Cei mai mulți tibetani practică budismul tibetan sau o colecție de tradiții native cunoscute sub numele de Bön - absorbite în budismul tibetan. Budismul tibetan e caracteristic Tibetului și regiunii munților Himalaya; e o învățătură complexă și sincretică.
Învățăturile religiei Bön se bazează în principal pe învățăturile ascunse și pe viziuni ale unor învățați.
Există și o religie tradițională, numita religia oamenilor. Buddhismul și religia Bön (sau Bon) alcătuiesc religia zeilor.
Religiile tibetane nu sunt străine de hinduism (Tantra și Yoga, in special) și nici de daoism.
Și în religia tibetana, omul are o condiție divină și e o ființă spirituală, care urmează îndeaproape modelul zeilor.
Ia seama la această lume pestriță, cufundată în ignoranță, plină de ființe îndrăgostite de plăcere și înrobite!
Dacă un om nu se antrenează în orice ocazie, dacă el nu există pentru un altul, dacă el nu trăiește pentru binele celorlalți, - atunci, într-adevăr, el nu este călăuzit de viața sfântă!
In lumea Occidentală modernă, yoga e practicată, in general, pentru armonie si sănătate la nivel fizic, emoțional, mental; poate fi o cale de autocontrol, de cultivare a compasiunii, a introspecției, o cale de creștere spirituală. La nivelul cel mai înalt, însă, Yoga înseamnă eliberarea de lumesc; eliberarea de simțuri, de emoții, de ego, de minte și de corp, ajungandu-se astfel la absolut adică, eliberarea din suferința ciclului renașterilor și atingerea stării de puritate. Pentru asta, însă, e nevoie de disciplină, cunoaștere spirituală și, mai ales, devoțiune.
Citate din Yoga tibetana, tradusă în românește de Mircea Iacobini, Ed. Sophia, Arad, 1993, pentru Citate favorite, joc găzduit de Suzana pe blogul Floare de colt.
In vechiul postulat al yogilor, spiritul și materia sunt dublul aspect al unei unități. Niciunul din aspectele variate ale spiritului și ale activității mentale nu poate fi separat de celelalte, ele formează o unitate, după cum o formează toate manifestările vieții și materiei. Învățătorul va spune discipolului: Flacăra unei lămpi dă lumină și căldură și consumă ulei; flacăra, căldura, lumina și consumul uleiului sunt ele cumva patru lucruri separate sau separabile? Pas cu pas, discipolul este astfel condus să realizeze că nenumăratele aspecte ale spiritului și inteligenței nu sunt decât raze ale Spiritului și Inteligenței Unice. Această înțelegere nu este, cu toate acestea, un sfârșit în sine, ci doar cunoașterea spiritului in natura sa microcosmică. Doar atunci când spiritul sfârșește prin a se topi in spiritul infinit, ca o picătură de rouă într-o mare scânteietoare, in starea de conștiință supra-pământească, este atins țelul Nirvanei (= a merge dincolo de suferință, traducerea tibetană acceptată pentru termenul sanskrit Nirvana).
Sursa foto: https://pixabay.com/users/ciaorioris-21118807/
ce selectii frumoase de citate! Pentru mine totul e nou, nu stiu prea multe in acest domeniu si sunt profund impresionata! Multumesc, draga Kundalini!
RăspundețiȘtergerePupici si imbratisari, de la trio pentru quattro! 🌹🐾🍀💞😘
Îți mulțumesc pentru apreciere și interes! 🌹
ȘtergereDincolo de (orice) religie as zice că e înțelepciune... Înțelepciune universala. 😊
😊 Cu multă plăcere, Carmen draga! 💗
Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 💖😘🐾🍀💞
Tiene muchas enseñanzas el budismo. te mando un beso
RăspundețiȘtergereMucho, de verdad. En algunos "puntos" hay más filosofía y/o psicología que religión.
ȘtergereTe mando un beso.
Știu foarte puțin despre religia tibetană. Citesc cu interes tot ce-mi cade sub ochi despre subiect.
RăspundețiȘtergereLa mulți ani cu bucurii!
Seamănă, in mare parte, cu alte religii "din ramura". "Zona Tibet" e interesanta cu totul: oameni, mod de viață, relief...
ȘtergereMulțumesc! La multi ani cu bucurii!