2021-03-12

Vinerea verde. Să ne prefacem că ne pasă de mediu

Azi, ministrul mediului a lansat campania de Vineri verde din dorința de a diminua emisiile de carbon măcar în weekend. La o primă vedere mulți sar în sus și zic: Super! Apoi trec ideea prin filtrul gândirii și sunt atenți la declarațiile ministrului:
În afara măsurii voluntare de a impulsiona mobilitatea alternativă a angajaţilor din instituţiile publice şi private, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în plan şi un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete şi infrastructură de alimentare a maşinilor electrice pentru angajaţii acestor instituţii.
Ca de obicei, politicienii români au în plan, vor analiza, vor face și vor drege. Le e plină gură de intenții bune. Vor face și mai multe locuri de parcare, chiar dacă asta înseamnă să mai taie niște copaci, să mai asfalteze unele zone verzi. Ar putea păstra pădurile, zonele verzi. Ar putea să nu mai elibereze autorizații de construcție în zone verzi (prin păduri, pe dealuri și câmpii etc.) - se construiește o vilă în vârf de deal, hop și un drum asfaltat până acolo. Le-au rezolvat pe toate și-a mai rămas doar asta cu mașinile personale. Gunoaiele nu se ard aiurea, reciclarea deșeurilor e perfectă, pădurile nu se taie, uzinele și platformele de gunoi nu mai poluează, nu mai sunt deversări de toate felurile în râuri și pe-aiurea...
Am aflat despre Vinerea verde la Zina, la „Una pe zi”, și-am căutat amănunte..
Ministrul vrea ca angajații de la stat, în primul rând - dar îi încurajează pe toți ceilalți - să folosească în fiecare vineri mijloace de transport alternative când merg la muncă. Se gândește la biciclete, la mijloacele de transport în comun dar strecoară și o șopârlă: se poate deduce că cine-și cumpăra mașină electrică va avea bafta (în viitor, desigur) să aibă loc de parcare lângă instituție, să nu se înghesuie în mijloacele de transport în comun etc.. În curând vor fi schimbate și mașinile ministerului, ale întregului guvern, parlamentului și altor instituții de stat: vor fi achiziționate mașini electrice - investiție pentru viitorul verde, desigur, nicidecum pentru sifonarea banilor de la buget. Pe-asta el n-o zice, dar așa au făcut mereu: încep cu ceva ce dă bine - și cum să le mai zici apoi că fâsâie? Doar ne-au zis: vor verde. Și unora li s-a părut super.
Acțiunea e voluntară. Îi invită pe oameni la mișcare. Angajații ministerului în fruntea căruia este zice el că au apreciat ideea și i-au dat curs. Ministrul speră că, până la sfârșitul acestui an, cel puțin unu din patru angajați să meargă la muncă fără mașina personală măcar o zi pe săptămână.
Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii (n.b. asta-i tare!!) sau cu emisii cât mai mici - zice ministrul. 
Ori l-a luat gura pe dinainte ori s-a scris aiurea ori s-a exprimat el aiurea: mobilitate zero? Gura păcătosului adevăr grăiește? Asta vor de fapt: mobilitate zero pentru mulțimea plătitorilor de taxe și impozite?
Verdele dorit de ministru pare să aibă mirosul algelor aruncate de mare pe plajă.

Image by Picography from Pixabay

8 comentarii:

  1. Spune tu acum daca e corect?!
    Noi aici platim pentru mediu foarte mult! Dar asta nu se limiteaza aici ... gunoiul îl sortam si platim iarasi si pentru el, apoi sunt taxele pe apa si diguri si nu, nu se procedeaza ca la Romania ... eu nu stau langa diguri si nu platesc taxa ...aici platste toata lumea taxe! Grija de natura este data la copii cu prima lingurita de gris ... ei nu stiu altfel!
    E trist ... toti ministrii vostrii trebuiesc trimisi la scoala sau mai bine ... exmatriculati! Un weekend placut, draga mea!
    Hugs 🤗 Kisses 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i corect!
      Platim si noi taxe "de mediu" diverse (firmele au cele mai multe taxe - in functie de profilul activitatii sunt mai multe sau mai putine, calculate la venit, in principal). Persoanele fizice platesc "certificate verzi" (in functie de consumul de energie electrica), "timbru verde" (pentru "aparatura"). Platim pentru gunoi, apa pluviala s.a.m.d. Si noi trebuie sa sortam gunoiul - cei mai multi o fac, dar unii nu au unde sa arunce separat. In centrul orasului, zona de case, e posibil: e program pentru alea-alea, saci diferit colorati si vine o masina si ridica gunoiul sortat.
      Desi platim fel si fel de taxe... in Ro se pare ca banii nu sunt folositi unde si cum trebuie. Dupa ce se indestuleaza functionarii - cu salarii deloc mici (mai ales cei din conducere, si sunt o multime de sefi si sefuleti), alte "necesare" - ce ramane e utilizat pentru mediu.
      Am observat si la copiii de aici o preocupare serioasa pentru mediu. Asteptam sa creasca si speram sa nu aplice, si ei, "teoria ferestrelor sparte": daca tot e gunoi in iarba arunc si eu...
      Am exmatriculat destui ministri, si tot degeaba. Au o multime de teorii, dar cu practica tare le e greu. Probabil ca unii chiar ar vrea sa faca ceea stiu ca e bine, dar se izbesc in "alte interese". :(
      Iti multumesc, Ella draga! ❤️ Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupicios! 😘 😘 😘

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. si apele, inclusiv cele de munte (au ideea stupida a microcentralelor pe cursul apelor de munte)...

      Ștergere
  3. Am auzit si eu partial ce-i drept, ideea rostita de nenea. Adanca, ca mi-am zis sa nu se inece in ea! Cuvintele zboara, dar doar faptele conteaza, iar faptele... Ma gandeam ca se putea incepe cu lunea, sa fie mai tentant inceputul saptamanii.😊 Si parca si vedeam valul de masini scurgandu-se spre munte... vinerea. A merge la Sinaia cu bicicleta cred ca ar fi teribil de interesant... Oricum, la noi si cred ca si la voi sunt acele locuri de colectare pe hartie, sticla si plastic/metal. Insa am vazut cu ochii mei cum in masina de ridicat gunoiul s-au varsat toate separatele in aceeasi remorca. Acuma, eu nu stiu cum este la destinatie, vazand chestia asta... In umila mea opinie, oamenii s-ar plia pe idee daca chiar ar fi toate lucrurile puse la punct. De cand sunt mai multe cosuri de gunoi, se arunca infinit mai putin pe jos...😊 E un banal exemplu. In fine, pot fi multe de spus si facut. Cine, cum si in ce fel este ceva mai complicat.

    Seara frumoasa, Diana draga si o duminica placuta! Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adanca ideea, daaaa! Din puțul gandirii. In timp ce el ne flutura verde prin fața ochilor tot ceva verzui (uniforme de data asta) se gandesc sa largeasca jurisdictia (!!!!) politiei militare asupra populatiei civile (in anumite situatii, deeeeesigur) 😊 Ieri a inceput "scandalul" pe tema.

      Hahaha! In loc de masini am incercat sa-mi imaginez biciclete spre munte! Oamenii pedaland cu spor :))
      Sunt astfel de locuri, la margine de oras si nu prea se inghesuie lumea deoarece costul transportului e mult mai mare decat valoarea eventualelor deseuri pe care le-ar putea aduna in gospodarie. Avem si rampa de gunoi "ecologica" - asa de ecologica de-a imputit orasul intr-un timp.
      Si eu am vazut (candva) cum au desertat "separatele" in acceasi masina (cica!!! le selecteaza la rampa!!) Ha.
      Pe bulevardul unde ma ivart cel mai mult sunt multe cosuri de gunoi (la cca 10 m unul de altul) dar sunt imprastiate (pe iarba, pe trotuar) chistoace, bonuri de la magazinul cel mai mare din zona, ambalaje fel de fel, pungi din care "aurolacii" au inhalat vapori de prenadez si, mai nou, manusi din latex, batiste din hartie si masti. Gunoaiele au masca, nu se iau politistii de ele, sa afle cum au ajuns acolo. :(

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Duminica frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Pluni de 8dei sunt unii... I-am putea numi idioți? 😁
    Ar fi un lucru bun reducerea emisiilor de carbon, da masurile luate sa fie cu adevărat respectate, nu să ascundă tot felul de strategii.
    O seară faină să ai, Diana dragă! ♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooooo, da! Le putem spune, pentru ca idealisti nu-s! 😊
      Foarte adevarat cu reducerea emisiilor de carbon, dar mai sunt atatea altele care "emit" fel de fel... Faza cu masinile electrice e un fel de frectie la picior de lemn, pentru ca anvelope, baterii etc. vor fi produse la greu si tot la poluare conduce productia, dar mai ales deseurile acestora (cand nu sunt corect reciclate, in special).
      Iti multumesc, draga Dana! La fel! Saptamana minunata sa ai! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.