 😘🐾💞🍀💕

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.