2018-01-20

Nu suntem o ţară de asistaţi social

Nu suntem o ţară de asistaţi social, suntem o ţară cu foarte-foarte mulţi oameni săraci şi chiar sub limita sărăciei. In loc să se încerce o rezolvare se încearcă asmuţirea unor categorii sociale asupra altor categorii sociale.

o mana da un bobarnac unei forme umane

Sunt unii politicieni care susţin că vor să sisteze “ajutoarele sociale” pentru că se încurajează nemunca. Sunt circa 6,5 milioane de oameni in România, care beneficiaza de ajutor social! strigă ei, revoltaţi. Şi unii cetăţeni le ţin isonul: să se taie! Când auzi cifra ai motive să te îngrijorezi şi să zici ca ei: suntem o ţară de asistaţi social (la recensământul din 2011 populaţia stabila a Ro era de 20.121.641 de persoane).. Dar stai! Hai să vedem dacă e chiar aşa. Şi dăm fuga la Institutului Naţional de Statistică (să vorbim, relativ, “pe cifre”, chiar dacă nu sunt cuprinşi toţi oamenii in aceste statistici).

Actualizare iulie 2023

În luna mai 2023, numărul beneficiarilor de venit minim garantat a fost de 163.192 persoane, conform datelor centralizate de Agenția Naționala pentru Plati și Inspectie Sociala (ANPIS). Conform recensamantului din anul 2021, populația Ro este de 19.053.815 persoane.

**

Ce ştiu foarte bine aceşti politicieni şi nu ştiu cei mai mulţi dintre cetăţeni? Pe lângă faptul că nu-şi dau seama că se încearcă dezbinarea populaţiei, aceşti oameni nu ştiu că dintre aceşti 6,5 milioane sunt doar vreo 250 de mii cei care beneficiază de venitul minim garantat, le dă statul bani, altfel spus.

De luat in considerare şi faptul că sunt oameni care nu beneficiază de venitul minim garantat şi trăiesc la limita subzistenţei – nu sunt cuprinşi in statistica aceasta.

Ce alte categorii intră între ceilalţi, până la 6,5 milioane? Cei aflaţi in concediu de creştere copil, persoanele cu dizabilităţi şi cele care îngrijesc aceşti oameni, copiii -  beneficiază de alocaţie până la vârsta de 18 ani (aceştia sunt cei mai mulţi). Altfel spus: toţi aceştia sunt oameni care au oferit ceva societăţii (şi oferă in continuare unii, iar alţii urmează să ofere), oameni care nu mai pot oferi ceva sau care, tot independent de voinţa lor, s-au născut cu incapacităţi majore.

Chiar vrea cineva să fie “tăiate” toate aceste “ajutoare sociale”?

Trebuie clarificată sintagma “asistat social” - e o necesitate.

De s-ar mări unele redevenţe încasate de stat pentru darea in exploatare a diverselor bogăţii ale solului şi subsolului ş.a. nici nu s-ar simţi cheltuielile cu aceşti 250 de mii de oameni. E clar că de s-ar renunţa la “pensiile speciale” (şi alte privilegii pentru anumite categorii) s-ar mai aduna bani pentru ceva mai util…

Până atunci, însă, să nu mai confundăm un om aflat in concediu pentru creşterea copilului sau un om cu dizabilităţi cu unul care nu vrea să muncească. Sunt oameni care nu vor să muncească, e drept, dar “întreţinerea” acestora nu dezichilibrează un buget naţional. Acum, că s-a dat liber la majorarea salariilor funcţionarilor de prin primării mulţi au rămas fără fonduri pentru autobuzul şcolar, făra fonduri pentru şcoli şi multe altele – nu zic că ar fi avut prea mult înainte – şi au început, unii primari, să concedieze oameni…

Măsurile populiste mereu vor dăuna unei societăţi

Sunt prea multe contradicţii pe piaţa muncii. De acord, sunt şi oameni care chiar nu vor să muncească, deloc, nu doar că refuză să meargă 10-12 ore la muncă (plus timpul petrecut pe drum) pentru un salariu minim care-i menţine tot in sărăcie lucie. Aceşti “leneşi” care refuză salariul minim nu sunt, însă, foarte mulţi (sunt chiar mai puţini decât cei care nu vor la muncă), doar că nu vor să fie sclavi.

Un om angajat cu salariul minim pe economie (in 2018 e 1900 lei / 249 euro), fără copii in întreţinere, va câştiga, efectiv, 1162 de lei. Nu toţi angajatorii decontează transportul şi nu toţi oferă “bonuri de masă”. Unul care are doi copii in întreţinere, de exemplu, va avea 1362 de lei (in care am adunat eu şi alocaţia copiilor).

Persoanele cu venituri mici pot solicita trei tipuri de ajutor social

- venitul minim garantat - o suplimentare a venitului net al celui care îl solicită; venitul acesta variază in funcţie de numărul de persoane care formează familia, pornind de la 142 de lei pentru o singură persoană şi ajungând la 442 lei pentru o familie de patru persoane (crescând, gradat, foarte puţin pentru mai multe persoane);

- alocația pentru suținerea familiei - diferă atât în funcție de veniturile familiei, cât și de numărul de copii, precum și de faptul că familia este sau nu formată din ambii părinți sau doar dintr-unul singur;

- ajutorul pentru încălzirea locuinței - presupune o acoperire a cheltuielilor cu încălzirea în perioada sezonului rece.

Din punctul meu de vedere, când se discută pe cifre, când se fac distincţiile care trebuie făcute, situaţia nu mai pare aşa de gravă cum o prezintă unii politicieni pentru a-şi justifica neputinţa sau incompetenţa (sau reaua-voinţă).

19 comentarii:

  1. ai scris bine, Diana, dar este trist cî în ţara noastră este aplicată o politică ce încurajează hoţia, nu munca !
    eu locuiesc la ţară şi am multe exemple de oameni care nu iubesc munca (de nici un fel...) şi îi văd şi pe ceilalţi care se zbuciumă zilnic pentru a fi activ, la un serviciu sau desfăşurând alte activităţi, în particular 1
    pe la noi, cei care nu merg la muncă, îşi ''completează'' noaptea bucătăria personală sau bunurile pentru a le vinde a doua zi... câtă tristeţe rămâne pe la cel din a cărui gospodărie le ''lipseşte'' porcul sau păsările, sau altele...
    este greu într-adevăr pe la noi, în ţară !
    este mai uşor cu cifrele (toţi le manipulează în funcţie de ceea ce vor să spună pe la tv), realitatea este ciudată !
    încolo, ai dreptate în tot ceea ce ai scris - am vrut doar să mai completez şi eu cu 2 vorbe...
    weekend cât mai plăcut ! pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest aspect amintit de tine este unul adevarat, un adevar crud. Hotii sunt peste tot si n-au vreun gand sa mearga la munca. Primesc ajutoare sociale si unii dintre cei care locuiesc in "palate" - cica n-au venituri! Impotriva obrazniciei acestora exista o solutie, pentru ca ajutoarele se dau in functie de veniturile "per total familie" (oameni care gospodaresc impreuna) iar daca stau mai multi in "palat" si nici unul nu declara venituri ar trebui cercetati pentru bunurile pe care si le permit desi nu au venituri. Dar cine sa faca asta?! :(
      Dintre toti acesti hoti de pe la voi cati, oare beneficiaza de ajutoare sociale? Ar trebui prinsi si trimisi in judecata pentru furt - dar aici intram in alt cerc vicios: cine sa ii prinda?! Cine are curaj sa ii reclame, pe unii? s.a.
      Se fura si in Brasov, pe rupte... Pana si cainii sunt furati si apoi inapoiati pentru recompensa, vanduti sau tinuti pentru inmultire - si vand puii...
      Am senzatia ca traim intr-un sat fara caini. :( Din cauza acestor specimene sunt tratati gresit si alti oameni saraci si care n-ar pune mana sa fure nici de-ar fi sa moara de foame...
      Mi-ai amintit de o intamplare cu un copil fugit de acasa si care dormea pe chiscurile din gara, in varsta de zece ani (sau 8?), care visa sa devina sofer dar el nu stia sa scrie si sa citeasca (l-am reintalnit dupa mai multi ani)... Nu era sofer...
      Multumesc, draga prietena.
      Iti doresc sa ai si tu un weekend minunat! Pupici!

      Ștergere
  2. Bine punctat. Nu stiu ce cauta fatalaii astia la conducere...
    Astia-s cea mai proasta gluma...
    Numai in statele de tip mafiot se traieste din impozite, astia nu au nici o competenta. Un guvern de autisti(cer scuze celor care sunt bolnavi)
    Sa li se retraga si lor salariile, ca stau degeaba pe acolo.
    Cat est datoria externa pe care o avem? Ceausescu a lasat 0(zero) datorie externa.
    Cer sa li se traga din salarii tuturor ce au fost la conducere dupa revolutie, E datoria lor, sa o plateasca ei, daca sunt oameni cu onoare. Sau sa-si faca harachiri in public, asa cum au stiut sa fure sa si plateasca.
    Un angajat trebuie sa plateasca ce a furat si intra si la inchisoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere.
      Sunt atatea "strambe" in Ro, ca nici nu stim ce sa indreptam mai intai... :( Poate ca ar trebui sa ne opunem vehement majorarilor salariale - peste masura - ale unor functionari publici (sunt si multi care aveau salarii de mizerie cel puţin pana la aceasta marire absurda si populista si nici acum nu au toti suficient)
      Sa dea banii inapoi?! Ooo! Ei n-au mancat usturoi! Deci nu miroase! Au fost "obligati" sa recurga la imprumuturi pentru a putea plati acele 40 de salarii compensatorii care s-au dat in primii ani sutelor de oameni care au acceptat sa renunte la locurile de munca. Au dat mai apoi lege pentru posibilitatea pensionarii anticipate - era nevoie de alti bani pentru a proteja si pe acesti oameni care riscau sa ajunga saraci pentru ca ei erau vizati in primul rand cand se faceau concedieri... Legi populiste... dar le-a dat astora justificari pentru imprumuturi...
      Macar sa nu li se mai mareasca salariile! Au ajuns la conducere pentru ca, de fiecare data, suntem nevoiti sa alegem din doua rele raul cel mai mic... Un alt cerc vicios in care ne invartim! Si nici nu avem o "parghie" prin care sa ii revocam din funtctia de parlamentar pe cei care se remarca prin anonimat sau prin prostii - asa cum putem face cu primarii.
      Onoare? Ce onoare poate avea unul care afirma ca el e dispus sa iasa cu mitraliera pe strada si sa traga in oameni?! Individul acesta inca mai apare in public!

      Ștergere
  3. Bună draga mea,Diana!
    Câtă dreptate ai în articol,nu uit când și-au mărit salariile de ”TREI” ori,de
    aproape un an nu mă mai uit la știri,politică,etc.
    Îți doresc un weekend frumos și liniștit!
    Pupicei,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Multumesc pentru apreciere.
      Oh, da... se tot maresc salarii care se platesc din bugetul de stat si se maresc organigramele... Si, probabil, vor face iar imprumuturi la banci pentru a le plati...
      Practic, nici eu nu urmaresc stiri; aud intamplator ori in apropierea unui tv deschis, ori de la oameni care discuta (sau imi povestesc chiar mie) si unele informatii mi le transmit cunoscutii... Dintre acestea, unele imi atrag atentia si vreau sa le verific, sa stiu mai mult. :)
      Multumesc. Iti doresc sa ai si tu un weekend minunat. Imbratisari si pupici, cu drag!
      Cu placere. :)

      Ștergere
  4. Oameni saraci în tara saraca... vorba lui Eminescu!
    Eu nu am comentar, ar fi absurd sa-mi dau cu parerea cand sunt în afara subiectului!
    Iti doresc un weekend placut! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Orice parere conteaza si orice informatie care poate stimula pe cineva e perfecta. Cum e cu "ajutoarele sociale" in Olanda, de exemplu... Oh, nu-ti stric ziua cu asa ceva... Doar ma gandeam... :)
      Multumesc, Ella draga!
      Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Este trist!
    O situatie asemanatoare aici in Germania a provocat asa numita "ura" impotriva celor care cer azil... Aceste persoane sunt incadrate intr-un program care le preia costurile de chirie si intretinere la locuita, le acorda o alocatie in bani si le asigura cursuri de (re)calificare profesionala si curs de limba germana, plus o alocatie anuala pentru concediu! Toate aceste cand majoritatea pensionarilor in Germania sunt nevoiti sa lucreze 4 ore pe zi pentru a-si outea plati chiria! Aceasta dupa ce (majorutatea) au lucrat 45 de ani cu carte de munca!
    Si toti cei care lucreaza, sunt impozutati din greu, pentru ca statul sa aiba acesti bani!!!
    Cunosc cateva persoane care nu vor sa isi ia serviciu pentru ca ar castiga doar ceva mai mult decat ajutorul socual pentru care permanent reinoiesc cererea. In acest mod, zic ei, au liber toata ziua, si pot sa faca mici afaceri la negru. In final au nai multi bani decat unul care lucreaza! Si din zi in zi obrazul e din ce in ce nai gros si traiesc multumitu pe spinarea celor care sunt angajati! Cand vine varsta pensionarii, primesc minimum pe economie.
    In Germania, casa de pensii trimite anual o scrisoare celor care cotizeaza, in care este expusa situatua actuala si orognoza de viitor.Eu spre exemplu, lucrez aici de 17 ani si la 67 de ani (legea de oensionare in Germani este ca cei nascuti duoa 1950 sa lucreze oana la 67 de ani, indiferent de sex sau de nr. copii nascuti) deci dupa 49 de ani munciti ( cifra la care am cumulat si anii din cartea de muncacdin Romania), voi primi o pensie cu 100 de euro mai mare decat minimul pe economie! Asta bineinteles in situatia in care nu voi intrerupe serviciul si casa de pensii va incasa aceeasi suma din salariul meu actual... Clar cace demobilizator un astfel de raport! Dar sunt constienta ca daca nu as munci as primi cam aceeasi pensie, dar ce as face acum?! Din ce as trai?! Totul este chestie de mentalitate, de caracter al fiecarui individ in parte.
    Dreotate oentru toti nu a existst si nu va ecista in nicio societate, indiferent de numele politicii pe principiile careia a functionat. Comunism, capitalism, sclavagism... hahaha (=ras amar)

    Te pup buna samariteana. Salutari si ganduri bune, din Bavaria.
    Imbratisari de la trio oentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, ce vesti triste! :(
      Iti multumesc tare mult, Carmen draga, ca ti-ai luat din timp sa scrii despre aceste aspecte ale vietii (nu doar aici, acum). E bine sa stim cum e si prin alte parti.
      Evit sa ma gandesc la reactia oamenilor cand vine vorba depre cei care vor veni si aici ca azilanti... Deja sunt destui, dar nu prea se bate moneda pe tema aceasta (am avut destui si pana acum)... Aici, si daca le ofera cursuri de recalificare... nu stiu unde vor fi angajati... Ei, sarmanii, sunt oricum dezradacinati si vor accepta sa se mute oriunde vor fi "repartizati"...
      Si aici sunt impozitati la greu toti cei care muncesc - fie ca sunt salariati, fie ca sunt pe cont propriu... Si, in unele cazuri, taxele sunt mai mari decat castigul - in sensul ca, de exemplu, o persoana fizica autorizata, indiferent cat castiga intr-o luna, trebuie sa plateasca vreo 600 de lei contributii la sanatate... Unii au astfel de ocupatie incat nu castiga lunar 1900 de lei (la cat se calculeaza taxa) - si mai sunt si alte cheltuielei... Statul, insa, vrea bani - tot mai multi bani si in loc sa faca investitii pentru a crea locuri de munca mareste unele taxe... De curand i-au zapacit si pe cei care castiga din drepturi de autor!
      Investitori straini avem ceva, cat om mai avea... Si ultimele fabrici "cu traditie" sunt in insolventa sau s-au desfiintat - ramane valoarea imobiliara. ;)
      Cam la fel e si mentalitatea de la noi: "daca imi iau serviciu am un pic mai mult decat fara sa am; de ce s-o fac?". Putem, totusi, sa ii condamnam ca au ales sa traiasca la acest nivel? Daca un loc de munca nu face o diferenta serioasa... e tot mai rau. :(
      Un pensionar din Ro nu prea si-ar permite sa stea cu chirie (din fericire, cei mai multi au proprietate si fac econmie la utilitati, sa isi poata plati "intretinerea" la bloc si sa le ramana si pentru medicamente si alimente...
      Categoric ca nu va exista dreptate pentru toti si nici n-a existat... Dar parca acum prea pare ca se duce totul la vale...

      Multumesc pentru apreciere si pentru urare. :) Bine-bine va dorim sa va fie! Imbratisari si pupici, cu drag, de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  6. Mie mi se pare ca de ani buni sutem condusi dupa deviza dezbina si stapaneste. Si banul este motivul cel mai eficient.Iar creierele sunt date pe tusa, sa nu cumva sa provoace oarece treziri.
    Este cumva o bucla vicioasa. Dar eu inca mai sper in mod naiv, in zile mai bune...

    Diana draga, iti urez un weekend cat mai placut! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Este o bucla vicioasa, un ghem incalcit la care nu gasesti capatul de care sa tragi pentru a-l descalci...
      Si eu sper! Altfel de ce m-as agita (ca sifonul) :) sa mai demontez din manipulari? :)
      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  7. Draga mea Diana,e foarte laudabila analiza ta,mai ales ca este pertinenta
    ,ca tot ce analizezi tu,dar acea tagma din fruntea tarii,nu este interesata de adevarul gol-golut si urmarile lui !Asa cum scria si Carmen,
    aceasta politica se resimte peste tot,si mai cu seama ,la noi.Noi,tagma
    exploatatilor,nu prea avem ce face,decat sa ne revoltam in strada,pe retelele de socializare,etc.,dar cine ne asculta???Cine rezolva?
    Sunt si eu intr-o dispozitie cam...avand in vedere si demonstratiile de
    azi,draga Diana,iti doresc mai multe bucurii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia draga.
      Tagma de conducatori nu va fi in veci interesata de altceva decat de a-si atinge scopurile perosnale sau de grup... si nu doar la noi, doar ca la noi situatia e mai grava pentru ca institutiile statului nu functioneaza asa cum ar trebui...
      Ceva-ceva am putea face: sa nu mai acceptam mizeriile oricarui functionaras, dar nu e deloc usor, mai ales pentru cei care au multe de pierdut daca se iau la tranta cu "statul". :(
      Demonstratiile sunt bune, insa cred ca nu se poate rezolva ceva aici, nici de-ar fi alegeri anticipate (ceea ce nu e tocmai de dorit, dar... aproape necesar) - nu avem ce sa alegem... :(( Toti sunt o apa si-un pamant; majoritatea sunt traseisti politici...
      Multumesc. Iti doresc noapte buna si saptamana linistita. Multe bucurii sa ai si tu! <3

      Ștergere
  8. Intr-o era informatiei este o atat de mare dezinformare, manipulare si invrajbire incat nu este de mirare ca domneste haos-ul.
    Ma bucur insa (desi as prefera sa nu fie nevoia de asa ceva) cand citesc lucrurile puse cap la cap cu logica si bun simt. Fara extreme, fara instigare.
    :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate inventiile vin cu bune si cu rele. :) Depinde numai de om ce alege si, dupa cum se observa, multi aleg sa se foloseasca de inventii pentru a face rau, pentru a manipula, pentru a-si realiza interesele personale si de grup... :(
      Am citit si eu multe analize (adevarate analize) :) facute cu obiectivitate si, intre altele, ma ajuta sa cred ca se pot rezolva unele probleme.
      Pupici! <3

      Ștergere
  9. Avand in vedere cat lobby se face pe diferite "teme"... inclin sa cred ca oamenii de prin guverne sunt doar niste marionete si in timp ce servesc diverse interese le servesc si pe ale lor...
    Televizorul e si un mijloc de... indobitocire (intr-o anumita masura). :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Din păcate chiar suntem o țară de asistați social. Chiar dacă această afirmație este una mult mai complexă. Sunt oameni care chiar trebuie ajutați, asistați, susținuți. Oameni care au probleme reale de sănătate. Dar sunt și o mulțime de români care nu vor să facă nimic, ci doar să profite de „generozitatea” cu caracter strict electoral a unor politicieni. Aceste pomeni electorale îi fac să se mulțumească cu foarte puțin și să nu-și mai dorească un loc de muncă. Am auzit atâția oameni care au apelat la niște semeni care primeau ajutorul social și care nu au vrut să lucreze nici pe bani, atunci când li s-a cerut ajutorul. Iar un amic îmi semnala o altă anomalie: într-un liceu a venit cineva de la direcția muncii și i-a învățat pe absolvenții clasei a XII-a cum să facă cerere pentru...șomaj. Asta fără să le spună cum ar putea mai degrabă să caute un loc de muncă!
    O temă despre care se pot spune multe. Felicitări, dragă Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Alex draga.
      Sunt multi cei care nu vor sa munceasca, dar "per total", cei care au nevoie de ajutor nu prea au pe unde sa munceasca - in 2014 li s-a interzis sa lucreze si ca zilieri - unii dintre cei care beneficiaza de "venitul minim garantat" se tem sa nu fie parati si sa le fie suspendat ajutorul - munca pe la altii e ocazionala, ajutorul e constant. :( Nu neg existenta puturosilor... De-ar fi locuri de munca potrivite pentru toti necalificatii care au putini ani de scoala li s-ar putea oferi unul dintre acele locuri iar daca nu ar merge ar putea fi lasati fara ajutor (cam pe principiul procedurilor in cazul somajului).
      E o ciudatenie in Ro, pentru ca "masurile sociale" (populiste si gandite pe termen scurt) par a-i ajuta tot pe cei care, de bine-de rau, se pot ajuta singuri...

      Asta-i buna! :( In loc sa-i invete sa scrie scrisori de intentie si CV ii invata sa faca crere pentru somaj!! Ah, da... probabil au invatat la orele de... literatura cum sa scrie o scrisoare de intentie... :(
      Pe de alta parte, ma gandesc ca multi dintre cei care termina 12 clase nu-si vor gasi imediat de munca dar avand dosarul la "agentie" li s-ar putea gasi ceva...
      Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana cat mai buna. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.