2021-01-10

Divergent. Film

Divergent este un film american științifico-fantastic și de acțiune regizat de Neil Burger în 2014, scenariul fiind bazat pe romanul omonim scris de Veronica Roth în 2011. Actorii din rolurile importante sunt Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Maggi Q, Kate Winslet, Ray Stevenson, Zoe Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Ansel Elgort, Jai Courtney.
Povestea se desfășoară în orașul Chicago, într-o versiune distopică postapocaliptică, unde oamenii sunt împărțiți în facțiuni („grupuri” sau „categorii”, cred ca ar fi termeni mai corecți în context) care reprezintă trăsături ale naturii umane: Altruiști, Pacifiști, Cinstiți, Neînfricați și Erudiți. Societatea e condusă de Altruiști și armonia este perfectă, mai ales că cei care nu se potrivesc în nicio facțiune sunt izolați de ceilalți și sunt considerați „divergenți”, în sensul că nu se potrivesc în nicio facțiune sau se potrivesc în toate, dar ideea e că aceștia nu pot fi controlați, deci sunt un pericol pentru armonia societății în care fiecare „știe unde îi este locul” și în care numai facțiunea/grupul contează, individul deloc. Cei care nu fac parte dintr-o facțiune – divergenți sau nu - nu au niciun rol în societate, niciun privilegiu, niciun drept – sunt lăsați să se descurce singuri într-un oraș aproape distrus, dincolo de gardurile orașului unde trăiesc oamenii organizați în facțiuni. Neînfricații sunt cei care mențin ordinea în societatea distopică și îi apară pe ceilalți de orice eventual atac venit de oriunde.
Când copiii ajung la vârsta de 16 ani sunt supuși unui test de aptitudine psihologică – un fel de „îndrumare profesională”, dar folosind-se un ser care indică facțiunea cea mai potrivită. Totuși, tinerilor li se permite să aleagă orice facțiune din care vor să facă parte permanent - la „ceremonia de alegere”. O dată aleasă facțiunea nu mai e loc de răzgândire.
Beatrice Prior, eroina, s-a născut în facțiunea Altruiștilor; tatăl ei face parte din consiliul de guvernământ. Testul tinerei arată atribute pentru trei facțiuni: Altruiștii, Erudiții și Neînfricații, ceea ce înseamnă că este divergentă, dar cea care se ocupă de testul ei o include la Altruiști și o avertizează să păstreze secretul pentru că divergenții pot gândi independent și sunt conștienți indiferent ce ser ar fi injectat în ei – adică, gândirea lor nu poate fi manipulată nici chimic, ceea ce se consideră a fi o amenințare pentru ordinea socială. La ceremonia de alegere Beatrice se îndreaptă către Neînfricați. Unul dintre cei care conduc facțiunea Neînfricaților îi informează că cine nu reușește să treacă toate probele dificile va ajunge între cei fără facțiune. Ultima probă constă în introducerea unui ser care să provoace halucinații și la acest test nimeni nu poate rezista dacă ascunde ceva. Totuși, Tris (numele ales de Beatrice) trece testul. A doua zi li se spune Neînfricaților că vor avea de făcut un exercițiu de luptă și pentru asta vor fi injectați cu un ser care va permite urmărirea lor clipă de clipă în timpul exercițiului. În fapt, serul pregătit de Erudiți este unul pentru controlul minții (ser care la divergenți nu funcționează) și le este injectat pentru a nu opune rezistență când vor primi ordinul să asasineze toți Altruiștii pentru că Erudiții vor să preia controlul societății pe motiv că Altruiștii se gândesc prea mult la oameni (inclusiv la cei fără facțiune) și insistă ca trăsăturile psihologice umane să fie păstrate și dezvoltate, deci trebuie reduși la tăcere. Erudiții doresc să înfrângă natura umană pentru că, afirmă ei, natura umană e cauza minciunilor, hoțiilor, revoltelor etc. - cauza dezordinii sociale, pe scurt.
Ce se întâmplă în continuare nu povestesc, în caz că e cineva care ar vrea să vadă filmul. Ideea filmului e interesantă, filmul e acțiune și cam atât. Nu e un film prost, dar nici unul foarte bun (deși l-am văzut de curând, pentru a doua oară).
După „Divergent’ (2014) urmează „Insurgent” (2015), „Allegiant” (2016). Am văzut doar „Divergent”.

Amatorii genului, dar și unii critici, afirmă că „Jocurile foamei” (The Hunger Games) e mai tare ca „Divergent”. Nu știu ce să zic... Poate că „The Hunger games” generează emoții mai puternice și multe controverse și de aceea seria e considerată „mai bună”. În fond, „Divergent” și „The Hunger Games” pot fi considerate că ilustrează o realitate posibilă la un moment dat în viitor (unii spun probabilă).
Seria „Jocurile Foamei”: Jocurile foamei (2012), Sfidarea (2013), Revolta, partea 1 (2014), Revolta, partea 2 (2015) este ecranizată după romanele Suzannei Collins (patru romane - trilogie și încă unul).
Filmul „Jocurile foamei” este despre foame în cel mai strict sens al termenului, nu despre foamea metaforică de libertate politică, ascensiune socială, împlinire personală și altele de gen. Singurul scop al eroinei este să-și hrănească familia. Poate cu intenție, poate fără intenție, Katniss, eroina, ajunge să pornească o rebeliune împotriva districtului unde trăiesc bogătașii care controlează toate celelalte districte și-i supun pe oamenii care trăiesc în sărăcie și care pot mânca pe săturate dacă au șansa să fie învingător copilul care e „tras la sorți” (televizat) să lupte până la moarte împotriva altor copii (din celelalte districte).

Foto: wikipedia. Faire use.

21 de comentarii:

  1. Nu am vazut filmul, dar cred ca nu intamplator ai vorbit depre el!😊
    Sper sa nu razi (prea tare), dar cred ca inca de acum, mi-am zis eu 10 ani sau pe acolo, au inceput sa fie diseminate anumite idei in carti si filme, dar mai ales in filme, ca impactul este altul. Si s-au produs diferite actiuni in zona medicalo-tehnico-politica. Si toate bucatelele au condus la... anul trecut!
    Un puzzle de roman thriller. Din pacate este tare real! :(
    Multumesc pentru prezentare, draga Diana! Pupici si seara buna!
    A inceput sa ninga!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zilele trecute mi-a atras cineva atentia ca la TV, pe mai toate canalele unde se difuzeaza filme (si filme), sunt filme de acest gen. Ieri am dat de "Divergent" si cum ma uit la filme pentru "satisfactie de moment" nu mai stiam in amanunt, asa ca l-am vazut a doua oara. Sigur ca nu intamplator am scris despre. 😊 Ca in filme: nu mor caii cand vor cainii.
      Sa vezi documentarele! Arata niste chestii de sta mâța in coada! Multe inventii sunt pentru siguranta oamenilor, desigur - ca si "cititorul de chipuri mascate" pe care le comanda la greu aeroporturile, deocamdata (ar fi pacat sa nu castige ceva banuti si firmele care le produc). Se merge, ca de obicei, pe ideea: vrei sa vinzi ceva? creezi nevoia. Tot ca-n filme: vrei sa afli scopul unei chestiuni ciudate? "urmareste banii".
      Ne ajunge "distopia". Stii cum scriu unii numele acestei "boli"? covid-19(84). Viata bate filmul! :(
      Cu drag! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! ❤️

      Ce fain ca lacrimile cerului s-au transformat in stelute alb-argintii. 😊

      Ștergere
  2. Nu mă uit la filme SF, dar ăsta m-a prins de la început şi mi-a plăcut tare, tare mult. Mda... posibil să fie aşa cândva, absolut nimeni nu poate şti ce va fi.
    Săptămână frumoasă îţi doresc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-as putea spune ca sunt fan filme SF dar sunt unele care-mi plac. Acesta m-a prins, si pe mine, de la inceput - nu prea are "timpi morti" 😊 dar e previzibil.
      Cu certitudine nu putem sti (poate ca unii stiu) ;) dar avand in vedere ca exista in realitate multe "instrumente" care au aparut intai in filme...
      Multumesc, Potecuta! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  3. Am văzut filmul nu demult. Și cele cu „Jocurile foamei”. Fime care au darul de ane pune pe gânduri pentru un viitor destul de incert al omenirii. Ce va fi? La ce se va ajunge? Oare aceste filme sunt un „prolog” al unor realități dure spre care omenirea se îndreaptă cu putere? Cine știe? În orice caz, impasul în care se află azi oamenii de pe toată planeta, trebuie depășit cu o viziune clară asupra viitorului și asupra planurilor ce trebuie întocmite, pentru a nu ajunge la ceea ce vedem prin asemenea filme. Filme-avertisment!
    Numai bine, dragă Diana și o săptămână frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De curand l-am revazut. La "Jocurile foamei" nu cred ca rezist sa-l mai vad, desi sunt obisnuita cu filme "dure" - am vazut filme, dupa intamplari adevarate, in care copiii erau rapiti si erau invatati sa ucida de la varste fragede... "Jocurile foamei" mi se pare mai rau.
      Filmele de acest gen pot fi ca avertizare dar pot fi si pentru a... ne obisnui cu ideea - ceea ce e foarte rau, din punctul meu de vedere, pentru ca trebuie sa acceptam sa mergem cu valul, altfel ramanem "in afara societatii". Nimeni nu se poate impotrivi "progresului". 😊 Se vorbeste tot mai mult despre "meritocratie" = fiecare la "locul lui", dupa "merite"; se vorbeste despre "specializare" s.a.m.d..
      Multumesc, Alex draga! Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. L-am vazut cred ca atunci cand a aparut ... Urmeaza "Insurgent"!
    Mie imi place de Shailene Woodley, iar The Fault in Our Stars mi-a placut enorm!
    Romanticul din mine ... LOL
    Saptamana cu spor draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin 2015 cred ca l-am vazut prima data (aparuse Insurgent dar pe acesta nu l-am vazut pana la final pentru ca stiam cam cum se va termina - chiar daca nu-mi puteam imagina exact cum se ajunge la final). Dupa Allegiant (2016), voiau un serial (sau inca un film) dar au renuntat pentru ca a scazut interesul publicului.
      Filmele romantice imi plac doar daca sunt cu Craciun. 😊 Am vazut, totusi, destul de multe si fara sa fie despre Craciun, iar dupa ce am vazut "Love story" (in 1900 toamna) am ocolit cu intentie toate filmele de gen (am vazut prea multa boala in realitate). :(
      Multumesc, Ella draga! ❤️ Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!
      Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  5. Apropo de filme: azi, marți 12.01, ora 19:50, este filmul ”Bărbatul care a cumpărat Luna”, la HBO.

    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! L-am vazut! Ideea nu e noua, ba chiar sunt (sau erau) cel putin doi oameni in lume care sustin ca detin Luna. Pe la sfarsitul anilor 1990 se "vindea" teren pe Luna - au cumparat multi dintre bogatasii lumii. :)) Americanul in cauza incepuse sa vanda teren pe Luna de prin anii 1980 (nu mai stiu exact care e povestea, dar o sa caut, daca tot mi-am amintit).
      Multumesc, Zina draga! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Pare un film interesant! Nici eu nu l-am vazut. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este. Daca n-ar fi previzibil as fi zis ca e super fain. :)

      Ștergere
  7. Dupa ce am vizionat un anumit tip de filme, la genul asta cu greu ma pot conecta. Plus ca mi se par si cam stresante. :))
    Dar citeam mai sus ca scriai despre ser si apoi in comentariu despre cititorul de fete si mi-am amintit de filmul acela japonez Platinum Data despre care povesteam acum ceva timp.

    Dar Divergentul asta e ca si cum te-ai uita pe geam :)))))...

    Oricum ma bucur ca ai scris despre el - este ca si cum l-as fi vazut, fara stres. :P

    [ acum cativa ani, vine sora mea cu logodnicul ei acasa si imi scrie de pe drum ca sa ne uitam la un film. fac rost de el parca "one day" se numeste, sigur este cu Anne Hathaway si, nu stiu ce imi vine, ma uit la el. daca nu am plans la final..... pffff - asa ca la unele filme, e bine uneori sa citesti inainde despre ce e vorba :))) - eu credeam ca e ceva comedie, ca deobicei la asa ceva comanda sora mea sa ne uitam - teapa ]
    :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la tine stiu de Platinum data; l-am vazut la acel moment (mi-a placut) - tehnologie la greu. Divergent are mai putina tehnologie, prin comparatie. Oricum, japonezii au ajuns la un nivel tehnologic ceva de speriat (sa zic asa). 😊 (pacat ca Japonia pare ca tinde spre China, economic etc. discutand)
      Sunt doar filme - care ne obisnuiesc cu viitorul. 😂 Generatiilor care urmeaza probabil ca li se va parea firesc cum se traieste in ultimul timp.
      Pe A.H. am vazut-o in rolul din The Dark Knight Rises (si mi-a placut); poate ca am vazut-o si in alte filme dar n-am stiut ca e ea. Nu prea ma atrag dramele, filmele romantice (daca nu sunt despre Craciun si difuzate in luna Craciunului) 😊 Am citit acum despre "One Day"... Prefer Batman - nu e ironie; dar si in filme sa vad variante ale realitatii?!

      Pupici! ❤️

      Ștergere
  8. Prima data am văzut doar ceva secvente din acest film doar în engleză fără traducere. La nivelul meu de engeză, nu stiu de ce am avut impresia că la un dialog destul de important, ceea ce zice ea in carte (le citisem deja pe toate 4) zice el în film. M-am mai uitat candva după ceva ani, tot așa pe sărite la el, dar nu m-a convins. Citind recenzia ta asupra filmului...imi dau seama că se inteleg lucruri diferite fata de carti. Cei fără factiune nu sunt toti divergenti. Divergentii in general, daca erau prinsi erau vanati/omorâți, asta daca nu reuseau sa-i scoata din oras o asa numita miscare de rezistentă. Celelalte doua parti explică mai bine despre ce e vorba.(cel putin cartile). Iar a patra carte e versiunea lui Four. Stiai că autoarea cartilor ( Veronica RotH) a vrut să scrie seria dinitial cu Four ca personaj principal? Numai că nu se legau ideile, apoi după ce a scris seria ( Divergent, Insurgent, Experiment), a scris si a patra acrte, O antologie a lui Four.
    Jocurile foamei - nu am putut vedea filmul numai cand am auzit despre idee, dar am găsit intamplator cărțile și le-am citit . E una din putinele serii care mi-au plăcut dar nu as putea să le recitesc. M-au si convins să nu ma uit vreodata la film. Dar, da e vorba despre foamea aia adevărată. Eroine principală este un pion în mainile politicienilor, e folosită ca simbol pentru revoluție, ea nu vrea decat să supravietuiască si face tot ce poate pentru asta, inclusiv a minți și a ucide. Dar mi-a plcăcut actiunea ei din finalul cărtilor. Razbunarea ei personală. Aici nu am stiut că e si o a patra carte. Nu stiu acum daca să o caut sau nu, dar probabil la un moment dat mă va convinge curiozitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am punctat slab in text, cu privire la cei fara factiune, prin "divergenti sau nu" pentru ca m-am "concentrat" asupra "nonconformistilor", un fel de a spune, excluzand pe ceilalti, pe cei considerati, oricum (in film), "cantitate neglijabila" si care traiau ca vai mama lor, separati total de cei "utili" comunitatii.
      Mi-ar fi placut mai mult daca Four ar fi fost "personajul central"... 😊 Poate ca, intr-adevar, autoarea n-ar fi reusit sa lege ideile sau poate ca a ales "tendinta la moda": "promovarea" femeii in tot si-n toate.
      Ma cam plictiseste chestia cu "promovarea femeii" in filme, carti etc., ceva de genul: "macar in filme si carti sa aiba si femeile un rol esential" - altfel spus: "femeia e acolo pentru ca ne obliga tendinta la moda/legea, nu pentru ca are calitatile necesare pentru a fi acolo". In toata "promovarea" aceasta am sentimentul ca femeilor li se fac anumite concesii si cam atata. 😊
      Am vazut filmele "Divergent", "Insurgent" si "Allegiant" (acesta nu prea mi-a placut) - al patrulea film din seria a fost anulat.
      Sunt aproape sigura ca de-as fi citit romanele m-ar fi dezamagit ecranizarile - la ecranizarile dupa seria "Dune" am fost extrem de dezamagita. 😊
      Din seria "Jocurile foamei" am vazut doar primul film - altul nu mi-a mai trebuit. 😊 E teribil... Poate ca de-as avea ocazia as citi romanele - curiozitatea, deh. 😊
      Iti multumesc pentru completari, M!

      Ștergere
    2. În carte, cei fără facțiune erau intr-adevăr la baza anșului trofic, ca fiind fără niciun viitor, și totuși intreaga lor societate se baza pe existența lor. Ei făceau într-adevăr muncile cele mai de jos, dar și unele esențiale pentru celelalte facțiuni, ca de exemplu conducerea trenului neînfricaților sau operarea curentului în oraș.
      La jocurile foamei, mi-e clar că nici nu voi încerca să mă uit. Prea dur pentru gustul meu.
      Dune - nu am citit nici cartea nu am văzut nici filmul, deși am auzit multe elogii la adresa ambelor. Cred că voi prefera cartea, poate.
      De cele mai multe ori, ecranizările mă dezamăgesc, dar mi s-a întâmplat și invers, să văd filmul mai întao și poate tocmai de asta să îmi placă mai mult decât cartea.

      Ștergere
    3. In filme nu se pune accentul pe cei care erau, cumva, "motorul"; ii arata doar fugitiv, cum traiesc in mizerie, dincolo de zid. Si tot dincolo de zid era si o comunitate "civilizata", unde au ajuns la un moment dat Four si tipa (mereu imi scapa numele ei), dar au constatat ca nici acolo nu era ok.

      In Dune, filme, se pune accentul pe actiune, dar romanele sunt mult mai mult decat actiune - e motivul pentru care ecranizarile m-au dezamagit.
      Mi-am amintit acum "Pe aripile vantului"... 😊 Am vazut filmul in adolescenta - nici nu stiam ca exista si romanul - si mi-a placut foarte mult; cand am aflat ca exista romanul (si parintii il aveau in biblioteca) 😊 l-am "devorat". Mi-au placut cam in aceeasi masura si filmul si romanul. Cred ca de s-ar ecraniza azi acest roman ar fi.... bleah! 😊
      Si-mi plac si ecranizarile dupa Agatha Christie (nu cele din anii 2000), chiar daca in multe puncte sunt schimbate "caracterele", "orientarile"... Ramane esenta.

      Ștergere
    4. E inevitabil sa nu se piarda din detalii cand se face o ecranizare, efectiv anumite amanunte nu ai cum să le pui in film. In filmul Codul lui Da Vinci apare un interviu cu cardinalul in timpul unui zbor cu avionul. In carte nu e acel interviu, dar prin acest interviu se dau detaliile necesare a fi cunoscute despre organizatia Opus Dai ( parca asa se scrie). Mi-a placut metodaingenioasă pe care a gasit-o scenaristul de a introduce in film toate acele detalii. La acest film am devorat eu cartea după ce am văzut filmul. Mi-au plcăut amandoua si as revedea filmul oricănd (de fapt toata seria de filme - cărtile nu le-am citit pe toate)
      Nu mă pot pronunta la ”Pe aripile vantului”, deși am văzut si filmul i am citit si cartea. Nu stiu de ce dar nu am facut comparatii intre ele si le-am citit cu atat de mult timp in urmă că nu mai stiu.
      Ecranizările după Agatha Christie am vazut, mi-au placut, dar nu e-as cauta neaparat să le vad. Cartile nu cred ca am citit ceva. Nu m-au atras.

      Ștergere
    5. Sunt constienta ca unele detalii nu pot fi transpuse in film. In cazul Dune "explicatiile" au fost pe repede inainte, dar pentru cineva care nu a citit cartea sunt suficiente. Ca actiune e ok, filmul, dar mie mi-a placut romanul pentru filosofie/psihologie, sa zic asa; si, evident, in roman sunt mult mai bine conturate personajele (si ma "enerveaza" ca ecologistul din roman s-a transformat intr-o ecologista) 😊

      Mi-a placut filmul Codul lui Da Vinci - chiar daca accentul a fost pus pe actiune au reusit sa explice (macar in linii generale) ce si cum. Romanul mi-a placut foarte mult. (e Opus Dei - opus zeilor, ceva de gen).

      Dupa romanul "Simbolul pierdut" au facut un serial - "in cautarea simbolului pierdut" - dar dupa primul episod nu-mi trebuie mai mult. 😊

      Sunt fan Agatha Christie, dar filmele pe care le fac astia in ultimul timp dupa romanele nu ma atrag deloc - aproape ca sunt "conform" romanelor numai cu numele personajelor...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.