2014-01-08

Roluri inversate

Dacă in zilele de azi, rolul femeii și rolul bărbatului nu mai par strict delimitate, înainte vreme era clar: femeia avea grijă de casă, de copii, de soț, bărbatul avea grijă să aducă bani acasă pentru a-și întreține casa, copiii, soția.

Gynaecocratia este o sărbătoare cunoscută în special în nordul Greciei și se ține în data de 8 ianuarie. Această sărbătoare care, în traducere, înseamnă guvernarea sau legea femeilor, le permite femeilor, responsabile de treburile casnice în restul anului, să se relaxeze și să nu facă nimic în gospodărie, treburile casnice fiind preluate, până la asfințit, de bărbați.
În ziua de 8 ianuarie, conform tradiției, femeile se adună în cafenelele din sat pentru a sta la taclale, în timp ce bărbații stau acasă și fac curățenie, îngrijesc copiii, și, în general, execută sarcinile casnice. La amurg, bărbații se alătură soțiilor pentru a sărbători.
***
În 8 ianuarie este celebrată și Sfânta Gudula. Dacă Sfântul Michael (Mihail) este patronul orașului Bruxelles, Sfânta Gudula este cea mai venerată patroană a orașului.
În iconografie, sfânta e reprezentată având în mâna dreaptă o lampă în care arde o lumânare. Legenda spune că diavolul, înfuriat de pietatea ei și de influența bună pe care o avea asupra oamenilor, încerca mereu să îi stingă felinarul atunci când ea se întorcea de la liturghia de la miezul nopții, dorind să întrerupă acest ritual pios. Sfânta se ruga pentru ajutor, iar un înger reaprindea felinarul.
Sfânta Gudula a murit în anul 712.
Încă de la începutul secolului al 11-lea la dealul Treurenberg se găsea o biserică, Sf. Michael, renovată în stil gotic în secolul al 13-lea. În 1047, Ducele de Brabant, Lambert al II-lea, a poruncit ca moaștele Sfintei Gudula să fie mutate de la biserica Sf. Gorik în centrul orașului Bruxelles, în noua biserică de la dealul Treurenberg. Din acel moment Biserica Sf. Michael și Sf. Gudula a căpătat o importanță mai mare decât a oricărei alte biserici din Bruxelles.

8 comentarii:

  1. Interesanta sarbatoare! :) Ma mir ca se mai tine, Grecia este de mult o tara emancipata care recunoaste drepturile egale ale femeilor cu ale barbatilor.
    dar daca ne gandim ca acum 70 de ani Lumea intreaga era guvernata de barbati si femeile erau considerate doar un bun personal, ma cutremur si multumesc lui Dumnezeu ca s-a facut dreptate!

    o zi minunata va doresc. Pupici x3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un fel de 8 Martie. :) Sarbatoarea se tine, dar la scara mai mica: in zona rurala, in orasele, dar si de cei care vor sa se distreze. Stiu de la o prietena care a trait in Grecia cativa ani si cand a revenit in RO, cu iubitul ei (grec), ne-a invitat sa ne jucam. :)) Sigur, nici la mine nici la ea nu se punea problema "inversarii de rol" pentru ca amandoua suntem la fel de (ne)gospodine. Ups! :)
      Multumesc! Seara minunata sa va fie!

      P.S. Nu am foto pentru MFC! Am rugat cativa oameni sa-mi trimita si daca gasesc ceva potrivit ma prezint! :)

      Ștergere
    2. te pup si eu. Oricând poti, esti cu drag bine venita la MfC ;-*

      Ștergere
  2. Sarbatori ce tin de veacuri ... si eu ma gandesc precum Carmen daca se mai tin aceste obiceiuri...
    Traim intr-o lume atat de activa, mai ales cei de la oras, incat ajungem sa tinem doar la sarbatorile care au inceput sa fie unele de marketing
    Mi-a placut mult si imaginea Sf. Gudula
    O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de veacuri si se pierd... E logic, oarecum, sa fie astfel. Dar sunt dragute, ca distractie. Putini sunt si in Grecia cei care mai tin aceasta sarbatoare, dar se mai tine, ca "motiv" pentru petrecere. :)
      De Sfanta Gudula am aflat cautand info despre sarbatoarea greceasca despre care stiu de la o prietena, si cu ocazia careia m-am distrat de doua ori. :) Anul acesta n-a fost sa fie! Uitase de sarbatoare chiar si cea care m-a invitat prima data. :))
      Multumesc. Minunata seara sa iti fie!

      Ștergere
  3. Grecii au obiceiuri sanatoase, la fel ca romanii; daca merg gospodinele la cafenea o data pe an nu face din asta nimeni o drama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si românii au obiceiuri sanatoase! :) Tot mai multe sarbatori religioase ortodoxe se lasa cu zile libere! :) Si astfel cuplurile petrec aceste zile impreuna!
      Azi, gospodinele poate nu mai merg o data pe an la cafenea, dar unele merg aproape zilnic sa bea cafeaua prin vecini... Si timpul zboara minunat! :)

      Ștergere
  4. Mi se pare draguta, chiar amuzanta ,sarbatoarea din Grecia. Nu stiam despre ea. :)

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.