Încep să cred că unii dintre politicieni se adună într-o sală, își toarnă ceva de băut, rânjesc unii la alții și își spun: cum să ne mai batem joc de cetățeni? Și, fiecare, vine cu o idee sau cu mai multe. Până acum, mie îmi pare că ministrul de la dezvoltare, administrație publică bla bla a avut cele mai multe idei crețe: suspendarea permisului auto pentru neplata amenzilor, depistarea construcțiilor ilegale folosind drone, transparența fiscală...
Cum înțelege el transparența fiscală? Prin expunerea cetățeanului pe o așa-numită listă a rușinii (pentru datoriile de taxe și impozite).
O legendă spune că în China cetățenii au instalată in telefon o aplicație obligatorie pe care oficialii o folosesc pentru a trimite celorlalți informația că icsulescu - vecin/prieten/coleg/rudă etc. - datorează bani statului... Ministrul dezvoltării (ce ciudat sună!) de la noi ar putea apela la o astfel de aplicație...
El afirmă că avem nevoie de o transparență totală! Hai, zi zău cu limba între dinți, ministrule! Cetățenii trebuie expuși cu totul, dar politicienii, alți funcționari, alți angajați la stat au dreptul să își secretizeze salariile, indemnizațiile, interesele, datoriile...
In opinia ministrului o astfel de expunere a cetățeanului înseamnă echitate, corectitudine și transparență!
Foto: https://pixabay.com/users/paligraficas-6638487/
Muy interesante. te mando un beso.
RăspundețiȘtergereGracias! Te mando un beso.
ȘtergerePionierii transparenței salariilor publice sunt Suedia și Norvegia...Acolo oricine poate sa vada in internet cat castiga vecinii lui si ce impozite au acestia de platit! Siiiiiii in Finlanda, spre exemplu, pentru incalcarea legilor traficului rutier, esti amendat procentual din salariu!!!! Tarile nordice au de multi ani legi "interesante"...Ca e mai bine? Habar nu am, nu pot zice decat ca mi se par ciudate!
RăspundețiȘtergereIn rest...am spus mai multe, poate prea multe, in comentarii la postarea ta anterioara. Te pup.
Ganduri bune și imbratisari de la trio pentru Quattro 😘🍀🐾💞🫶🏻🤗
Și în Ro, deocamdată, salariile celor care sunt plătiți din banii statului (mai) sunt publice, și le poate vedea orice persoană. Sunt publice și "averea" deținută de ei și de soț/soție, și "interesele" gen acțiuni deținute pe ici, colo. Nu mi se pare ok ca salariul celor care lucrează în companii private să fie publice pt oricine, și nici ce impozite are de plătit o persoană fizică. La fel în cazul pensionarilor.
ȘtergereNu am nimic împotrivă ca amenzile pt încălcarea dispozițiilor din codul rutier să fie foarte mari, inclusiv confiscarea autoturismului pt anumite infracțiuni - cum era (poate mai e, nu m-am mai interesat) in Italia.
Suspendarea permisului de conducere pt neplata amenzii mi se pare absurdă. Pietonului care încalcă regulile de circulație și e amendat și nu-și plătește amenda ce ii vor suspenda? Nu e doar chestiune de logică, ci și de echitate.
Niciodată nu va fi prea mult ceea ce scrii, din contră! 😊 Mulțumesc!
Pupici cu drag! 🌹
Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 😘🐾💞🍀💕☕💗
Cred ca o propunere similara a mai fost, fara a se materializa, pentru ca vine in conflict cu multe legi si reguli. Asa ca posibil sa urmeze multe procese daca apar. Singurul lucru pe care il vreau transparent, este cheltuirea banilor publici. De unde provin, unde se utilizeaza, cu ce efecte. Si transparentizarea imprumuturilor: pentru ce se iau si daca rezova problemele sau nu. Nu cred ca am sa vad in viata asta asa ceva, insa altfel nu vom sti niciodata ce avem, de unde avem si la ce foloseste acest avut. S-au luat bani din rezervele statului, ceea ce este ilegal, daca nu sunt folositi pentru ceva grav.
RăspundețiȘtergereEste oribil ce se intampla.
Din pacate suntem condusi de oameni, care nici cuvantul pace nu-l rostesc. La ce ne putem astepta?
O seara linistita, Diana draga. Continui sa te admir pentru aceste postari. Ai o energie deosebita pentru a le redacta!
Pupici!❤️😘
S-a mai propus de două ori, tot în perioade de "criză". Și-or fi spus că a treia oară o fi cu noroc. Au pornit să rezolve deficitul și se apucă să "reformeze" întregul sistem, amestecând lucrurile, luandu-le la grămadă și rezolvând... o creștere a inflației. Sunt convinsă că intențiile prim-ministrului sunt bune (și ale președintelui) dar văzând "fosilele vii" din jurul lui... îmi dau seama că are șanse mici să realizeze ceea ce dorește.
ȘtergereBugetul este public - poate fi descărcat de pe site-ul ministerului de finanțe. Sistemul bugetar național are 9 componente: buget de stat, buget asigurări de sănătate, buget asigurări sociale, buget fonduri speciale, bugetele instituțiilor publice autonome etc samd... Veniturile statului sunt, in cea mai mare parte, provenite din taxe și impozite, dar și din redevențe (concesiuni diverse, de exemplu), chirii s.a. In Ro, redevențele, in cea mai mare parte, sunt foarte mici (nu pare că vor să le majoreze). Doar să citesc bugetul de stat nu mă ajută să "controlez" ce fac politicienii cu banii. Chiar dacă știu din ce se compun diversele venituri/cheltuieli iar nu mă ajută prea mult... Nu prea știu cum să explic. 😃 E o îmbârligătură - de "la centru" se duc bani în toată țara, pt că ajung din toată țara - județele care trimit puțin spre foarte puțin primesc mai mult decât trimit, iar cele care trimit mult spre foarte mult primesc mai puțin decât trimit... Unele taxe și impozite locale nu se "trimit". Of! Pe scurt: asta cu "să văd bugetul" e degeaba. Îl pot vedea - pe site-ul MF (am scris mai sus), dar trebuie să știu multe altele pt a mă putea pronunța ce și cum.
Da, au fost luați bani din rezerva de stat pt diverse măsuri populiste... Cei care sunt azi la guvernare pot doar să completeze rezerva și/sau să nu mai apeleze la aceasta pt majorări pensii, salarii, plata dobânzilor la împrumuturi pt creșteri diverse de venituri... Cei care au luat de acolo au luat în "calitate" de politician - hotărâri politice; sunt convinsă că pot justifica hotărârea, așa că e inutilă încercarea de a-i "trage la răspundere" (ei știu asta). Cei care bat toba cu "tragerea la răspundere a celor care..." sunt doar populiști.
Am căutat recentele declarații ale ministrei de la externe, dar nu am dat de ceva aiuristic... Dă-mi un indiciu, eventual, te rog.
Îți mulțumesc, Suzana dragă! 😘💞 Nu avem spor să comentăm la cât de repede înșiră ei aberațiile.
Noapte liniștită! Pupici!