2021-03-29

Testamentul lui Avram Iancu. Citate favorite

Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica.
Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi.
Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat.
₪ ₪ ₪
Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna în care începe luna calendaristică.
₪ ₪ ₪
În anul 2015 (am aflat abia zilele trecute), testamentul olograf a fost predat de Indrei Rațiu (fiul politicianului Ion Rațiu) la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, alături de alte documente referitoare la familia și viața lui Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus - d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara).
Avram Iancu s-a născut într-o familie de moți înst
ăriți. Primul strămoș cunoscut al lui este Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea și rudă cu acesta; fratele bunicului lui Avram Iancu a fost Horea (scrie pe wikipedia, intre altele). De profesie, Avram Iancu a fost avocat. În Revolia de la 1848 din Transilvania a jucat un rol important. În 1849 a fost conducătorul de fapt al Țării Moților, comandând armata romanilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare conduse de Lajos Kossuth.
A fost înmormântat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea (Hunedoara), lângă „Gorunul lui Horea”.
*
Sursa foto (domeniu public) wikipedia: portret de Mișu Popp, nesemnat, nedatat; ulei pe pânză 50x40,5 cm, aflat la Muzeul de Artă din Brașov.

14 comentarii:

  1. ”luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi.” Săracul! Dacă ar ști...

    Mi-am permis să te trec în tabel la Suzana, cred că ai uitat. Dacă am greșit, te rog să îmi spui.

    Să ai o săptămână excelentă, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa am gandit cand am citit testamentul! Unii isi sacrifica viata, altii iau totul de-a gata si li se pare firesc sa plece capul, sa suporte. Multi vor castane, dar sa le scoata altii din foc.

      Iti multumesc, Zina draga, si pentru inscrirea link-ului in tabel si pentru urare. N-am observat ca era publicata postarea "Citate favorite"... :(
      Ziua minunata sa iti fie! ❤️

      Ștergere
  2. Urmaresc noutatile despre revolutiile de la 1848-49. Despre situatia din Transilvania am adunat si cateva carti.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiesc ca ai/ai avut ceva surprize. Relativ de curand am aflat si eu unele informatii care m-au surprins (poate ca, totusi, le-am citit in anii de scoala dar nu le-am retinut). E drept, nu "urmaresc" informatiile pe tema.
      Cu placere!

      Ștergere
  3. Ce trist suna aceste cuvinte ale lui: "speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica". Infiorator de trist!
    Tabloul este superb realizat. Am mai gasit cateva tablouri ale lui aici:
    http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4113:miu-popp-o-galerie-de-portrete-istorice-din-patrimoniul-muzeului-judeean-de-istorie-i-arheologie-prahova&catid=39:stiri
    Oare vor mai aparea astfel de oameni in Romania?
    Multumesc, Diana draga pentru participare. Pupici si seara frumoasa!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorba Zinei: Daca ar sti..."
      Iti multumesc pentru link, Suzana draga! ❤️
      Oameni ca Misu Popp sau ca Avram Iancu? In cazul ambilor am acelasi raspuns: sunt in Ro oameni ca ei dar n-au loc de prea multe nultitati - mai ales cei ca Avram Iancu si altii ca el, pentru ca la "carma tarii" s-au adunat cele mai multe nulitati.
      Cu placere particip! Multumesc. De data aceasta a inscris Zina link-ul pentru ca eu am vazut doar "Atmosfera marina".
      Minunata ziua sa iti fie! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Mulţumesc, Diana! Spre ruşinea mea, nu ştiam chiar tot ce-am citit acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Nu vrei sa stii cat de putine stiu eu. 😊

      Ștergere
  5. Mulțumiri pentru detalieri și remember!

    RăspundețiȘtergere
  6. E fericita natiunea... Daca ar vedea-o acum Avram Iancu, iesea ceva tare de tot. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai facut sa râd! :)) Si nu-i de râs! Si-ar trage un glont in cap, cred.

      Ștergere
  7. O mare personalitate a istoriei poporului nostru. Cu adevărat un luptător pentru binele națiunii. „Luptătorii” ăștia de acum, nu au cum să admire patriotismul Iancului... Ei sunt cu alte treburi, dar nu pentru țară...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori ma bucur ca nu cunosc foarte multa istorie. 😊 Sunt asa de multe personalitati care au dorit binele natiunii - si unii au murit luptand - incat parca-mi pare rau pentru eforturile lor. Sigur, n-au fost total zadarnice eforturile dar... iobagia pare ca exista si azi, doar ca-i zice "munca multa pe bani foarte putini"...
      Cand le privesc ochii (acum, cu masca, se observa si mai clar) celor care administreaza azi "treburile statului" stiu ca ei se gandesc la orice, dar la natiune ba. Poate gasesti poze prim-plan cu oricare, mascat - te infioara ceea ce vezi in ochii lor (daca-i vezi la TV si mai nasol - nici n-as vrea sa-i vad in realitate de aproape) :))

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.