2014-03-03

Selectia pentru Eurovision 2014 la Teatrul “Sică Alexandrescu”

Dintr-un comentariu lasat de Elly aflu si eu ca selectia melodiei pentru Eurovision 2014 va avea loc (a avut loc) in Brasov. Si daca tot am aflat mi-am zis ca trebuie sa amintesc evenimentul - nu in fiecare an are loc spectacolul la Brasov, iar de cand nu mai e Cerbul de Aur macar sa mai fie ceva.

Sambata, 1 martie, Brasov a gazduit selectia pentru Eurovision 2014 si TVR a marcat si 46 de ani de la prima editie a Festivalului International Cerbul de Aur, care a avut loc intre 5 - 10  martie 1968 (fiind lansat la data de 1 Martie), in aceeasi sala, trofeul fiind castigat de Jaques Hustin, din Belgia.

Prima ediție Eurovision (Concursul Muzical Eurovision) s-a ținut în orașul Lugano din Elveția, pe 24 mai 1956. Au participat sapte țări (Belgia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos), fiecare trimițând câte 2 cântece. Aceasta a fost singura dată când țările au fost reprezentate de mai mult de un cântec; începând din 1957, fiecare țară participantă a avut un singur cântec reprezentant. Această ediție a fost câștigată de țara-gazdă, Elveția, prin Lys Assia.

Etapa națională Eurovision a fost câștigată anul acesta de Paula Seling și Ovi, care vor reprezenta România la Copenhaga, în luna mai, cu piesa Miracle.

**
Teatrul care azi se numeste Sica Alexandrescu a fost infiintat in anul 1946 sub denumirea Teatrul Poporului si functiona in cladirea Reduta, construita in anul 1794 de Samuel Abraham, fiind prima sala de spectacole din Brasov, sala fiind destinata atat balurilor cat si spectacolelor de teatru si muzica. Aici au concertat, în anul 1848 Johann Strauss, iar în septembrie 1879 violonistul Johann Joachim, acompaniat la pian de Johannes Brahms (în cadrul turneului lor transilvan). Clădirea din piatră a fost folosită până în 1892, când din cauza deteriorării structurii de rezistenţă a fost demolată. În 1893 a fost inaugurată clădirea actuală, care a preluat numele cele vechi. Aici a funcţionat una din primele săli de cinematograf din oraş. Vechea Reduta, a fost reconstruită în anul 1894 din fondurile Băncii Kronstadter Allgemeine Sparkasse, cu destinaţia de sală de concerte (Konzerthaus).
În anul 1948 clădirea Reduta a fost dată în folosinţă Teatrului de Stat, până în martie 1959, cand a fost transferată Palatului Culturii, care în prezent poartă numele de Centrul Cultural Reduta. (str. Apollonia Hirscher nr. 10). Numele de Reduta e dat după o vestită sală din Viena.
foto de Adrian Modrișan
In anul 1959 a fost construit edificiul de azi, in Piata Teatrului la nr. 1. Arhitectul Vasile Ga­vri­lescu (1910-1999) a contribuit (intre altele) la ridicarea teatrului din Brașov, ca președinte de șantier.
In anul 1967, regizorul Sica Alexandrescu (15.08.1896, Bucuresti - 06.08.1973, Cannes, Franta) - atunci directorul teatrului - a reusit sa ii schimbe denumirea in Teatrul Dramatic. In anul 1982 a fost inaugurata si sala mica, Studio ’82, cu 60 de locuri. Sala mare are acum 750 de locuri, fiind renovata integral. Lucrarile de renovare au inceput in aprilie 2008 si finalizate in 2014 - in acest timp reprezentatiile au fost tinute cel mai adesea la Opera din Brasov.
Pentru a cinsti memoria regizorului Sică Alexandrescu in anul 1994 Teatrul Dramatic va fi denumit dupa numele acestuia.
***
Da, stiu, e fumata stirea, dar o pastrez aici ca amintire. :) E si ocazie de a scrie despre cladirea teatrului Sică Alexandrescu.
Din motive tehnice (cel mai adesea) si din motive independente de vointa mea, uneori nu ies lucrurile asa cum le planuiesc.

9 comentarii:

  1. noi înca nu stim pe cine vom trimite la Copenhaga - abia pe data de 13 martie va avea loc concursul de selectie. Ma bucur ca România s-a înscris prompt si imi place mult melodia Paulei Seling cu Ovi!
    Cat despre Teatrul din Brasov, totul este nou pentru mine si ma bucur enorm sa aflu atâtea amanunte! multumesc :)
    pupici. O seara faina! salutari clanului :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasa daca si la voi, intre aprecierile juriului si cele ale publicului sunt diferente la fel de mari ca la noi...
      Am asculta pe YouTube melodia si primul meu gand a fost: mai bine s-ar duce numai el (dar nu-s tocmai obiectiva, pentru ca nu-mi place ea - la BV, "nesimtitii" au cam fluierat cand a castigat trofeul, in anul 2002. :(
      Ovidiu Jacobsen, in 2009, a castigat "Cerbul de bronz", reprezentand... Norvegia - a avut mare succes la public. :)
      Cu placere! :) Multumesc! Transmis salutari si transmis inapoi! :)
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  2. Eu care nu prea ma uit la tv,totusi concursul de la Brasov l-am vazut.O gala un pic mai mica, decat la Oscar.Frumos si multi tineri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am ajuns sa vad, nici chiar la TV... Am vazut cativa interpreti pe YouTube. :)

      Ștergere
  3. stiu cladirea unde este gazduit teatrul Sica Alexandrescu din Brasov dar amanuntele nu le stiam...
    cat despre selectia la Eurovision...mai bine nu spun nimic, am avut senzatia ca urmaresc Festivalul de la Mamaia atins total de penibil....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Langa cladire era si un ceas - acum e numai "soclul" (nu stiu daca au mai montat ceasul, dar in vara trecuta nu era) - si acolo se "dadeau" cele mai multe... intalniri... Era, cumva, ca "ceasul de la Universitate" :))
      N-am vazut decat pe YT, cativa interpreti... Chiar asa rau a fost?! :)

      Ștergere
  4. Spectacolul a fost asa cum e mereu, nici mai bun, nici mai prost. Ce-a fost mai ciudat si derutant a fost ca la fiecare din cei ce-au participat la preselectie a fost prezentat de mereu altcineva. Prilej de a mai iesi in fata angajatii televiziunii, mai noi sau mai vechi. Nu mi-a placut nici prezentatoarea principala, mai ales cum a fost imbracata. O rochie cu un corsaj nefericit ales. In fine, una peste alta a fost o editie mai speciala, au incercat s-o faca asa si a si iesit. A venit si Luminita Dobrescu, prima castigatoare a Cerbului care s-a prezentat destul de bine vocal dar a fost si Corina Chiriac care a avut destule probleme cu vocea.
    Adevarul e ca nicio piesa nu era foarte buna pentru Eurovision. Asa ca au incercat sa trimita si ei pe cea pe care au considerat-o cu mai multe sanse sa se claseze ceva mai bine. Habar n-am daca s-au orientat cum trebuie. Macar sa nu mai ajunga iar pe locurile codase, asta ar fi ideea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. *ca fiecare din cei...

      Ștergere
    2. Multumesc pentru descriere. :) Inca de cand am citit in comentariul tau ca spectacolul e la BV m-am temut ca vor da rateuri... stiind ca era in renovare cladirea... :)
      Ooo... Pe mine chiar ma plictiseste cand apar prea multi prezentatori! In loc sa dea bani unde e mai multa nevoie baga in fel si fel de vorbitori care cand zambesc par ca au grimase de durere...
      Draga de Corina Chiriac! :) Imi place de ea - mi-a placut mereu pentru ca... nu stiu... parea mai... nonconformista! :) Si mereu imi voi aminti de ea cu o gluma: povestea intr-o emisiune - dupa '89 - ca pe strada o mai sicana cate unul cu stereotipul: "Singurica, singurica?!" iar ea zicea ca le raspundea: "Singurica, dar satula."
      Desi Paula Seling nu se numara intre prefratele mele as zice ca are o voce mai buna decat multe altele (nu ca m-as pricepe, dar...) si sunt cam 90% sigura ca cei doi vor reusi sa claseze RO astfel incat concurentul de anul viitor sa nu trebuiasca sa munceasca dublu. :) Poate castiga trofeul!!! :)) Trebuie - politic discutand - sa vina si randul RO! ;)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.