2014-01-30

Caragiale, cel mai portretizat scriitor

Ion Luca Caragiale s-a născut în ziua de 30 ianuarie* 1852, în satul Haimanale, numit azi I.L.Caragiale, fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas. Conform unor surse familia sa ar fi fost de origine aromână. Tatăl său, Luca (1812 - 1870), și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Vodă Caragea în suita sa.

Mihai Eminescu apare în Cartea Recordurilor pentru cel mai lung poem de dragoste: Luceafărul, iar Ion Luca Caragiale apare și el: cel mai portretizat scriitor din Lume.

Prin anul 2002, caricaturistul ploieștean Nicolae Ioniță a avut ideea de a trimite prin lume câteva portrete ale dramaturgului Caragiale. A trimis colegilor de breaslă fotografii ale lui Ion Luca Caragiale (1852-1912) și a primit peste 1.500 de portrete din partea unor artiști graficieni și caricaturiști din 123 de țări, dintre care 29 din Spania. La concursul de desene organizat online, au participat artiști de pe toate continentele, 44 de șefi de organizații și asociații naționale de artiști plastici, reprezentanți a peste 500 de ziare și trei câștigatori ai Premiului Pulitzer pentru caricatură de presă. Artiștii au lucrat benevol la portrete și au trimis lucrările pe cheltuiala lor. Cu această ocazie Caragiale a ajuns până în Afganistan, Argentina, Coasta de Fildeş, Burkina Fasso, India, Bangladesh, Indonezia, Paraguay, Irak, Japonia, SUA, Zimbabwe și chiar într-o mică republică din Federaţia Rusă, Tatarstan.

În anul 2007, colecția a fost omologată de Guiness Book, pe când număra aproximativ 1.000 de lucrări, drept cea mai mare colecţie de caricaturi dedicată unei personalităţi a culturii universale. Strângerea lucrărilor dedicate lui Caragiale nu s-a încheiat niciodată.

Expoziția, parțială (vreo 200 de portrete) a fost prezentată în anul 2007 la sediul Institutului Cultural Roman din Madrid (în vară) și în toamnă la Centrul Hispano-Roman din Coridorul Henares din Madrid.

În anul 2012, cu mari eforturi, 1.500 din lucrările colecţiei au fost cuprinse în albumul de trei volume I.L. Caragiale - Un omagiu planetar, editat la Ploieşti. Lucrarea, lansată şi la Praga, conţine inclusiv informaţii despre artiştii plastici care l-au desenat pe Caragiale. În paralel, expoziţia de caricaturi a fost expusă, parţial, la Madrid, Sofia, Balcic, Ankara sau Kiev. În acel an, declarat Anul Caragiale, când se împlineau 160 de ani de la naştere şi 100 de ani de la moartea scriitorului, Nicolae Ioniță s-a gândit să arate ploieștenilor întreaga colecție de 2000 de portrete și știind că spațiul necesar nu ar fi putut fi găsit în vreo incintă ar fi vrut să prezinte portretele în aer liber și astfel ar mai fi fost omologat un record: cea mai mare expunere de portrete în aer liber ale unei personalităţi. Caricaturistul s-a angajat să se ocupe de înfolierea lucrărilor şi să le aranjeze la aceleaşi dimensiuni. În alte oraşe, oamenii au rezonat la ideea unor cozonaci sau cârnaţi de Cartea Recordurilor, de ce nu şi o expoziţie de caricaturi? S-a gândit artistul. Dar n-a fost să fie deoarece autoritățile nu au avut bani pentru 200 de panouri necesare expunerii portretelor.
Artistul a expus portretele în spațiul virtual, pe Facebook, dar lucrează și la un site dedicat personalităților românești.
(sursa: si adevarul.ro)

Nota: *) am observat că, mai nou, apare ca dată a nașterii 1 februarie și, uneori, 2 februarie…

Vezi si:

10 comentarii:

  1. Un scriitor tare drag mie!
    O noapte furtunoasa este una din piesele care mi-a placut tare mult!
    pupici! Nu te-ai înzapezit? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi e drag Caragiale, dar nu mi-a fost intodeauna... :)) Poate pentru ca un personaj din schita lui l-a aruncat pe Bubico pe fereastra! Si azi mai râd ai mei de mine pentru cum m-am suparat pe Caragiale in copilarie! :))
      M-am inzapezit, cu sania! :))
      Pupici!

      Ștergere
  2. Caragiale e atât de actual, de genial, de drag mie și de original, încât nu trece un an fără să-l recitesc.
    Te pup, interesant articolul tău! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm... Ca sa vezi... Tot afirm ca-mi place, dar n-am mai recitit, pe indelete, scrieri de-ale lui... Va trebui sa remediez chestiunea. :)
      Multumesc. Pupici, cu drag!

      Ștergere
  3. scrierile lui sunt atemporale... Caragiale a fost un mare vizionar! A gasit modalitatea de a descrie momente simple sau deosebit de importante, într-o forma unica. Nu exista român care sa nu-l iubeasca pe Caragiale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Talentul ii este de necontestat! Ma intreb uneori - ca fapt divers - cum de nu se sesizeaza si politicienii nostri ca seamana cu personajele lui? :)

      Ștergere
  4. Caragiale parca ar trai si acum printre noi.Toate scrierile sale sunt actuale. Atemporale, parca. Imi place enorm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa ceva! A scris... viitorul! Sau l-a prezis...? :)
      Si mie imi place acum, dupa ce l-am iertat pentru Bubico! :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.