2024-07-29

20 de proverbe și zicători la adunare

Am copiat aici definiția proverbului și zicătorii pentru că... mereu le confund - sigur, puteți râde! 😃

Proverbul (proverbium, in latină) este o învățătură morală populară născută din experiență, exprimată printr-o formulă eliptică sugestivă, de obicei metaforică, ritmică sau rimată. (din Mic dicționar academic, Editura Univers Enciclopedic, București, 2010).

Zicătoare vine de la a zice, din latinescul dicere. Zicătorile sunt cunoscute și sub denumirea de expresii și locuțiuni proverbiale; sunt asemănătoare cu proverbele, dar nu sunt identice (n.b.: că sunt diferite știu, dar nu rețin... care-i diferența). Proverbul e constituit din propoziții sau fraze întregi de sine stătătoare; zicătoarea are o formulare mai redusă și nu se folosește separat, ci legată sintetic de o propoziție sau o frază, având o funcție caracterizatoare a unui fapt particular, exprimat prin propoziția sau fraza de care e legata. Că exemple: slugă la dârloagă - se zice despre cel ce-i sub ascultarea unui prost; soare cu dinți - când e soare, dar și frig mușcător; a legat cartea de gard - se zice despre cineva care nu mai vrea să învețe. Și zicătorile, ca și proverbele, se caracterizează prin exprimarea plastică, iar folosirea lor într-un context vorbit sau scris mărește expresivitatea stilului. (din dexonline).

Proverbe și zicători

Carte veche, cu povesti, snoave, doine, ghicitori, proverbe și zicatori

copiate din cartea De la lume adunate, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, București, 1958.

1. Foamea gonește pe lup din pădure.

2. Foamea face bucatele bune.

3. Viața omului, ca oul in mâna copilului.

4. La bătrânețe se simte cine nu s-a cruțat la tinerețe.

5. S-a trecut iarba de coasa și lelița de frumoasă.

6. De la o vreme, numai miezul pâinii îți place.

7. Bobocii pe gâște vor sa le învețe sa-noate.

8. Să cumperi vecinii, întâi, și apoi casa.

9. Cei mai mulți sunt prieteni de masă, iar nu de nevoi.

10. Nu alerga după trăsura care nu te așteaptă.

11. Când treci prin țara orbilor, închide și tu un ochi.

12. Cine vorbește vinde; cine ascultă cumpără.

13. Mai bine să îți pară rău că ai tăcut, decât că ai zis.

14. Ce spui la ureche, în pădure se aude.

15. Nu râde de măgar că vine vremea să încaleci pe el.

16. Cu ce măsură măsori, cu aceea ți se va măsura.

17. Degeaba faci vecinului bine cu ce ai furat de la alții.

18. După ce frângi carul, mulți se găsesc să-ți arate drumul bun.

19. Pe lângă lemnul uscat arde și cel verde.

20. Lumea nu-i cât se vede prin fereastră.

Aceste 20 de proverbe și zicători le-am adunat aici (si) pentru a participa la jocul Citate favorite găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț.

In cartea amintită mai sunt multe și între acestea unele de-a dreptul... misogine. Poate, cu alta ocazie, mă voi referi și la acestea, dar nu numai. Am tendința să afirm că nu întotdeauna înțelepciunea populară e înțelepciune.

10 comentarii:

  1. Ce rapida ai fost...
    Este foarte bine ca ai trecut definitiile. Ca daca m-ai intreba, nu stiu daca le-as recita corect. Sunt multe idei acolo, izvorate din viata. Insa sunt si idei cu care eu nu m-am impacat. De exemplu ideea cu capra vecinului, cu oamenii fara suflet... Mi-ar placea sa descopar originea reala a acestor idei, insa inceputurile sunt cam criptate.
    Multumesc pentru deschiderea jocului, Diana draga! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost rapida pentru că mă "pregătisem" pentru celălalt tabel - când sa iau linkul am văzut că e închis și, de data aceasta, am așteptat deschiderea unuia nou. 😃
      Da, sunt multe proverbe despre care mă întreb "de ce așa?" și, pe cât posibil, le-am evitat aproape de fiecare data. Citind unele proverbe aproape că nu mă mai întreb de ce unii oameni sunt.. așa cum sunt. 😊
      Plăcerea e de partea mea, Suzana draga! 💗😊 Cu plăcere! 😘Pupici!

      Ștergere
  2. Buenos refranes algunos . no los conocía. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am avut și eu această carte, dar cine știe pe unde-o fi! Acum când împrumut cărți, notez într-un carnețel data și cui i-am dat-o.
    Nu pot să râd, pentru că la fel ca tine le confund mereu.:)))
    Mi-a plăcut în mod special proverbul 10 și 13.
    Zi frumoasă să ai, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveam și eu carnet unde notam cui și când împrumutam... Când - în ani! - am ajuns la vreo 20 de cărți "pierdute" am mutat biblioteca din sufragerie in dormitor (în doua dormitoare am "impartit-o") Oamenii nu mai vad cărțile, nu mai vor să împrumute. Un gest urat? 😏 Poate... dar am rămas fără cărți care nu s-au mai editat sau ce s-a reeditat ori avea calitate proasta (coperți, hârtie) ori traducerea era de speriat.
      Îți mulțumesc, Mihaela! 💗 Zi frumoasa și pentru tine!
      Ah, da! Tare bune proverbele 10 și 13. 😊

      Ștergere
  4. da, perfecta postare! Definitiile sunt importante, altfel se pot face confuzii. Imi place selectia ta de prióverbe si zicatori si cea mai "cu tronc" mi-a picat cea care zice ca "Lumea nu-i cât se vede prin fereastră." Doamne cât adevar si cât de simplu spus!
    Te pup si trimit îmbratisari si gânduri bune de la trioul din Bavaria pentru quattro brasovean ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că celor care ați lăsat un semn al trecerii considerați potrivite și definițiile. Am ezitat să le scriu, dar... e un adevăr despre mine, în fond. 😃
      Proverbul amintit de tine îmi place și mie foarte mult! 😊 Cred că sunt destui cei care privesc viața prin gaura cheii. 😊
      Mulțumim! Și de la noi pentru voi gânduri bune și îmbrățișări! 😘🌹💗🐾🍀🌹

      Ștergere
  5. Carmen a găsit aprecierea ce-mi vine și mie în gând: Postare perfectă!
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.