2017-04-18

Ouăle de ciocolată

Mie-mi plac tare mult ouăle de ciocolată. Îmi place ciocolata, in general - cea dulce, nu cea amăruie; mă amuză cei care-mi oferă ciocolată amăruie - deşi ştiu bine că o prefer pe cea dulce - pe sistemul “ciocolata amăruie e (mai) sănătoasă”. O fi, dar eu n-o prefer; o mănânc, dar n-o prefer.
Revenind la… ouăle mele. Îmi plac ouăle de ciocolată şi le caut in special pe cele in care ştiu că găsesc surprize. Şi pentru că tot îmi plac aceste ouă de ciocolată,  după atâţia ani, m-a ros curiozitatea şi am căutat să aflu cine le-a… inventat.

Obiceiul oferirii ouălelor este foarte vechi. Persanii îşi ofereau ouă ca semn de bun venit al primăverii, sărbătorind reînnoirea naturii prin diverse festivaluri dedicate fertilităţii. Vechii romani îngropau - ritualic - ouă pe câmp; azi, ouăle se oferă cu ocazia sărbătorii de Paşte.
In 1902, într-un ziar destinat profesorilor francezi a fost publicată Povestea Paştelui, in care apare prima dată un ou de ciocolată oferit in dar unei profesoare melancolice.

Ouăle oferite la început aşa cum le făcea găina au început a fi vopsite, învelite in foiţe de aur, decorate cu fel de fel de pietre preţioase. Peter Carl Fabergé, bijutier rus, a dus rafinamentul la apogeu. In 1885, ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei, i-a cerut să realizeze o bijuterie in forma unui ou de Paşte, pentru soţia sa - aşa au apărut celebrele Ouă Fabergé, din metale preţioase, ornate cu pietre preţioase şi conţinând bijuterii.

Prin secolul XVI a fost introdusă in Europa cacaua mesoamericana, care a dus la crearea ciocolatei calde, băutură apreciată şi la acea vreme. Ciocolata era o băutură in Spania, Germania, Italia, Austria şi Elveţia. In 1674 ar fi avut loc, la Londra, prima degustare de ciocolată solidă.
La Versailles, ciocolata a fost amestecată cu migdale, cu apă de flori de portocal sau cu gălbenuş de ou.
Conform lucrării Chocolat et son histoire, de Élisabeth de Contenson, consumatorii de ciocolată caldă ai secolului XVIII au fost cei care au golit conţinutul unui ou şi mai apoi l-au umplut cu ciocolată.

Despre ouăle de ciocolată unii spun că au apărut in timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, pe la 1700 sau mai devreme - regele a oferit lui David Chaillou (“Primul Cofetar”) dreptul exclusiv de a vinde ciocolată in Paris pentru că el era cel care vindea biscuiţi şi prăjituri scumpe - probabil şi in formă de ou, cu ocazia Paştelui). Alţii susţin că tradiţia e originară din America, unde creşte arborele de cacao.
Obiceiul dăruirii oualelor de ciocolată a fost atestat in Germania şi Franţa in primii ani din 1800, când ouăle erau din ciocolată plină. Cred, totuşi, că nu se ştie exact când au apărut ouăle de ciocolată.

In anul 1819, in Corsier, lângă Vevey (oraş in Elveţia, unde a trăit şi Daniel Peter - ginerele fabricantului Cailler - inventatorul ciocolatei cu lapte, in 1875), François Louis Cailler a fondat prima fabrică elveţiană pentru producerea ciocolatei; in 1825 a deschis o a doua fabrică, unde a reuşit să transforme cacaua într-o pastă maleabilă - el a fost primul care a comercializat ciocolata sub formă de baton. François Louis Cailler a petrecut patru ani la Torino (Italia) unde a învăţat arta preparării ciocolatei. In 1929 gigantul  Nestlé a cumpărat fabrica.

In 1815, Casparus van Houten deschide o fabrică de ciocolată in Amsterdam (Olanda), iar in 1828 patentează o presă hidraulică cu ajutorul căreia reuşeşte să scoată - aproape jumătate - grăsimea (untul) din boabele de cacao obţinând mai apoi “praful” care este azi baza tuturor produselor din ciocolată şi care face ciocolata lichidă mai uşor de preparat.

Lui Rodolphe Lindt i se datorează consacrarea ciocolatei ca produs elveţian pentru că el a inventat, in 1879, la Berna, procesul de prelucrare care a dus de la ciocolata grunjoasă la ciocolata fină şi moale.

Producţia in serie a ouălelor de ciocolată datează din 1875, la câţiva ani după începerea vânzării in masă a cutiilor cu bomboane de ciocolată (1868) şi se datorează fondatorului fabricii Cadbury, John Cadbury, afacerist şi filantrop din Birmingham, Anglia. Intre altele, John Cadbury a început campania împotriva cruzimii faţă de animale şi a fondat Societatea Prietenii Animalelor, înaintaşa Societăţii Regale pentru Prevenirea Cruzimii împotriva Animalelor (RSPCA).
Alte surse susţin că oul de ciocolată a fost introdus pentru prima dată in Marea Britanie, in 1873, de J.S. Fry & Sons of England.

In ţările vestice e tradiţie ca de Paşti să fie oferite ouă de ciocolată. Mă bucur să constat că, încetişor, devine tradiţie şi la noi. Cum să nu mă bucur?! Mai ales când e vorba despre ouă de ciocolată uriaşe, care conţin surprize.

Cum să nu savurez produsele din ciocolată când atâţia oameni s-au străduit să îmbunătăţească liniile de producţie şi reţetele? Păcat că azi se folosesc prea mulţi îndulcitori sintetici… Mi se pare un sacrilegiu să distrugă reţetele cu astfel de ingrediente artificiale. Azi, cei mai mulţi urmăresc profitul şi mai puţin calitatea - şi nu doar in cazul ciocolatei.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Bibliografie online:
https://en.wikipedia.org/wiki/Conche
https://en.wikipedia.org/wiki/Rodolphe_Lindt
https://en.wikipedia.org/wiki/Coenraad_Johannes_van_Houten
https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois-Louis_Cailler
https://ro.wikipedia.org/wiki/Peter_Carl_Faberg%C3%A9

14 comentarii:

  1. Fabrica de ciocolata "Van Houtens" mai exista si astazi dar patronul este un elvetian! :)
    Gata! Acum ma duc sa-mi cumpar ciocolata ca-mi ploua în gura! Si eu nu am voie dulce, dar tu m-ai facut sa pacatuiesc! :)))) (Si nu cumpar din aia amaruie ptr ca nici mie nu-mi place, da deloc! :)))
    Seara faina, Diana draga! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca mai exista fabrica! "Cibo", fabrica de ciocolata brasoveana - la care am fost de cateva ori in vizita "cu scoala" - a fost desfiintata in final. :( Ce frumos era parfumat aerul in zona fabricii! :)

      :)) In timp ce am scris textul am rontait un ou destul de mare - un ou cu surprize: un puzzle din 15 piese, cu pasari prin pomi. M-a distrat surpriza, avand in vedere ca sunt fan puzzle. :)

      Nooo, nu-i pacat sa gusti dulce... :) Si daca doar te gandesti la dulce e pacat asa ca de ce sa nu gusti? :) Dar daca nu ai voie... :( un pic, poate, nu strica. :)

      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa sa ai si tu. Pupici! <3

      Ștergere
    2. M-ai dat gata cu comentariul de pe blogul Danei (sexul slab) !!! Adica a fost ziua ta zilele astea si nu ai suflat o vorba! Iti doresc tot binele din lume, multa sanatate noroc si realizarea dorintelor! Sa fii vesnic tanara si frumoasa si sa faci riduri numai de la ras! La multi ani! pupici, pupici, pupici!!! (de 3x ca in nl) un buchet virtual de ranonkels (superbe florile) si o sticla de sampanie ... de la revelion! Hahahahahaha ... Welcome to the other side ... the fifties!!!Pupici, înca o data! 🎉🎉🌸🎉🎉

      Ștergere
    3. Bine v-am gasit! :)

      :) Nunu! Am "batut" in 21 octombrie! Acum, cand ma gandesc mai bine... parca nu e "tocmai acum" pentru ca sunt la jumatate spre urmatorul an. :)) Dar, de la o varsta... nu mai conteaza varsta. :)
      Sampania de la Rev s-a dus, gata! :) Am prostul obicei de-a uita si cati ani am... N-as zice ca-i tocmai rau. :) Inca nu-i simt.

      Multumesc tare mult pentru gandurile bune, pentru urari! Sa te-auda cine trebuie :) si sa se implineasca. Iti doresc si eu tie sa ti se intample numai bune, sa fii sanatoasa si mereu voioasa! <3
      Tare-s frumoase florile (am cautat pe net)! :) Multumesc.
      Pupici! 100xpupici, cu drag! <3

      Ștergere
  2. Ouale de ciocolata nu sunt preferatele mele, dar ciocolata este in topul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciocolata, indiferent de forma pe care i-o dau producatorii, este... delicioaaaaasa. :)

      Ștergere
  3. In ultima vreme imi plac acele modele de ciocolata care au si un pic de chilli sau menta. Iese o combinatie interesanta!
    Multumesc pentru prezentare. Chiar daca ma repet, iti admir pasiunea descoperirii acestor subiecte!
    Seara minunata si dulce, iti urez cu drag!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, draga Suzana.
      Cu placere. :)

      Cu chilli (inca) nu am avut ocazia sa mananc, dar de la ciocolata cu menta innebunesc papilele gustative! :) Ciocolata cu menta imi aminteste si de copilarie, cand cumparam - de toti banii - ciocolatele rotunde cu menta (aveau ambalaj de staniol si unul din hartie - ca o banda - cu ceva scene din povesti cu Alba ca Zapada, Cenusareasa si altele).
      Multumesc. Minunata sa fie si seara ta! (mai am un ou de cicolata de devorat, dar fac o pauza) :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  4. interesant periplu printre informaţiile atât de îndulcite de ciocolată !
    mulţumesc frumos pentru toate informaţiile !
    şi mie îmi place ciocolata dulce... regret că acum nu am la îndemână - oftez ! asta e !
    nu ştiam că nu mai este fabrica ''cibo'' - îmi plăceau produsele lor în anii oarte îndepărtaţi ! păcat !
    cu drag, îţi doresc multă sănătate !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot citind despre ciocolata si mie mi s-a facut pofta! Apoi, scriind despre am tot rontait dintr-un ou mare de ciocolata. :)
      Cu multa placere. Iti multumesc pentru interes.
      Da... au terminat cu Cibo. :( Au avut produse foarte bune! Imi amintesc si azi vizitele acolo si bucatile de ciocolata (si bomboanele) pe care le primeam de la muncitori, dar si produsele pe care le gaseam in magazin pana pe la inceputul anilor 1980. Am inteles ca in locul fabricii vor sa ridice un hotel.
      Multumesc, draga prietena-japoneza. Sanatate iti doresc si eu si zile fericite!
      Pupici, cu drag! <3

      Ștergere
  5. Eu stiam ca ciocolata "Poiana" se face la Brasov...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In 2010 Kraft Foods (compania americana care a preluat – sub alt nume - Cibo/Poiana si-a inchis definitiv portile. Daca nu s-a schimbat ceva intre timp, la Ghimbav, unde a fost deschisa o mica fabrica de ciocolata, se produc batoanele de ciocolata Smash si bomboanele Chokotoff (marci ale firmei americane – proprietarul român de la Ghimbav producea si el ceva produse dar n a inregistrat la OSIM nicio marca). Ciocolata "Poiana" e tot romaneasca dar cred ca e acum produsa in Bulgaria, unde au fost transferate mai multe linii ale fabricii inca din 2009… :( E ceea ce stiu, dar nu am info foarte recente.

      Ștergere
  6. Articol deosebit de interesant,multă,multă informație ai cules.
    Am primit totul ca o ciocolată dulce și deliciosă...mură-n gură :)
    Mulțumesc mi-a făcut plăcere

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, si pentru interes.
      "Ciocolata dulce si delicioasa" iar imi face pofta de ciocolata! :)
      Cu multa placere.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.