2013-07-10

Containere stradale pentru haine

Pentru a-i ajuta pe oamenii mai putin favorizati de soarta unii s-au gandit sa aseze in zonele urbane intens circulate niste containere mari, din plastic, in care cetatenii sa depuna obiectele de imbracaminte si incaltaminte de care se pot dispensa.

Se zice ca o haina pe care n-ai purtat-o timp de un an este o haina pe care e mai bine sa o dai cuiva care are nevoie sau sa o arunci, pur si simplu, sa faci loc in sifonier pentru haine noi. Unii pastreaza toate hainele, gasindu-le un loc de depozitare, gandindu-se ca - cine stie?! - poate moda revine, poate slabesc si vor mai incapea in ele sau, pur si simplu, le pastreaza pentru ca le amintesc de momente frumoase. Dar cei care vrem sa oferim hainele pe care nu le mai purtam – si sunt in stare buna! – le oferim ori la vreun camin de copii, ori la vreun camin de batrani, le trimitem „la tara” sau le oferim celor din preajma noastra si care ar avea nevoie de ele. Acum am avea containerele amplasate „la indemana”. Dar in aceste containere au acces destul de facil copiii. Ii vad uneori, noaptea, cum se strecoara prin fanta si arunca afara hainele; afara e un individ mai mare (dar categoric minor) care le „triaza” sau le indeasa in saci. Ce nu le trebuie nu mai arunca in container ci lasa obiectele imprastiate in drum. Uneori le mai imprastie vantul, urcandu-le chiar si la inaltimi mari, in pomi.
(de ce copii? pentru ca minorii care nu au implinit varsta de 14 ani nu raspund penal - si se pot antrena linistiti pentru cand vor deveni majori - in plus, sunt subtirei si se pot strecura)

Copiii care fura aceste haine sunt clar in categoria celor care au nevoie de haine – sau, in fine, cei mai multi sunt. Frumos ar fi ca ceea ce nu le trebuie sa nu lase in noroi, in ploaie, ci sa le puna inapoi. Dar, cei mai multi, vin si le fura pentru ca mai apoi sa le vanda in „pietele de vechituri”. Cele mai multe sunt haine bune si ajung ori in acele piete ori in magazinele second hand, de unde sunt cumparate, „pe mai nimic”, de alti oameni cu venituri mici.

N-am avut curiozitatea sa aflu ale cui, exact, sunt aceste containere dar am citit una-alta despre asociatii/fundatii care mai fac asta prin lume. Despre unii se zice ca le aduna, le spala, le calca etc. pentru a arata cat mai bine si apoi le vand in magazine second-hand. Cei de la asociatiile si fundatiile non-profit care si-au propus sa ajute pe cei nevoiasi le aduc acestora multe critici pentru ca fac profit din hainele pe care unii nu si le-ar putea permite nici la cel mai mic pret... Dar cine sa ii asculte cand e vorba de profit? Desigur, cei care mai apoi le vand au cheltuieli: le transporta, le spala etc..

Si de ce nu ar face unii asta daca chiar si unele firmele de renume (unde se practica preturi mari si foarte mari), cu magazine de desfacere, fac uneori asta?! Acestia vand unele obiecte de vestimentatie iar mai apoi, dupa ce cumparatorul a purtat haina (de regula doar o data) o aduce la magazin, primeste un pret derizoriu, magazinul o spala si o pune din nou in vanzare, la pret net mai mic. Astfel sunt ajutati sa aiba ceva „de marca” si cei care nu-si permit unele piese de vestimentatie pentru ca nu au finantele necesare.
Revenind…
Ma irita faptul ca sunt furate hainele din aceste containere stradale. Sa reclam la politia locala... Imaginati-va ca râd in hohote! Asa ar face si politaii (imediat dupa ce ies, in cel mai bun caz), daca m-as duce la ei cu o astfel de plangere... De ce?! Pentru ca ar fi mai mare daraua ca ocaua sa cerceteze iar ei sunt acolo pentru chestiuni importante, de un real pericol social... iar cand ii chem ca se bat niste insi ajung (fara exceptie!) la cateva minute dupa ce scandalul a fost aplanat sau deja sunt victime ranite grav. Ar trebui sa nu se mai intuteleze „agenti de protectie” ci „agenti constatatori”... 

(text preluat de pe un blog pe care îl voi şterge)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.