2025-04-30

Actiune si Miscare. Citate favorite

Cugetări despre acțiune și mișcare

Dacă medităm mai adânc, toate chestiunile privind sufletul și nemurirea sufletului (precum cele ce privesc paradisul și infernul) nu sunt in fond decât un mod de a vedea acest simplu fapt: că orice acțiune a noastră se transmite altora după valoarea ei - bună sau rea - trece din tată in fiu, de la o generație la alta, într-o continuă mișcare. (Antonio Gramsci, Lettere dal carcere - Scrisori din închisoare)

Dacă e nevoie ca în curgerea veșnică a evenimentelor să stabilim conceptele fără de care realitatea nu ar putea să fie înțeleasă, trebuie in mod necesar să stabilim și să amintim că realitatea în mișcare și conceptul de realitate - chiar dacă sunt noțiuni distincte din punct de vedere logic - trebuie însă, din punct de vedere istoric, concepute ca o realitate de nedespărțit. (Antonio Gramsci, Il materialismul storico - Materialismul istoric)

Antologie de cugetări și proverbe italiene
Deși Antonio Gramsci (22.01.1891-27.04.1937) a fost, in anul 1921, unul dintre cofondatorii Partidului Comunist Italian (un timp, liderul acestui partid), și un important filosof marxist - și detest cu pasiune tot ceea ce e legat de doctrina comunistă - am ales să copiez aici, pentru Citate favorite, jocul găzduit de Suzana pe blogul Floare de colț - cele două fragmente de mai sus pentru că rezonez, într-o anumită măsură, cu ideile cuprinse strict in cele două fragmente. Deși a trăit puțin - din cauza lui Mussolini, practic - a avut o carieră academică remarcabilă și e considerat unul dintre personajele importante ale filosofiei politice din secolul trecut. Din punctul meu de vedere, a fost un filosof marxist... interesant.

Fragmentele din această postare sunt copiate din cartea Proverbe și cugetări italiene, antologie de Mihail Ionescu, Editura Albatros, București, 1982.

Acțiunea e cu adevărat acțiune numai în măsura în care este voluntară. [Benedetto Croce (25.02.1866-20.11.1952), Estetica; a fost un filosof idealist, critic literar, scriitor, politician, agnostic, care a avut o influență importantă asupra lui Antonio Gramsci]

Nu orice lucru care constituie un început este și cauză; astfel punctul este începutul liniei, dar nu e cauza ei; clipa e începutul acțiunii, nu și cauza ei; punctul de plecare al unei mișcări e începutul, dar nu și cauza ei. (Giordano Bruno)

Corpul natural este mobil prin însăși natura sa, dat fiind că natura a fost definită ca principiu de mișcare. (Galileo Galilei, Opere)

Mișcarea e generatoarea oricărui fel de viață. (Leonardo da Vinci, Pensieri - Cugetări)

Viața practică se dezvoltă in prezent, cea contemplativă, in trecut. Acțiune și memorie. (Cesare Pavese, Il mestiere di vivere - Meseria de a trăi) Cesare Pavese (09.09.1908-27.08.1950), a fost scriitor, poet, critic literare și traducător italian. In 1947 s-a înscris în Partidul Comunist Italian, in august 1950 se sinucide in camera unui hotel din Torino. E considerat unul dintre cei mai importanți scriitori italieni ai secolului XX.

O acțiune se poate considera morală nu numai pentru că este făcută așa cum trebuie, ci și pentru că e făcută din respect pentru datoria împlinită. (Nicola Abbagnano, Per o contro l'uomo - Pentru sau împotriva omului) Nicola Abbagnano (15.07.1901-09.09.1990) își definește viziunea filosofică existențialism pozitiv - considera rațiunea umană ca principal instrument capabil să garanteze o valoare pozitivă împotriva oricărui posibil nihilism.

Acțiunile omului au fiecare vârsta lor. (Alba de Cespedes, Nessuno torna indietro - Nimeni nu se întoarce) Alba de Cespedes (11.03.1911-14.11.1997), scriitoare cubano-italiană întemnițată de două ori pentru activități anti-fasciste. După război a plecat la Paris, unde a continuat să scrie.

Proverbe despre acțiune și mișcare

Cine începe rău, sfârșește prost.

Cine incepe bine se și află la jumătatea acțiunii.

Cine muncește pentru sine, muncește ca pentru trei.

Lucrările lungite devin șerpi.

14 comentarii:

  1. Un articolo denso di citazioni interessanti, da ricordare nel corso della nostra giornata.
    Buon mercoledì

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grazie per il tuo apprezzamento.
      Buon mercoledì anche a te.

      Ștergere
  2. Foarte mult imi place postarea ta. Mereu descopar alte variante despre cauze si efecte lor. Imi doresc sa descopar anumite cauze si imi spun ca mai am mult pana departe, insa insist, ca sa nu imi para rau ulterior! Si mereu imi place sa-l regasesc pe Giordano Bruno, pentru ca este acel exemplu la care ma raportez privind adevarul. Acesta, adevarul, nu are legatura cu numarul celor care rostesc ceva, cum se incearca ideea sa se induca in mentalul colectiv.
    Ai ales perfect ideile principale! "Acțiunile omului au fiecare vârsta lor", insa tarziu am aflat asta, asa ca trebuie sa imi revizuiesc agenda, cumva...
    Pupici si multumesc din suflet pentru aceasta colectie minunata.
    Oare ce va cauza ea, colectia ta, pentru noi toti?
    Zile minunate, draga Diana! Cu activitati 'voluntare' si 'practice'.❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru compliment, Suzana dragă! 🌹 Cu plăcere!
      Sunt, cred, multe opinii despre cauze și efecte, despre... aproape orice. După ce aflam multe despre una, alta, reușim să ne formăm o opinie personală, și se formează aceasta opinie pe baza... structurii (să zic așa) fiecărui om în parte.
      Și mie îmi plac ideile lui Giordano Bruno. Sigur că ceva nu devine adevăr doar pentru că o majoritate crede (susține) că e adevărat. Galileo Galilei a aflat pe propria-i piele. 😊
      Orice învățăm/aflăm e bine oricând 😊 pe "sistemul" "atunci a fost momentul".
      Cred că prea multe nu va cauza - sunt chestiuni cunoscute, spuse de sute de ani, chiar dacă folosindu-se alte cuvinte. 😊
      Mulțumesc! 😘💗 La fel și pentru tine! 🍀

      Ștergere
  3. Foarte frumoasa postarea ta. Mi-a plăcut mult :"Acțiunile omului au fiecare vârsta lor.", iar legat de proverbul "Cine începe rău, sfârșește prost" pot spune că nu tot timpul sfârșește prost. Dacă înveți lecția din mers, poți sfârși bine. Te pup, Diana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere, Mihaela! ☕🌹
      Introducând pe "dacă" sunt de acord: se poate finaliza bine. 😊
      Te pup și eu! 💗

      Ștergere
  4. Ce citate frumoase! Cat adevar!
    Suntem intr adevar creati pentru a ne misca, a sta mult pe scaun sau un picioare, este nesanatos. Eu, prin natura meseriei sed mult prea mult 🥴 sunt constienta ca trebuie sa ma misc, dar dupa orele de serviciu nu mai am ...nici timp, nici chef!
    Pupici si imbratisari de la trio pentru Quattro 😘🍀🐾💞🫶🏻🤗😘 Un întâi mai cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc pentru apreciere, Carmen draga! 🌹
      Da, omul e "făcut" să se miște... Cât ne-au mai "mișcat" părinții în copilărie! 😃 In fiecare duminica ieșeam cu toții ba pe Tâmpa, ba în Poiana, Postăvaru și pe nu mai știu unde! Pe jos! 😃 Tare m-am bucurat când nu au mai putut să mă "oblige", dar tot am ieșit, cu cei de vârsta mea, prin munți.
      Eee, cât timp ieși cu Leo sau te joci cu el tot mișcare e. Lucrezi și în gradina, mai mergi ba la un dans, ba la altceva. Nu e ok nici prea mult pe un scaun, dar e mult mai bine decât în picioare - din punctul meu de vedere. 😊
      Îmbrățișări și pupici și de la quattro pentru trio! 😘🐾💗🌹💞🍀☕💕
      Mulțumesc! A fost o zi frumoasă ieri. (Și azi) 😊💗

      Ștergere
    2. Asa e 😂 si noi ieseam cu bicicletele sau in excursii pe munti...A fost frumos!
      La serviciu avem mese scumpe, cu reglare pneumatica, as putea sa ridic masa si sa lucrez in picioare insa...nu imi e un avantaj! Mie! Eu nu sunt ca altii..ma plang ca stau toata ziua pe scaun, dar...mi e comod! 😜 Intelegi ce vreau sa spun? Teoria e una si practica e alta. Eu stiu ca nu e sanatos sa sed dar...o fac! Ca mi e comod!
      Pupici si imbratisari. Azi e ziua Ralucai, mergem dupaamiaza la restaurant, cu Leo si Chico, tot familionul, mai putin Adela care este inca in Atena.

      Ștergere
    3. Cum să nu înțeleg la ce te referi?! 😃 La fel și în cazul meu: prefer să șed - nu e doar mai comod, ci și mai sănătos (a ședea e răul mai mic dintre cele două) 😊
      Am citit pe blogul tău. Mulți ani frumoși pentru ea și toți dragii ei! 💞🍀💐 Sunt sigură că a fost frumos!

      Acest mesaj a ajuns in spam, și acum l-am descoperit, verificând, pentru orice eventualitate. 😔
      Pupici cu drag-drag! 💕 Weekend frumos in continuare! 😘

      Ștergere
  5. Frumoasă colecție de citate!
    Imi place mai ales sintagma „realitatea în mișcare” care poate fi interpretată în funcție de context. Realitatea nu este statică, ci dinamică, aflată într-o continuă transformare și evoluție, sunt de acord.
    Are legătură cumva cu citatele Suzanei despre percepție, căci sugerează că percepția asupra realității se schimbă în funcție de timp, context, experiențe sau perspective individuale și colective.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere! 🌹
      Îmi place tare mult cum reușești să "extragi" esența. 😊
      Mi se pare oarecum ciudat cum unii par a nu observa mișcarea/schimbarea - in ei, în realitate; sau, poate, o observă și îi rezistă....
      Da, pot fi puse în legătură, pentru că realitatea este, practic, ceea ce percepem, așa cum percepem.

      Îmi pare rău că abia acum am văzut acest mesaj - era in spam, lângă altele, descoperindu-l la o "verificare de rutina". 😔

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.