2015-10-05

Clubul cinefililor: To Sir, With Love

Nu am vazut filmul de curand, insa il am bine intiparit in memorie pentru ca m-a impresionat foarte mult si mi-am amintit de acest film pentru ca azi e Ziua Internationala a Profesorului si scriu despre acesta ca omagiu pentru acei dascali care se implica trup si suflet in educarea copiilor, a tinerilor, in general, omagiu pentru toti dascalii care nu vad culoarea pielii celor pe care ii educa, pentru dascalii care nu fac diferenta intre elevii de diferite conditii sociale si ii trateaza pe toti cu aceeasi atentie.

To Sir, with Love (1967) este un film in regia lui James Clavell, autorul romanelor Shogun, Nobila Casa etc. si care a adaptat, printre altele, scenariul pentru The Great Escape (1963), cu Steve McQueen in rolul principal, dupa romanul omonim al lui Paul Brickhill. James Clavell e si scenarist si producator pentru acest film adaptat dupa romanul omonim (autobiografic) scris de E.R. Braithwaite.

Rolul inginerului Mark Thackeray care accepta sa predea la o scoala din East End Londra, pana cand va gasi un post de inginer este interpretat de Sidney Poitier. Clasa la care urma sa predea era una alcatuita mai mult dintre elevi care au fost respinsi de alte scoli si, prin atitudinea lor, l-au determinat pe ultimul profesor sa demisioneze. Sunt copii isteti in acea clasa, dar alti profesori nu au fost preocupati sa ajunga la sufletul lor.

Unele dintre intamplarile din film se potrivesc si societatii de azi in care discriminarea pe criterii de avere, de religie, de etnie etc. pare sa fi atins niste limite periculoase. Multi dintre profesorii de azi - ca si cei din film - nu mai au respectul elevilor si nu reusesc sa le impuna respect.

Se zice ca e simplu in filme: profesorul se implica inclusiv in viata personala a elevilor si nu-i pasa ca salariul este foarte mic. Nu neaparat, dar profesorul are si datoria sa inteleaga de ce un copil are un anumit comportament si sa-l ajute, in caz ca e necesar. Profesorul are datoria morala sa nu faca diferente intre elvii pe care ii are in clasa si sa caute modalitati prin care sa ii atraga si pe aceia care nu vor sa participe la ore. Azi, insa, e foarte greu sa reuseasca astfel de performante prea multi dascali pentru ca au de facut prea multe altele care le diminueaza timpul pe care l-ar putea oferi elevilor: raportari, planuri, fel si fel de situatii etc.

To Sir, With Love se refera, oarecum, la prejudecatile rasiale. Desi au trecut atatia ani de la realizarea filmului inca mai intalnim prejudecati rasiale inclusiv in scolile românesti. Ca si atunci, in foarte multe scoli lipseste echipamentul scolar sau este insuficient. Ce diferentiaza foarte mult acest film (si nu numai) de situatiile reale?! Cred ca, in primul rand, caracterul elevilor: in film toti au inimi de aur (dar nedescoperite), toti aspira sa se autoperfectioneze si vor ca domnul profesor sa ii aprobe. In realitate nu se intampla asa: cei care sunt recalcitranti si fara chef de invatatura cam la fel raman pana ies de pe bancile scolii - exceptiile sunt rare, dar poate ca ar merita ca cineva sa isi dea seama cine nu vrea si cine e doar timorat din anumite motive. Un singur copil salvat de la ratare merita efortul dascalului.

In anul 1996 a fost realizat filmul To Sir, With Love II, in regia lui Peter Bogdanovich, care continua aventura profesorului Mark Thackeray (in aceeasi interpretare: Sidney Poitier), de data aceasta in Chicago… Si acesta merita vazut chiar daca profesorul a ales sa predea tot la o clasa cu “elevi problema”, desi ar fi putut alege o grupa de elevi fruntasi.

Rolul profesorului nu este numai acela de furnizor de informatii; el trebuie sa se asigure ca informatia ajunge la elev. Chiar si azi, profesorii pasionati gasesc metode de a atrage elevii si de a le trezi interesul si setea de cunoastere. Poate de aceea se spune ca multi predau lectii de la catedra dar nu la fel de multi sunt dascali.

Filmul e o lectie de viata, intr-o lume discriminatorie. In film e accentuata si recunostinta pe care fiecare dintre noi trebuie sa o aratam dascalilor care ne-au ajutat sa ne formam personalitatea si sa dobandim cunostintele care ne-au fost utile de-a lungul timpului.

Am scris prea mult si daca mai scriu povestesc filmul, asa ca inchei…
*
Un alt film pentru Clubul cinefililor ai caror membri - prezenti si viitori - se intalnesc pe pagina la Carmen la fiecare sfarsit de saptamana.

Dascălilor, cu drag! 

14 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Frumoasă descriere,așa cum ne-ai obișnuit!
    Îți doresc o săptămână frumoasă și plină de reușite!
    Pup cu drag și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc pentru apreciere si urari! La fel! Saptamana minunata sa iti fie!
      Imbratisari cu drag!
      Cu placere! Si eu multumesc de vizita.

      Ștergere
  2. La multi ani PROFESORILOR ! :)
    Am vazut si revazut filmul de 2-3 ori. Da, in filme totul este mai simplu, dar subscriu la ideea ca un elev salvat de la ratatre merita efortul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani profesorilor! :)
      Mi-a placut atat de mult acest film incat il tin minte bine, fara mai fi necesar sa vizionez secvente pentru a-mi aminti, ceea ce nu pot afirma depsre prea multe filme. :)
      Uneori, ma intreb cam cati copii nu au reusit sa isi demonstreze adevaratul potential doar pentru ca nu au avut sansa unor dascali cu har...?

      Ștergere
  3. La multi ani profesorilor si a tuturor cadrelor didactice, care indruma pasii copiilor in primele descoperiri ale vietii în afara cuibului familiei.
    Da, filmul pe care-l recomanzi este o capodopera cinematografica! Frumos subiect, frmos interpretat, mult adevar din viata si din societatea în care traim.
    Pup si trimit gânduri bune si îmbratisari brasovencelor mele preferate <3 O aptamâna vesela si fructuoasa! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru acest film am, pur si simplu, o slabiciune. :) Probabil ca a fost printre primele de gen pe care le-am vazut (poate chiar primul) :) si a ramas intiparit in memoria... sufletului. :)
      Multumim, Carmen draga! Zile fericite sa aveti!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru duo! <3

      Ștergere
  4. Cu mulțumiri, în numele dascălilor!

    Am văzut numai al doilea film. Mi s-a părut excelent și m-a impresionat puternic. E și firesc...
    Îl voi căuta și pe primul, fiindcă mă interesează.

    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cand am vazut al doilea film mi se parea ca... il mai vazusem. Abia la catva timp dupa mi-am dat seama ca a fost o continuare. :) Si mi-a placut si mai mult! :)
      Multumesc, Zina!
      Zile minunate sa ai!

      Ștergere
  5. Este impresionant cum amintirea profesorilor care ne-au ghidat pașii la început de drum ne urmărește toată viața! Am 2 exemple, 2 foste profesoare de care îmi amintesc cu drag și mereu îmi face plăcere să le întâlnesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-au ramas in suflet si in minte 3: profa de franceza de la gradinita si doi profi din timpul liceului (profa de franceza si profu de romana). :)

      Ștergere
  6. Profesorii nu-i pot salva pe toti copiii, insa dumnealor, profesorii, nu ar trebui sa stie asta.
    Am glumit.

    RăspundețiȘtergere
  7. da, vreau sa-l vad, nu stiam filmul! mercic!!

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.