Metapsihica
Metapsihica încearcă să explice lumea paranormalului.
Termenul a fost creat de Charles Richet: Metapsihica este știința care studiază toate fenomenele ce par a se datora unor forțe inteligente necunoscute, înțelegând prin aceste inteligențe fenomenele intelectuale uluitoare ale inconștientului nostru.
Sinonime ale metapsihicii: „psihotronică” (F. Clarc), „transfizică” (J. André), „epsionică” (J.W. Campbell) și în sfârșit parapsihologia.
Fenomenele metapsihice ar putea fi explicate prin: Dumnezeu sau diavol; printr-un energetism – ar exista o „forță psihică” gata să acționeze în cuprinsul materiei (W. Crookes); prin spiritism (adică prin prezența morților); prin superstiție, eroare sau înșelătorie (teze ale Uniunii raționaliste); prin fizica modernă (O. Costa de Beauregard).
Metapsihica începe cu Mesmer (1779) și cu „magnetismul animal” al acestuia. Ea înglobează spiritismul și, prin W. Crookes, se străduiește să devină „experimentală”, „științifică”. Perioada sa „obiectivă” datează din 1934, de când Rhine a introdus statistica printre metodele de cercetare. De atunci metapsihica poate deveni într-adevăr parapsihologie.
Domeniile metapsihicii sunt următoarele: metapsihologia (telepatie, clarviziune, dedublare, hipnotism, mese care se învârtesc etc.); metapsihofizica (ectoplasmă; telekinezie – adică acțiunea de la distanță asupra unui obiect etc.).
Metapsihica se situează deci în punctul unde spiritismul, cu alte cuvinte comunicarea cu supranaturalul și chiar cu lumea de dincolo, cedează locul parapsihologiei, adică ascezei științifice. Demersul este de înțeles: fenomenele necontrolate n-au constituit niciodată un criteriu al adevărului. Fraudele, lipsa măsurătorilor și a aparaturii experimentale, imposibilitatea de a repeta experiențele sunt cel puțin jenante.
Totuși, metapsihica evită ciudățeniile parapsihologiei, care, în fond, reprezintă pierderea contactului cu obiectul său – prin definiție, imposibil de măsurat. (...)
Metapsihica se vrea pur și simplu fenomenologică și dorește să efectueze clasificări.
Metapsihica nu face parte din hermetism. Unii ezoteriști au furnizat, fără îndoială, grile de lectură privind fenomenele paranormale; iar metapsihica a confirmat realitatea invizibilului (inițiere, magie etc.). Dar realitățile vizate de aceste două discipline rămân ireductibile.
Parapsihologia
Parapsihologia nu trebuie confundată cu metafizica. Cea de-a doua este de tip fenomenologic; prima, de tip statistic. Presupunerile celei dintâi sunt îngust „materialiste” și chiar scientiste; ale celeilalte, „spiritualiste” – dar obiectul studiului rămâne același.
Procedeele experimentale ale parapsihologiei (născută o dată cu lucrările lui Rhine, în 1927) le imită pe cele ale științei materiei: laboratoare, instrumentație, repetări ale experiențelor.
Experiențele cele mai simple se fac cu jocurile de cărți ale lui Zenner (jocuri cuprinzând figuri geometrice simple). Aceste cărți sunt amestecate în mod sistematic, cu ajutorul aparatelor. Un experimentator trage o serie și încearcă să ghicească figurile. Experiența dovedește că experimentatorul ghicește mai des decât ar lăsa să prevadă legile hazardului. Ceea ce „dovedește” îndeajuns existența fenomenelor imaginate. Dar este oare nevoie să „dovedim” existența lor? Premonițiile sunt o realitate, și devine absurdă dorința de a le demonstra – cu atât mai mult cu cât experimentarea le restrânge câmpul de acțiune, fiindcă acestea nu se efectuează in vitro. Mai interesante ar fi experiențele de telekinezie; dacă s-ar verifica, ele ar arăta acțiunea spiritului asupra materiei.
Fragmente pentru Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.
Textul l-am copiat din cartea „Maeștrii ocultismului”, de André Nataf, Editura Enciclopedică, București, 1995; traducători: George Anania și Matilda Banu.
Bine ai facut ca te-ai razgandit. Totul este asa cum trebuie. Ieri am invatat sa prelungesc data tabelului ca sa intre si Rux. Dupa ce ma hotarasem ce va fi data viitoare, am cautat ceva spre o universitate de metafizica...
RăspundețiȘtergereApropo de Mesmer. Am citit o carte foarte interesanta: 'Curs complet de magnetism' de Jocelyne Fangain, care vorbeste despre el si incepe cartea cu cele 27 de teoreme ale lui. Ex. teorema 1:"Exista o influenta mutuala intre corpurile ceresti, Pamant si corpurile vii".... Este o colectie de info si metode de tratament folosind mainile plus alte idei . Cartea a aparut 2007, dar am gasit-o cred ca acum doi ani. Si uitandu-ma acum in ea mi-am descoperit un semn de carte pe care scrisesem: "Have fun! Be you"!
Vezi cum se leaga niste lucruri? Adica... m-am entuziasmat... Sa NU RAZI!
"Fenomenele necontrolate" dau fiori unora, pentru ca le rastoarna teoriile. Ideea este ca aceste fenomene nu pot fi studiate clasic, nu sunt repetitive in sens obisnuit si nu se vor da bani pentru a fi studiate pentru publicul larg. Poate doar in cercuri speciale, sa se pregateasca paranormalii.
Foarte interesant text si foarte dens.
Multumesc frumos! Pupici si have fun! ❤️😘
M-am mirat un pic cand am "verificat" daca jocul mai e deschis - si m-am bucurat ca era, apoi am citit ce ai scris pentru Rux si iar m-am bucurat: am avut bafta! 😊
ȘtergereNu râd! Zambesc! Si mie mi se intampla, uneori, astfel de lucruri - "marunte", in aparenta, dar care-mi schimba in bine starea de spirit.
Mesmer a studiat teologia si medicina; el credea ca exista un magnetism universal (un "fluid") care circula in substanta nervilor si care face ca trupul uman sa fie analog magnetului. El vindeca vreo cativa omeni folosind magneti.Evident, oamenii de "stiinta" resping teoria lui, dar reactia pulicului este entuziasta. E fascinant! Sute de ani, "academicii" au respins nu doar teoria megnetismului pentru a azi sa o foloseasa si ei su diferite forme.
Tot in "baza" magnetismului s-au iventat masajul, tehnica Reiki si mai multe altele.
In cercuri speciale (mai ales ale armatei, sau sponsorizate de armate, voreste lumea) se studiaza la greu.
Poate ca aceste fenomene dau fiori nu pentru ca va fi vreo teorie scumpa (ma refer la cati bani primesc unii pentru a emite anumite teorii) contrazisa ci cred ca fiorii sunt de la ce ar putea face oamenii cu anumite capacitati daca s-ar uni.
Iti multumesc pentru apreciere, Suzana draga! ❤ Somn usor si zi frumoasa!
Pupici! 😘
Buena explicación. Te mando un beso.
RăspundețiȘtergereGracias, J. P.
ȘtergereTe mando un beso.
În mod cert există cunoastere și comunicare interumană dincolo de cele cinci simțuri. Am ceva probleme, doar, în a discuta despre comunicarea cu cei din Lumea de Dincolo...
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru documentare!
Comunicarea cu cei din Lumea de Dincolo se spune ca e posibila prin vise, dar nu toti cei care ne apar in vis ne comunica, neaprat, ceva (unii ne apar in vise pentru ca ne este mare dor de ei - se zice)
ȘtergereCu placere! Si eu multumesc!
Cand citeam textul mi-am amintit de Elfen Lied. Un anime japonez pe care l-am vazut acum vreo.... :O. Prin 2008 (mai simplu asa.. hahaha). Era acolo cumva utilizata ideea de telekinezie. Adica aceste creaturi aveau capacitatea de a actiona la distanta, cu forta gandului... si sunt prinse si „dreasate” in laboratoare ca sa devina arme umane. Puteau sfasia de la distanta orice cand se concentrau... ca sa zic asa (distanta insa varia in functie de abilitatile fiecaruia). Aceste fiinte aratau ca si oamenii doar ca aveau (parca) niste urechi ca de pisica mai speciale.. - e posibil sa ma insel, dar asa imi amintesc. Si erau foarte bune si sensibile, dar supuse rautatii celorlalti. De fapt, unul dintre personaje isi manifesta puterea in urma unui abuz (cred ca a fost singura data cand efectiv m-a tulburat de am oprit laptopul - ma zapacisem nu mai stiam ce sa fac, pe tot parcursul seriei): doi copii izbesc un catelus de un perete - nu arata, doar sugereaza prin zgomot, sunet si umbre proiectate pe un zid. In fine.... unii oameni... de mici, influentati, invatati sa faca asa ceva.
RăspundețiȘtergereCitind textele mi-am reamintit acest episod...
Imi luasem si eu manual de Reiki - dupa ce am descoperit ca uneori eman caldura, la nivelul mainilor. Dar, ce sa vezi... sunt abandonate intr-un colt. Sper sa le pot relua.. :).
Si da, am somn. Dar cu minimalul (aceeasi piesa pe repeat) mai greu sa dormi.
Si subscriu la ce spuneai... referitor la capacitatile unora si ce ar putea face si la ce se studiaza in cadrul armatei. De exemplu cred ca e cunoscuta tehnica prin care unii oameni antrenati se pot „teleporta” in anumite locuri periculoase si sa vizualizeze respectivele obiective (uite nu imi mai amintesc sigur unde am vizionat un material pe tema asta, poate ma insel, dar cred ca era vorba de Gregg Bredan).
pupici cu drag :)
ps: mi-am mai amintit de un film cu Drew Barrymore si filmul Firestarter - stiu ca l-am vazut cand eram mica si mi-a ramas in amintire ..... cred ca si el s-ar ca incadra undeva in tema.
Sunt si filme/seriale (cu actori) in care apar oameni cu "superputeri" fel de fel - cel mai mult mi-au placut filmele din seria X-Men si Iron Man. 😊 De Firestarter nu-mi amintesc, dar imi suna cunoscut... O sa caut info (probabil ca l-oi fi vazut - m-a cam lasat memoria. :))) )
ȘtergereIti inteleg reactia la astfel de scene pentru ca si pe mine ma bulverseaza - cand ma astept la vreo scena de gen schimb repede canalul, dar cand ma ia pe nepragatite... bum! Ma zvarcolesc la nivel celular. :))
Am o carticica Reiki pe undeva - ar trebui s-o caut, pentru ca am reusit cateva "pase" (cea mai cea mi se pare presopunctura! - diferita de Reiki, evident - efectul, in unele cazuri, e imediat) 😊
Se teleporteaza numai cu mintea, poate - "vedere la distanta" - dar nu stiu cat e de real. De-ar avea armatele astfel de oameni ar cam avea altfel de rezultate in razboaie, in "atentate" s.a.m.d. Exerimentele pe care le fac cred ca sunt extra-teribile.
Pupici cu drag! ❤
Thanks for your informative post. :)
RăspundețiȘtergereMy pleasure! Thank you for your interest. :)
ȘtergereO avalanșă de date...întotdeauna mă zăpăcește prezentarea concentrată...mă "pierd" pe parcurs 🙃🙂
RăspundețiȘtergereDar sunt interesant prezentate ! Felicitări pentru ideea postării !
Pupici ❤️
In cartea din care am copiat mi s-a parut ca e cel mai pe scurt si mai clar despre aceste doua "discipline", in comparatie cu alte carti pe care le-am citit. 😊
ȘtergereIti multumesc pentru compliment! Pupici! ❤