Vlad Țepeș, boierii și soldații

Boierii și Vlad Țepeș

O poveste germană ne spune că ar fi tras în țeapă, rând pe rând, 500 de boieri pentru că niciunul nu a știut să răspundă la întrebarea “câți domni a avut țara?” Niciunul nu a dat răspunsul corect: șapte, reprezentând numărul strămoșilor săi direcți.
Cronicile arată că Vlad a invitat boierii la masă, într-o zi de Paști și i-a întrebat pe fiecare câți domnitori au stat pe scaunul Valahiei și care mai de care răspundea altceva: ba 10, ba 20 în funcție de vârstă. Supărat, domnul le cere să explice de ce se schimbau domnitorii așa des. Pentru că n-a primit răspuns a strigat furios: Vina o poartă rușinoasele voastre dezbinări”. Și a hotărât să fie trași în țeapă boierii. Din 23 de mari dregători 11 își găsesc moartea lângă boieri mai mari sau mai mici.
Clanurile boierești rămase au organizat o ripostă: au strâns o armată de lefegii și au pornit să-l prindă pe Vlad și să-l ucidă. Boierii erau conduși de Albul cel Mare, un boier puternic și vestit. Dar strategul domnitor a reușit să învingă și boierul a fost tăiat în bucăți de viu – soartă împărtășită și de ostașii lui.

Soldații și Vlad Țepeș

Voievodul a acordat multă grijă fortificării cetăților țării, pregătirii militare a oștirii, în ale cărei rânduri a intrat un număr mare de țărani. A încurajat și răsplătit cu dărnicie pe cei viteji în lupte, dar a și pedepsit fără îndurare pe lași și trădători.
Astfel, dupa o bătălie cu turcii, legenda spune că domnitorul a început să se uite la ai săi, care ce fel de răni avea. La cine vedea rana în față, pe acela îl cinstea și-l dăruia și-l făcea boier, iar cine era rănit în spate, poruncea să-l pună în țeapă ca pe un fugar ticălos.
Campaniile de jaf din Transilvania aveau rolul de a-i aduce pe sași în tabăra lui Matei Corvin, de a-i pedepsi pe aceștia și pe românii din Făgăraș și Amlaș pentru sprijinirea unor pretendenți la tron dar și pentru fidelizarea armatei – oștenii aveau dreptul să păstreze pentru ei ce prăduiau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.