2021-01-09

Restaurantul Bethlen din Peștera Călugăriței

Corect este: fostul restaurant Bethlen de pe Tâmpa, numit așa după ministrul maghiar al agriculturii și președinte de onoare al Asociației Carpatine din Transilvania, fost prefect - András Bethlen - care a vizitat Brașovul în 1891. Localul (restaurant și berărie) a fost amenajat prin anii 1890 în Peștera Călugăriței – la început era mai mult un fel de chișoc în peșteră, un punct de popas pentru turiști, apoi s-a dezvoltat. 
Cota UD: BV-F-00690-101
Terasa care se întinde deasupra h
ăului a fost construită în 1905, ca o prelungire a localului (aceasta a rămas – de aici se poate vedea o mare parte din oraș). Între 1920 și 1928 Rafail Mihail a ținut restaurantul Bethlen.
După 1948 localul s-a numit „Cabana-restaurant Tâmpa”. 
Din martie 1977... a devenit fosta cabană de pe Tâmpa: a fost distrusă de un incendiu izbucnit de la o butelie cu gaz lichefiat. A mai rămas din ea doar terasa și urme ale căzilor din piatră în care erau ținute la răcit sticlele.
Îmi amintesc vag acest restaurant... Cea mai vie amintire sunt crengile de brad care erau așternute, pe zăpada, la intrarea în local. În negura amintirilor mai e forfota oamenilor...
sursa foto terasa restaurant „Tâmpa” în anii 1970: http://sanuuitam.blogspot.com/ via Brașov, orașul sufletului meu
Restaurantul era aprovizionat cu telecabina când eu am fost pe acolo dar până când să fie pusă în funcțiune aceasta aprovizionarea se făcea cu ajutorul unui măgăruș, pe traseul cel mai ușor (și cel mai cunoscut), cu 25 de serpentine tăiate în 1837 de cei de la "Ocolul Silvic" al Brașovului. Traseele (mai sunt trei – unul fiind Treptele lui Gabony) ar fi fost amenajate în jurul anului 1870 de cluburile de turism montan și gândite pentru promenadă deasupra orașului. Din punctul unde se termină serpentinele se poate ajunge fie la stația telecabinei (și restaurantul „Panoramic”) fie la terasa care a mai rămas din cabana Bethlen (în zona literelor care formează numele orașului) - Belvedere. Traseul acestor serpentine e marcat și pe Planul orașului din 1886 (am citit pe metropolabrasov.ro); pe același document sunt marcate și ruinele Cetății Brassovia, sub denumirea „Burg Ruinen”.
Telecabina a fost construită datorită festivalului Cerbul de Aur, evenimentul care reunea artiști din toată lumea. Conducerea județeană din perioada respectivă a decis că orașul are nevoie de teleferic. Ar fi trebuit să fie gata în anul 1967 (prima ediție a festivalului internațional având loc în 1968), dar a fost dată în folosință abia în 1971. Stația de sus a telecabinei este sub releu. Pentru amenajările legate de construcția telefericului și a restaurantului „Panoramic”, s-a făcut un nou drum de acces și a fost demolată o parte din Bastionul Porții principale a legendarei Cetăți Brassovia. (metropolabrasov.ro)
Incendiul ar fi fost un accident provocat de angajați neatenți, dar „gurile rele” spuneau - la vremea când nu mai eram copil – că ar fi fost distrusă intenționat pentru că în 1971 se montase releul de pe Tâmpa și se construise restaurantul „Panoramic”, o realizare socialistă, iar cabana era... reminiscență a burgheziei. Mde, „vorbe”!
Peștera Călugăriței are, evident, câteva legendetrei, cel puțin, sunt legate de balaur. Despre una am amintit în postarea despre legendele Bisericii Negre, legată de statuia calfei. Probabil că versiunile legendei despre balaur sunt date și de forma muntelui care, privit de la distanță, seamănă (oarecum) cu un dragon adormit. Acest balaur, se spune, ar fi terorizat orașul medieval pentru că atunci când îi era foame zbura în cetate și vâna animale și oameni.
Într-o versiune este vorba despre o călugăriță care ar fi trăit pe vârful muntelui într-o peșteră. Într-o zi a găsit prin pădure un pui de balaur pe care l-a luat cu ea și l-a crescut. Dragonul s-a făcut tot mai mare și... a mâncat-o pe călugăriță. Peștera unde a crescut dragonul – și își avea sălașul - a fost numită Peștera Călugăriței.
Altă versiune amintește despre un balaur care se hrănea cu copii mici. Un măcelar curajos a luat o piele de vițel și a introdus în ea piatră de var, ducând-o lângă grota balaurului. Balaurul a înghițit pielea plină cu var apoi a băut apă și a explodat.
În a treia versiune pe care am citit-o se spune că fiul unui jude s-a așezat într-o zi lângă zidul cetății pentru a avea liniște când își învăța o predică. Balaurul i-a auzit glasul, a coborât de pe munte și l-a înghițit. Un viteaz a văzut scena și repede a umplut o piele de vițel cu var stins, momindu-l pe balaur imitând sunetele vițeilor. Fiara s-a repezit și a înhățat capcana, apoi s-a dus să-și potolească setea la izvor. Varul a început să se încingă și balaurul a fost învins. Tânărul fiu al judelui încă mai trăia și a fost salvat.
Legenda spune că atunci când balaurul a murit au apărut o mulțime de șopârle (care pot fi întâlnite și azi în rezervația care e muntele Tâmpa): șopârla de munte, salamandra sau tritonul carpatic. Cine vede o șopârlă va avea noroc timp de un an, dar cine face rău vreuneia va avea ghinion trei ani.
**
În restaurantul „Panoramic” am intrat o singură dată, pe la sfârșitul anilor 1980 – am avut sentimentul că intru într-o cantină cu ferestre de unde se putea vedea orașul (era singura parte bună a acelui local, din punctul meu de vedere). Mai apoi a funcționat, și-l mai dichisiseră (n-am mai intrat), apoi l-au închis de tot și de prin 2014-2015 vor să-l vândă, dar nu se înțeleg la preț și prețul tot scade, construcția deteriorându-se.
La începutul anului trecut – prin februarie – se gândeau să reabiliteze restaurantul. Probabil că, în final, îl va „netezi” vremea.

10 comentarii:

  1. These photos are so beautiful. Thank you for sharing.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/01/lancome-la-vie-est-belle-vs-ysl-black.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce istorie si ce povesti! Multumesc pentru atatea informatii. Uneori stau sa ma gandesc in marea mea naivitate, ca daca s-ar investi CU ADEVARAT in turism, s-ar realiza venituri cat mai multe PIB-uri. La fel in agricultura sau zootehnie, sau... Si totusi nu se intampla asta. Daca unii nu castiga ceva, nu fac nimic. La gunoi cu ...tot! Si totusi raman la parerea ca din ecuatia asta lipseste un ingredient ascuns...
    Telecabina sper ca mai merge!

    Seara frumoasa, Diana draga! Pe aici doar ploua! Acum ma pregatesc de un giumbusluc, ca mi-era dor... Pupici si o saptamana usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand scriu astfel de texte la fel ma gandesc: daca s-ar dori, multe ar fi extraordinare, dar cum interesul celor care au "painea si cutitul" este personal (si meschin) multe ajung la gunoi.
      Telecabina mai functioneaza (cand nu sunt conditii meteo nefavorabile) - ca tot ce e transport pe cablu in Bv (si Poiana Bv) apartine unui fost nomenclaturist, fost sponsor FC Rapid... Cam la fel s-a intamplat cu multe, in toata Ro. :( Tipul a vrut sa cumpere Panoramic, dar... poate pentru ca n-a reusit a facut pentru telecabina un program de functionare aiuristic: de la 9 la 17, mult timp (nu sunt sigura, dar e posibil sa fie pana la ora 21 in prezent)
      Dorinta de imbogatire a unora nu lasa loc si pentru ceva benefic societatii, in general.

      Abia astept sa vad giumbuslucul! :) Eu ma tot gandesc la Provocarea verde de la Rux - pare ca mai e pana sa se "decanteze" o idee. :))
      Azi abia-abia a fulguit (praf rar de zahar pudra), si zapada a inghetat pe asfalt...
      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu, si o saptamana super! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Un oraș cu o istorie îndelungată precum Brașovul, are multe locuri deosebite, în jurul cărora s-au împletit legende, povești, anecdote. Foarte interesant tot ceea ce ne-ai povestit, dragă Diana. Mă bucur de fiecare dată când aflu câte ceva nou. Și asta mă face să doresc să vizitez toate aceste locuri speciale și pline de istorie.
    Numai bine, cu drag! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca sunt o multime de locuri incarcate de istorie (si o multime de legende tesute); si multe imobile au "incarcatura" unei istorii aproape uitata. 😊 Mi-ar placea sa reusesc sa scriu despre cele care nu apar prea des pe net (sau nu apar deloc).
      Iti multumesc, Alex draga! Toate cele bune! 😊
      Iti multumesc si pentru interes.

      Ștergere
  4. Atâtea locuri pline de poveste avem prin țară, păcat că se distrug atât de ușor..
    Foarte interesantă legenda acestui restaurant.
    Seară frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cand cei care ajung sa administreze patrimoniul public au o lipsa crasa de cultura si au un cult pentru bani, asa se intampla: se distruge tot ce nu aduce bani dar "cere" bani.
      Ma bucur ca ti se pare interesanta legenda.
      Multumesc, Stef! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
  5. Multumesc <3!!!
    Iti dai seama probabil ca am citit pe nerasuflate. ;)))))
    Acum ma gandeam daca oare s-o fi si filmat pe acolo ceva :O. Ce tare ar fi!!!!
    Cand am auzit prima data de acel loc eram fffff mica.. E posibil sa fi auzit povestea asta cam in aceeasi perioada cand am vazut si primul film la cinema (ca era destul de aproape de Tampa cinema-ul acela.. si imi par apropiate amintirile).
    Eu ramasesem cu impresia ca cineva a "ajutat" focul. Dar nu pentru ca ar fi reprezentat vreun pericol pentru Panoramic (acum stau si imi fortez memoria sa imi amintesc daca am trecut pe acolo cand am fost ultima data pe Tampa (2002, toamna.... am urcat pana pe terasa.. si ceva mai sus de terasa era un popas cu pietre. Si de la popasul cu pietre mai urcai putin la telecabina :D.
    Hihi

    Pup cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Tu mi-ai amintit - in comentariul de la MFC - de cabana; acum cativa ani incepusem sa scriu despre mai multe locuri din BV, dar imi lua mult timp documentarea si n-am mai putut face fatza asa ca am abandonat - anul trecut am avut timp, dar nu a fost loc; nici anul acesta nu pare a fi loc de documentare serioasa, desi inca am timp (si trebuie s-o iau de la capat cu textele pentru ca cele incepute sunt "in" computerul paradit si nu m-am invrednicit sa rog pe cineva sa salveze ce e pe acolo).
      S-au vorbit multe despre cauzele incendiului... A ramas "neglijenta", oficial.
      Ohooo... Mult timp a trecut! S-au mai dichist unele acum, dar, inca, mai e padurea si e tot salbatica. 😊 Nici eu n-am mai urcat Tampa de multi ani (n-am mai urcat pana in varf).

      Pupici! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.