2021-08-01

Crima organizată, în citate

Crima organizată, prin modul sau de structurare, flexibilitatea și deosebita capacitate de infiltrare în zonele vitale ale politicului și economicului, prin internaționalizarea sa rapidă, prin recursul necondiționat la violență, corupție și șantaj, reprezintă un pericol direct și de mare actualitate, o sfidare la adresa societății mondiale. (Gheorghe Nistoreanu, Costică Păun, „Criminologie”, Ed. Europa Nova, București, 1996)
*
Crima organizată: orice asociere sau grupare de persoane care se dedau la o activitate ilicită continuă, al cărei principal scop este acela de a realiza profituri fără a respecta granițele naționale. (Interpol)
Obs. În doctrină nu s-a ajuns la o definiție universal acceptată.
*
Numai luând Mafia drept ceea ce este, o asociație criminală serioasă și perfect organizată, putem fi în măsură să o combatem.
*
Mafia este compusă din ființe omenești care au nevoi, dorințe, comportamente aflate în evoluție cu timpul (...) Nu trebuie să uităm niciun moment că Mafia e organizația cea mai suplă, cea mai adaptabilă, cea mai pragmatică din câte există: în raport cu instituțiile și cu ansamblul societății.
*
Cosa Nostra continuă, în ceea ce o privește, să-și adapteze metodele la vremurile noi, rafinându-și-le tot mai mult cu fiecare pas.
Giovanni Falcone (n. 18 mai 1939, Palermo – d. 23 mai 1992, Capaci); magistrat Italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra (mafia siciliană), ucis într-un atac cu bombă (mașină-capcană) cu aproape două luni înainte de colegul său, magistratul Paolo Borsellino.
*
Mafia rusă operează în majoritatea marilor orașe din California. Este implicată în cazuri de extorcare, de prostituție, de fraude medicale, de furturi de autovehicule, de plastografii, de falsificări ale cartelelor de credit, de trafic de droguri, de spălare a banilor și de asasinat.
(Daniel Lungren, fost procuror general al statului California)
*
Computerele constituie noul mijloc pe care l-au găsit criminalii pentru a-și atinge obiectivele.
*
Criptografia nedecodificabilă este una dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntă poliția. Ea îi autorizează pe baronii drogurilor, spioni și teroriști, să comunice cu deplină impunitate.
(Louis Freeh, în 4 martie 1993 - al cincilea director al FBI, între septembrie 1993 - iunie 2001)
*
De ce să jefuiești o banca, dacă poți s-o ai? (Rafik Svo/Rafik Bagdasaryan, infractor armean)
*
Computerele erau destul de dificil de furat, din cauza dimensiunilor. Am preferat microprocesoarele: sunt mai mici și costă mai scump. (Chris Lamprecht, fost pirat informatic)
*
Anumite microcipuri, la cântar, au o valoare comercială echivalentă cu aceea a cocainei sau a aurului. (Julius Finkelstein, fost procuror districtual în Santa Clara, Silicon Valley)
*
E mai ușor să transporți bani între Columbia și New York pe câteva cartele de credit, decât în valize. (Jeffrey Scaffer, fost în Serviciul Secret U.S.A.)
*
Electronul este suprema armă de mare precizie (John Deutch, fost director C.I.A.)
*
Teroristul de mâine va fi capabil să provoace pagube mai mari cu o tastatură decât cu o bombă. (Național Research Council)
*
Cel care nu are nimic de ce să se teamă, nici de ascuns, nu are nevoie să întrebuințeze criptografia. Numai cei patru cavaleri ai Apocalipsului de pe Internet au nevoie de ea: teroriștii, traficanții de droguri, pedofilii și crima organizată.
(Michael Wilson, fost director la Nemesis Group)
Pe băiatul acesta l-aș contrazice cu privire la "n-am nimic de ascuns". Dacă infractorii oricum folosesc criptografia de ce trebuie să știe (și) funcționarii statului ce marcă de chiloți își cumpără cineva, și de unde? Ca să nu știe funcționarii statului cu cine și unde ieșim folosim criptografia. Care-i problema? Pare o vrăjeală „siguranța socială” prin urmărirea tuturor cetățenilor când infractorii se descurcă oricum. La ce dotări au infractorii sunt în pericol toate bazele de date pe care le au în administrare „autoritățile” statelor și/sau companiile private. De exemplu, în anii 1990, cartelurile columbiene au stocat într-un uriaș computer numerele de telefon ale tuturor locuitorilor din Cali, cu scopul de a identifica pe toți cei care telefonează la ambasada americană din Bogota, la poliție sau la Ministerul Apărării pentru a-i denunța pe narcotraficanți. (din „Cyber-Mafia”, de Serge Le Doran și Philippe Rosé, Editura „Antet”).
₪ ₪ ₪
Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna în care începe luna calendaristică.
Crima organizată este noul comunism
, a declarat în 1994 senatorul John Kerry.
*
Este clar că, în prezent, criminalitatea organizată e în măsură să utilizeze cu eficiență cele mai moderne mijloace tehnologice de gestionare economică... (Jean-Claude Monet, comisar divizionar onorific, Poliția națională - Franța)

14 comentarii:

  1. Uau! Ce subiect ai ales! Mereu ma surprinzi cu acest fel de alegeri.
    Realitatea este ca demarcatia intre autoritati si cei... urmariti este din ce in ce mai estompata, la fel ca si cauzele urmaririlor. Sau poate este parerea mea pur subiectiva! 😊
    Tari de tot citatele, mai ales cel al lui John Kerry!
    In esenta este atat de trist totul. Viata asta este unica si frumoasa, insa mai ales e unica. Si unii isi permit sa o faca ferfenita. Si s-a ajuns aici mai intai cu pasi mici, insa acum totul este pe repede inainte. Parca sunt unii care nu mai au timp, sau si-au pierdut rabdarea.
    Sau sunt interferente non-umane.Cred ca acest cuvant nu exista...
    Si poate nici nu voi sti vreodata si culmea este ca nici nu stiu daca e bine sau nu acest fapt...

    Multumesc pentru inscriere, Diana draga!
    Noapte buna, sa visezi frumos si sa-ti si aduci aminte!Pup!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nu e subiectiva parerea ta.
      Fiind atenta la "politica" ultimului an si ceva... m-am tot gandit cum sa exprim ce pare ca se intampla - cuvintele altora mi s-au parut potrivite.
      Nu stiu cum e prin alte state (adica stiu - despre unele - dar nu cu subiect si predicat), dar in Ro partidele politice sunt găști - membrii se bat (la propriu), se injura, se jignesc, formeaza aliante pe care le tradeaza, se zbat pentru a lua in stapanire cat mai multe "zone de interes / influenta", lingusesc, trebuie sa-si dovedeasca loialitatea pentru a fi acceptati in grup, cine nu-i cu ei e impotriva lor etc..
      Logica e fracturata total!
      Ce-a zis J.K. mi se pare foarte potrivit pentru ceea ce se intampla.
      De la schimbarile climei s-or altera si ceva creierase, si cu cat e un creier mai plin de "aere" si "norisori" cu atat e mai afectat.

      E uman ce se intampla. Capacitatea omului de a se autodistruge e fantastica. 😊

      Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Noapte buna! Pupici! 😘
      Haha! Greu cu amintirea viselor. 😊

      Ștergere
  2. E un subiect despre care ar trebui sa se discute mai mult. Mult mai mult!
    Multumesc pentru informatile perfect documentate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc, si eu, ca ar trebui, dar nu cred ca se va intampla. Sunt cateva voci, in lume, dar "zgomotul de fond" e prea mare pentru a fi auzite.
      Cu placere. Multumesc pentru compliment.

      Ștergere
  3. it's an interesting topic! It's a shame that there is so much crime around in the world :(

    Hope you had a nice weekend :) We had a quiet one at home enjoying the unexpected summer temps during winter!

    Away From The Blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation.
      It's bad. It seems that the number of crimes keeps increasing ...

      It was an interesting one, thank you. I need a quiet weekend! 😊
      Oh! How the weather behaves... we may still have such surprises. 😊

      Ștergere
  4. buena entrada el crimen cada vez esta peor. Te mando un beso

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow! Ai fost ocupată duminica asta. Te-am vizitat ieri de dimineață și am citit articolul din 31 iulie, te vizitez în dimineața asta și bam! 3 articole. Mă rog, pe unul l-am cerut eu. :) Din toate citatele rețin: „De ce să jefuiești o banca, dacă poți s-o ai?” Ceea ce-mi aminteaște că ar trebui să intru online (dacă mai îndrăznesc) sa-mi plătesc facturile. :( Cine ar fi crezut că toate invențiile acestea tehnologice în loc să ne simplifice viața, mai mult ne-o complică?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nooo! :)) Am inceput sa adun info de prin 20 iulie (nu-s sigura!) si m-am grabit ceva mai mult pentru ca si tu ai remarcat ca e mai interesant sa fie calendarul in prima zi a lunii 😊 Si cum adunam de zor mi-am dat seama ca am adunat prea mult!! Dintr-o postare lunga cat o zi de post am "scos" 4! Am impartit-o si le-am programat de joi sau vineri. Mai am si pentru maine si pentru poimaine! :))
      Jocul "citate favorite" are data fixa, asa ca-mi fac temele din timp. Ieri doar am raspuns la mesaje si am editat o foto.

      A se vedea cazul Bancorex (si altele). ;)
      Cei care le-au inventat probabil ca stiau (sau se asteptau la unele "complicatii"). Unii au dorit comoditate (si o forma de control), altii au descoperit o mina de aur... in care nu se spetesc cu extragerea. 😊

      Ștergere
  6. You have done a lot of work to figure all this out and write it down and by the responses they find it all very interesting just like I do. I also liked the mandala with it again.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation.
      Most are from a book where there are many others.
      I wish you a beautiful week!

      Ștergere
  7. cosa nostra, camorra, ndrangheta... foarte puternice organizatii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puternice si bine organizate (chiar daca arhaic), cu "filiale" mai peste tot (probabil)... In Calabria, ndrangheta a investit din banii castigati ilegal in lucrari publice, se spune: o autostrada si cale ferata...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.