2019-09-25

Jună din Șchei. Păpușile lumii, România

A treia temă la Salvăm păpuși a fost, pentru mine, o adevărată provocare, și nu doar pentru că nu cunosc costumele populare ale diferitelor zone (nici măcar ce se purta / poartă în Ardeal nu știu), mai ales că diferă în funcție de importanța zilei, de sărbătoare, de statutul femeii în societate etc.. Sunt atât de multe feluri de costume încât ar fi greu (și inutil, aș zice), pentru cineva fără un scop clar definit, să cunoască toate costumele populare din toate zonele, mai ales că sunt costume de zi-cu-zi, costume de sărbătoare, de nuntă etc. - am aflat cu această ocazie; și am mai aflat că unele aș fi putut jura că nu fac parte din folclorul românesc! Așa s-a întâmplat cu costumele Junilor din Șcheii Brașovului! Am căutat costume și am dat de unele (purtate cu ocazia sărbătorilor) care-mi plac foarte mult!
sursa foto: Comoara Scheienilor
De exemplu, costumul din Șcheii Brașovului (foto) - costumul de sărbătoare al șcheiencelor. 
Păpușa pe care am ales-o este una dintre cele care se găseau (poate se mai găsesc) prin magazine și care erau îmbrăcate în diferite costume populare și închise în cutii transparente, din plastic. (foto păpușă inițială mai jos - are ȋnălțimea de 20 cm)
Elementele obligatorii pentru tema 3 sunt drapelul României (în decor) și accesoriile: traistă, basma sau ceva de genul - să zicem că aici e buchețelul cu trei flori pentru că, se pare, femeile din Șchei nu aveau traiste (cand mergeau la joc), și nici marame sau basmale dacă nu erau măritate. Câinele mi-l imaginez ca fiind ciobănesc mioritic carpatin. Poziția mâinii păpușii ar fi fost nefirească dacă nu alegeam să o sprijin de ceva (în original o avea pe șold).
Am dezbrăcat păpușa relativ ușor - unele haine erau prinse în ace cu gămălie înfipte în corpul păpușii, corpul fiind din cȃrpe sau ceva de genul - doar picioarele, antebrațele și capul sunt plastic; mâinile sunt din sârmă pe care e înfășurată ceva pânză. A trebuit să ȋi pun o “bluză” albă care să acopere brațele și bustul - s-ar fi văzut hidos prin bluza transparentă (nu m-am gândit să fotografiez și brațele sȃrmoase).
Evident că nu am putut păstra cele câteva fire de păr așa că i-am făcut păr din fire de lână “roșcată” - am despicat firul gros inițial și m-am ales cu o “perucă” de păr ondulat în care am putut prinde ușor trei floricele roșii dintr-un mărțișor.
Bluza (ciupag) cu mâneci largi (se vede în poza unde e păpușa în budigăi - chiloți cu "mȃnecuță") e făcută din voal ușor argintat, cu modele făcute cu ojă sclipicioasă (ciupag se numeste bluza, cămașă de borangic sau dantelă - în costumul original). Manșetele (numite “pumni”) sunt din material negru lucios (“broderie” făcută cu ojă aurie) - la costumele reale sunt din catifea, brodate cu fir.
Fusta și vesta sunt din mătase plină verde-prăzuliu, iar “imprimeul” e făcut cu ojă aurie - să imite cât mai bine un costum autentic. La costumele originale fusta și vesta (laibărul) sunt din brocart (sucnă sau sumnă). Pentru vestă am făcut margini cu auriu (bucățele de plastic tăiate dintr-o fostă centură aurie - nu am găsit material galben!) și pentru că era nevoie de chenar pentru broderia cu negru și galben am cusut cu ață aurie - plasticul (deși subțire) ar fi întărit prea mult micuța vestă și ar fi stat pe păpușă prea țeapănă.
Ghetele (galbene sau roșii, de regulă) sunt din piele maro deschis - sunt singurele care pot fi scoase mai greu, dar pot fi scoase fără să se strice. Brȃul e din același fel de piele și am lipit pe el bucățele de aramă decălită pe care le-am atins ușor cu bronz auriu - se încheie cu “moș și babă”. În costumele originale brȃul e cu paftale din argint aurit și cu nafte (nu am găsit cuvântul în dicționar, dar bănuiesc că se referă la aplicațile de pe brâu). Se pare că brȃul constituie cea mai de preț podoabă din costumul tradițional, după ce nu s-au mai purtat salbe cu bani de aur la gât.
Păpușa mea reprezintă o tânăra nemăritată. Femeile măritate purtau pe cap un batic prins pe un conci, peste care se așeza o maramă din borangic numită cârpă sau gimbir. Fetele din Șchei nu purtau maramă când ieșeau la sărbători sau la Joc, ci purtau un buchețel de flori in părul despletit.
M-am jucat cu păpușa, fotografiind-o.
Fotografia prinsă în jocul Salvăm păpuși - Păpușile Lumii: România, poate fi văzută pe siteul Provocări verzi.

16 comentarii:

  1. Ce frumoasa papusa jună ți-a ieșit.Impresionanta transformare. Cat te-ai documentat, tema nefiindu-ti pe plac. Bafta și spor! ♥️😚

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. <3
      N-as zice ca nu mi-a fost pe plac, dar nu parea tentanta tema. Costumul, dupa ce l-am descoperit, mi-a facut o imensa placere sa-l realizez, pentru ca imi place stilul - imi imaginam ca va trebui sa cos cruciulite si alte motive populare - ceea ce chiar nu-mi place! :) Portul popular imi e total strain. :) Cu aceasta ocazie am invatat cate ceva.
      Sa fie! Multumesc!

      Ștergere
  2. Draga mea, câtă migală ... Mai ales la perucă ... să-mi zici și mie cum ai făcut-o, ok? Și păpucii îmi plac, au iesit tare fain! Păpușă ta este foarte deosebita, mai ales ca are "claia" aia de păr pe care sunt geloasă! :))
    Să ai o seară plăcută!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vesta a fost mai migaloasa, dar la peruca a mers mai repede decat ma asteptam. Am taiat sapte fire (parca!) in lungime de 20 cm, le-am cusut la mijloc (un fel de "carare"), am desfacut fir cu fir (era rasucit in trei firul original de lana - de aceea e ondulat) apoi am lipit peruca pe capul papusii (desi nu am taiat parul original al papusii acesta nu se vede deloc).
      Hahaha! Si eu i-am invidiat coama roscata! :)
      Multumesc, Ella draga! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Fain de tot ti-a iesit. Tot citesc despre papusi si chiar daca nu am cum sa reiau povestile, m-am hotarat sa-mi repar si imbrac trei papusi si poate in acest... an voi reusi ceva. Dar m-am hotarat! :)
    Ai muncit ceva pentru aceasta provocare, dar chiar ti-a iesit frumos!
    Pupici si o seara frumoasa! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la sfarsitul lunii noiembrie poti chiar sa te joci cu noi! Si poti "recupera" doua provocari. :) Abia astept sa vad papusile tale! Iti doresc sa ai timp sa te ocupi de ele!
      Si mie imi place cum a iesit. M-am indragostit de costum si l-am lucrat cu multa-multa placere. :) Multumesc pentru apreciere.
      Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  4. A ieşit foarte bine, Diana! Doamne, cât talent ai! Şi răbdare, că e migală aici. Foarte bună idee aia vut, te felicit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Potecuta! <3
      Cu asa ceva am rabdare, dar sa se incarce o pagina de net, nu! :)
      Mi-a placut foarte mult costumul si ma bate gandul sa-mi fac un "compleu" de gen doar asa, pentru mine (mai putin bluza). :)

      Ștergere
  5. Tot mai fain iti ies!!! Câta migala...felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate e doar faptul ca unele teme imi plac mai mult. :)
      Multumesc, Mona!

      Ștergere
  6. Nu știu ce-am făcut pe-aici, sper că n-am dublat mesajul !
    Nu știu dacă am mai scris, sau am vrut sa scriu ca nu-mi mai dau seama..

    Mi-a plăcut mult povestea din spatele junei, iar cu această temă chiar că am învățat multe chesti interesante despre portul popular despre care habar nu aveam despre nimic, nici măcar în zona mea nu știam ce se purta sau se poartă la această ținută populară..

    Penultimele două poze grupate mi-au plăcut mult, in special cea din stânga, iar rezultatul final a fost unul superb de reușit, mai ales având în vedere din ce-ai salvat-o!!!
    Sper să am un timp liber să vin și eu cu ceva că am primit niște materiale interesante.

    Un Weekend Superb să ai Diana !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Deci nu sunt singura care nu stie daca a apasat sau ba "enter" pentru a transmite comentariul.:) Nu s-a dublat.
      Ca si mine: am aflat lucruri cu aceasta ocazie. :)
      Sa vii, nu sa tragi chiulul! :)
      Multumesc, Stef!
      Weekend minunat iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  7. De unde sa incep?
    Ah.. stiu. De la faptul ca nici eu nu stiam ca acest costum face parte din folclorul romanesc. Wow! Chiar ma bucur ca am propus tema aceasta - a fost plina de surprize.
    Imi place enorm transformarea. Efectiv nu stiu ce imi place mai mult! Cata migala si ce efect superb are pictura cu oja!! Zici ca e imprimata sau chiar brodata vestimentatia <3.
    Iar incaltarile :D. Super tari - tot incerc sa localizez unde mi-am pus eu cele cateva petice de piele pe care le primisem (am scris corect oare? ca la ora asta nu imi mai dau seama.. posibil sa fi formulat incalcit :))))
    Dar ma ierti :D
    ahhh sa nu uit - se pot recupera toate temele (doar ca peste doua nu se mai ia punctul de timp :D).
    Ah ce tare ar fi sa ni se mai alature si Suzana si cine mai vrea (poate Ella :P).
    pupici cu drag

    ps: ciobanescul acela e foarte bine... crescut :)))).. Sa nu razi, ca eu m-am gandit initial ca poate-i urs.
    ps2: super tare si parul - asa il am si eu la Zanele amigurumi :D. ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciobanescul e, de fapt, caniche, dar pentru ca am vazut candva doi caini care pareau caniche uriasi (stapanii au zis ca sunt ciobanesti mioritici), am zis ca de ce nu! :)
      Si mie imi place costumul! De transformare nu mai zic - ma laud singura! :)) In cazul perucii chiar nu-mi vine sa cred ca am reusit! De la tine a venit ideea.
      Daca ai scris corect ce? Zic ca da, pentru ca am inteles. :) Apoi... la catma pricep eu! :))
      Dada! Si mie mi-ar placea! Suzana si Ella au talent si imaginatie dar presupun ca nu au si timpul necesar. Dar, poate... :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  8. Felicitari! Juna din fotografie sunt eu :) Nu m-as fi suparat sa avut si un chip :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc!
      Mi-ar fi placut sa se vada chipul frumos, dar nu aveam acordul tau si eram la limita cu termenul si nu stiam cat de repede mi-ar fi raspuns cineva la cererea pentru acord. :) Mi-a fost oarecum sa public si sa intreb mai apoi... :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.