2021-01-15

Au ciopârțit teiul

Azi, înainte de prânz, specialiștii în tuns iarbă au trecut cu drujba prin cartier și, între alți copaci, au ciopârțit și teiul în care poposesc fel și fel de păsări.

Drujba mânuită aiuristic e la modă an de an. Cred că pentru unii aiuristic e sinonim cu artistic.

Au ciopârțit teiul fix de ziua lui Mihai Eminescu. Mare mirare! Au tăiat specialiștii arborele secular de pe lângă Podul Cotroceni (avea doar 300 de ani, era o plăcuță cu ocrotit, dar pentru că la un vânt puternic s-a desprins o creangă au hotărât să-l taie, să nu cumva să cadă și altele – era greu să cerceteze cineva copacul și să le spună specialiștilor care crengi ar trebui tăiate. „Specialiștii” aceștia sunt ca aceia care pentru o unghie lovită recomandă tăierea degetului. Mă bucur că mai rezistă teiul asociat istoric lui Mihai Eminescu, din Iași, care are vreo 500 de ani (dacă se desprinde o creangă...)

Bulinele din poză sunt mierle (poza nu e reușită dar o postez pentru că nu am alta cu crengile care au fost tăiate):
teiul inainte de a fi ciopartit, cu mierle printre crengi
O parte dintre crengile unde erau mierlele nu mai sunt:
imaginea teiului ciopartit, fara pasari printre crengi
E drept, în cazul teiului din dreptul ferestrelor, am solicitat să taie din crengi – în urmă cu mai mulți ani – pentru că ajunseseră să lovească geamurile și, în urma a două furtuni mai serioase au apărut câteva fisuri în geam; și au venit tocmai azi, când nu era nimeni acasă! Nu-i opream să taie crengile, evident, dar le spuneam care trebuie tăiate pentru a nu mai lovi în geam în caz de furtună și să nu taie la oha, doar de amorul artei, pentru ca mai apoi teiul să se îmbolnăvească.
Au tăiat (între altele) fix două crengi pe care obișnuiau să stea guguștiucii!
teiul ciopartit, fotografiat ziua

Când au venit la prânz să mănânce grăunțe... păreau cam dezorientați, pentru că nu au avut unde să aterizeze. S-au învârtit un pic și au zburat pe felinarul din apropiere. Sper să-și găsească alte crengi. Din păcate, acum nu mai au nicio creangă pe care să poposească și pe care să fie măcar un pic apărate de ploaie (când teiul are frunze). Pe crengile acelea ședeau uneori jumate din zi și toată noaptea. Pace bună acum; n-au venit nici la grăunțe de când au tăiat crengile.

Nu reușesc să înțeleg de ce nu sunt instruiți cei care sunt trimiși prin oraș la cosmetizat copaci. Vor ajunge toți copacii să arate ca niște târnuri uriașe! Și se vor prăbuși înainte de vreme.

Marți, noaptea (seara, de fapt, pentru că era înainte de ora 22), scuturasem crengile teiului de zăpadă – și tare, cred, s-au bucurat guguștiucii și porumbeii și câteva vrăbii (acestea, mititele, s-ar fi acoperit cu zăpadă dacă se așezau pe crengile încărcate de nea).

Abia joi seară a mai nins un pic, după ora 23. Confeti alb-argintii cădeau din cer și se așezau în strat pufos. În urmă cu doi ani – poate trei – când am tot așteptat zăpada, a început să ningă spre seară și în miez de noapte am ieșit la plimbare. Ieri n-am putut s-o facem. Ce le-am fi zis paznicilor dacă și ei aveau chef de plimbare și ne întâlneam? Cred că ne plimbăm printre fulgii de nea nu se acceptă ca motiv pe biletele de voie. Peste zi n-a nins deloc, și covorul pufos s-a dus – a înghețat.

Am făcut o poză în nocturnă, încercând să prind covorul alb, pufos, neatins de picior de om. Cel mai bine se văd crengile pe care obișnuiau să stea guguștiucii...

teiul ciopartit, vedere in noapte, fara gugustiuci pe creanga

În jurul orei 16:30 au revenit la masă guguștiucii, și au poposit pe o creangă aflată mai jos – acolo nu-i văd decât dacă mă ridic de pe scaunul de lângă fereastră și mă aplec, dar mă bucur că-i știu aproape.

(când să fotografiez guguștiucul care se așezase fix în vârful unui ciot... și-a luat zborul – guguștiucul, nu telefonul).
**

Cred că n-ar fi o idee rea să se înființeze, din nou, un post de grădinar al orașului” – lucrătorul șef de la „spații verzi” nu pare că știe ce trebuie să facă. Zic și io, când privesc la copacii „cosmetizați” din oraș, care sunt, în general, exemplu de așa nu.

Și-apoi, în Brașov e Facultate de Silvicultură!
Poate că e "ca la carte" cum au tăiat și m-am întristat degeaba. Greșeala mea.
**
În ultimele două poze, la adresa de mai jos, se văd și crengile care de azi nu mai sunt:

19 comentarii:

  1. Imi pare rau.. nu cred ca este ca la carte (in primul rand nu cred ca se fac toaletari iarna). Stai linistita ca ai mei au salvat in ultima clipa pinul de langa bloc... :O. Cineva ii pusese gand rau. Asa ca... de ce nu?

    Uite, din punctul asta de vedere, inainte vreme, se faceau lucrurile cu cap. Ce frumos era gospodarit orasul! Superb era. Cel putin la noi. Copacii tunsi minunat, flori plantate cu gust.... Si ne implicam si noi oamenii in cartiere. Imi amintesc ce fericiti am fost noi, copiii, cand intr-un an adultii ne-au chemat si pe noi sa strangem frunze si sa aranjam in parcusorul dintre blocuri (tei si pini sunt si brazi). Cand am fost acum 2 ani (parca) vara acolo... m-am ingrozit cum arata. Si pe langa faptul ca au disparut absolut toate bancile (pentru ca se golanea pe ele ... :(), am aflat ca anul asta au taiat stalpii care tineau sarmele de uscat rufe.. si batatorul (ei la asta chiar mi-a venit sa plang - era un batator de pe vremuri, trainic, frumos - FRUMOS- lucrat... nu stiu sincer pe cine deranja si care a fost treaba. oricum s-a furat si distrus la greu: banci, coloane la izvoare, statui... )

    Acum cativa ani (20 asa) am intrat intr-un magazin cu sora mea. La metraje. Am zis sa iau niste tifon. Si na, obisnuita de cand eram mica, pe vremea cand daca intrai intr-un magazin cel care era acolo stia pe ce lume traieste si ce vinde si asa mai departe, zic sa o impresionez pe sora mea mai mica de cum ma descurc. Soc si groaza: doamnele habar nu aveau ce panzeturi sunt expuse - mai ca nu ne-au luat si la palme ca le deranjam... :)))).

    Cine ar fi zis.. de la accident a devenit norma. Cand mai dai peste oameni care sfintesc locul si care sunt la locul lor! Mare minune :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se fac toaletari (si nu numai) si iarna – din octombrie pana in aprilie, inclusiv, dar tinandu-se cont de perioada de „intrare in vegetatie” a fiecarei specii – teiul intra la categoria: iarna nu, mai ales cand e ger. Era ger si, desigur, este iarna. Plus ca taierile se fac, de regula, „la inel” – in cazul teiului la cel mult 10 cm de la baza crengilor. Si, desigur, se prefera rarirea coroanei uniform, nu ciuntirea arborelui doar intr-o parte.
      Poate la voi, dar aici am vazut copaci ciuntiti ca si azi. Cat despre bara de batut covoare... Nu sunt fan, mai ales ca unii aleg sa-si tortureze covoarele cand unii vor sa asculte linistea – de praful care le intra unora in casa doar amintesc. La noi mai e bara pentru covoare, dar pare pusa la mișto: la distanta de cca un metru de un gard si cam tot atata de un loc de parcare (cand masina e parcata abia te invarti pe acolo). E si prea aproape de ferestrele unui bloc. Din fericire, foarte rar isi mai tortureaza oamenii covoarele la bara. Ideea de a le desfiinta e pentru... protecția mediului, la modul general.
      Nici betele de uscat rufe nu sunt estetice. Nu mai vezi floricelele cand niste izmene sau altele iti falfaie în fatza ochilor.
      Jalnic arata, si la noi (în jurul blocului), zonele verzi, dar nici nu prea mai are sens sa plantam flori: angajatii de la magazinul de la parter nu tin cont de nimic cand descarca marfa sau se aduna la fumat, ventilatorul magazinului („aerisirea”) culca la pamant orice vegetatie... Sunt, insa, multe locuri in oras unde ti-e mai mare dragul sa vezi „gradinitele” amenajate pe langa blocuri.
      Nici banci nu mai sunt în spatele blocului nostru – si pentru ca se golaneste pe ele, dar si pentru ca se făceau sezatori si cei din imediata apropiere auzeau toata ziua (mai ales vara) fel si fel de discutii cu ton foarte ridicat, sa se acopere unul pe altul, sa nu ramana „nevorbiti”; cand se lasa seara era randul celorlalti – unii ramaneau pana dimineata.
      Am constatat si eu ca tot mai putini vanzatori au idee ce vand...

      Pupici! ❤️

      Ștergere
  2. Am cautat in "gradina mea de pe net" si sa stii ca nu prea au taiat aiurea ... trebuie sa fi un pic mai "drastic" cand e vorba de curatat teii ...
    Weekend placut, draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se face drastic, dar nu iarna, mai ales cand e ger - e si una si alta, deci nu ar fi trebuit sa faca ce-au facut, chiar si daca numai din acest punct de vedere. Si-au batut joc de copac: e ciuntit doar intr-o parte - spre bloc. Pe "cioatele" ramase (daca nu vor muri) vor creste ramurele noi, care se vor tot lungi si care vor seca trunchiul, la un moment dat. Taierea ar fi trebuit facuta la cel mult 10 cm de baza... Trebuie taiate - intai si intai - ramurile subtiri.
      Sper sa suravietuiasca teiul! E printre cei nu foarte pretentiosi, dar cand intervine omul... Si sper sa revina gugustiucii! 😊 Culmea e ca si-au batut joc de copac desi intra in categoria celor ocrotiti prin lege.

      Multumesc, Ella draga! Pupicios! 😘 ❤️ 😘

      Ștergere
  3. Mă apucă toţi nervii când aud sau văd din astea. După ce că au ras cât s-a putut din zonele verzi, ciopârţesc şi ce a mai rămas. Şi parcă toţi fac după ureche, zău. Şi pe mine pe acasă tot aşa au tăiat, cum au crezut ei. Foarte trist!
    Zi frumoasă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine! Cand am ajuns acasa n-am vazut imediat cum arata teiul, dar cand am iesit in balcon... Initial nu intelegeam ce vad, apoi, brusc, am inteles si m-a luat - la propriu! - durerea de cap. Primul impuls a fost sa incep sa scriu o cerere de chemare in judecata a celor responsabili, dar m-au temperat cei din jurul meu, rugandu-ma sa calc frana, pana ma calmez. 😂 M-am calmat repede, dar nu renunt la idee. O hotarare judecatoreasca in favoarea mea ar ajuta, poate, la revenirea la sentimente mai bune a celor care ciuntesc copaci - dar nu am aceasta certitudine. :(( (in plus, trebuie sa mai gasesc oameni care sa aiba aceeasi parere - "unde-s multi puterea creste").
      De-ai sti ce suparata sunt! Ma abtin sa gandesc rau despre cei care au facut-o - atat de suparata sunt! 😊
      Cumva trebuie opriti sa mai distruga (si) in acest fel.

      Multumesc, Potecuta! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  4. Cand am vazut in Bucuresti aceasta imbecilitate intr-o zona pe care am considerat-o masacrata pur si simplu asa cum erau 'taiati' copacii, am incercat sa caut pe net despre toaletarea copacilor. Nici pomeneala de asa ceva. Erau explicatii pe care oricine le-ar fi inteles. Chiar nu pricep ce minti fara creier sunt in aceste zone. Dar este ceva mai extinsa ideea, acum imi dau seama. Credeam ca doar pe aici! :(
    Imi pare tare rau de copacul vostru, care m-a bucurat si pe mine.

    Pupici si o duminica normala, Diana draga!
    Seara buna!😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incep sa cred ce ziceau unii: fac asta cu intentie, pentru a obtine spatii pentru constructii (ca-i parcare - inclusiv subterana - loc pentru pubele de gunoi, lemn de de foc sau pentru mobilier, bani pentru firmele "de casa" care au puieti etc....) Sau, pur si simplu, vor sa streseze oamenii, sa le "de-a de lucru" si sa nu se mai preocupe de chestiuni si mai si.
      De cate ori imi amintesc - si-mi tot amintesc - incep sa "bomban" impotriva celor care au facut-o si infiorator e efortul de a renunta la "gandurile rele" catre aia! 😊 Practic, au distrus un ecosistem.
      Vecinul care l-a plantat (din apartamentul imediat deasupra) e si mai trist - a plantat un "puiut" cand s-au mutat in bloc, in urma cu 50 si ceva de ani.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘 Zile senine!

      Ștergere
    2. Stii ce nu pricep? Daca l-a plantat vecinul tau, nu era pamantul aferent blocului? Un fel de proprietate a voastra? Imi pare rau ca nu cunosc un jurist sa-l intreb.

      Ștergere
    3. Din pacate, nu. Majoritatea copacilor plantati in zona au cam varsta blocului - fiecare a "adus" de pe unde a putut; unii au fost plantati direct de oameni, pentru unii s-a cerut sa fie adusi "de" primarie. Tot ce e acum aici e domeniu public.
      Azi e interzis ca oamenii sa planteze de capul lor pe domeniul public. 😊 Orice taiere, toaletare, trebuie facuta cu autorizatie de la primarie (mai ales pentru arborii ocrotiti prin lege - pentru nuc e nevoie de autorizatie si daca e in curtea casei proprietate personala) Toaletarile/taierile hotarate de la primarie sunt pe banii tuturor platitorilor de taxe, in caz de cerere autorizatie plateste cel care cere: asociatia de locatari sau persoana in cauza (dupa caz)
      E un pic diferit (cu proprietatea) in cazul blocurilor construite de "dezvoltatori", dar nu cred ca si in privinta plantatului de arbori - si acolo cred ca e nevoie de autorizatie pentru a planta in plus fatza de ceea ce exista - daca nu se face la initiativa primariei (n-am cercetat chestiunea, deci nu sunt sigura).

      Ștergere
  5. Aaah Doamne, Diana, tocmai acum când se anunță ger năpraznic s-au făcut și ei harnici.. La naiba, Teiul nu va rezista și se va usca.. Dumnezeule, cine i-a învățat să facă așa ceva.?

    Imi pare atât de rău, deși ducem lipsă de spatii verzi și vegetație, și uite că tot de astfel de "dume" avem parte..
    Weekend fain îți doresc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact la asta ma gandesc si eu! Pe ciotul cel mai mare s-a depus zapada - o tot curat cand se depune, dar tot ingheata (pare o rana deschisa pe care se tot pune sare!). Umezeala va patrunde in ramurile astfel taiate, si sper sa nu faca ciuperci (acum cativa ani l-am curatat de niste "ciupercute" (nu erau, practic, ciuperci, dar nu mai stiu cum le-a zis domnul care m-a ajutat si care, din pacate, a murit). Maine am mai mult timp si o sa caut pe net vreo solutie in astfel de cazuri. Ma consolez cu ideea ca e un arbore rezistent si are sanse sa scape, dar va arata ca un maturoi in cativa ani.
      Nu se vor opri, daca nu se hotarasc oamenii sa-i determine sa cosmetizeze cum e firesc.
      Iti multumesc, Stef! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  6. Nu mă pricep la curățirea copacilor... De obicei am tăiat ce mă deranja când treceam pe alee, crengile care merg agresiv în sus spre firele din curte de curent electric...
    În oraş ar trebui să fie specialist repartizat în cadrul echipajului plecat pe teren cu drujba...
    Interesante fotografii !
    Îți doresc o seară plăcută !
    Pupici ! ❤👍

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cat se poate de firesc in astfel de cazuri; chiar si cei ocrotiti prin lege sunt "atinsi" daca se impune (daca incurca, daca sunt pe cale sa cada - sunt cateva conditii).
      Nici eu nu ma pricep, dar invat - acum citesc despre tei, desi e tarziu... Daca as fi fost acasa (daca ar fi fost cineva acasa) ar fi "aranjat" teiul altfel sau nu l-ar fi atins.
      Nu cred ca fost langa ei cineva care sa le dea indicatii, sa taie corect.
      Iti multumesc! Seara linistita iti doresc sa ai si tu!
      Pupici! ❤️

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Me neither. They have cut healthy, thick branches and only on one side, totally deforming the linden.

      Ștergere
  8. Negoiță a pus gând rău duzilor. Că i se murdăresc betoanele. Sunt poze pe Fb. E asemeni vecinei mele fugite de la țară care a tăiat un cireș din modive de frunze pe beton. Oamenii ăștia sunt ei înșiși dezrădăcinați. Nici țărani, nici orășeni. Scriitorul Tudor Octavian le spunea ”țărășani”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu s-a putut dovedi ca a taiat ciresul fara autorizatie?
      Pfuuu! Sper ca oamenii vor reusi sa-l opreasca pe primar din ceea ce are de gand sa faca! E adevarat ca fructele de dud pateaza, dar cate proprietati benefice au! Fructele sunt "pline" de vitamine si - am citit de curand - contin cel mai puternic antioxidant (nu retin denumirea). Chiar si frunzele de dud se folosesc in terapii medicinale! Mai sunt si foarte scumpe fructele de dud! :)
      In spatele blocului am avut si noi un dud - mancam fructele direct din pom, in copilarie, (cu petele de rigioare pe maini si, mai ales, pe haine - spre disperarea parintilor) :) - dar l-au taiat din acelasi motiv: fructele murdareau trotuarul.
      Un individ, cu ani in urma, a tot turnat ceva (nu vreau sa dau idei si altora) la radacina unui cires - urcau copiii si faceau galagie langa fereastra lui. Ciresul s-a uscat, evident, si a fost taiat. Din pacate, nu s-a putut dovedi ca acela era individul care a distrus copacul.
      Bine le zicea astora care urmaresc sa distruga!

      Ștergere
  9. Nimeni nu va intelege de ce ciopartesc. Putem doar specula: sunt platiti la metru cub de lemn, vor sa taie copacii pentru a planta altii - sa "faca rost de bani" pentru firmele "de casa", au nevoie de lemne pentru foc, pentru rumegus (brichetele/peletii se fac din rumegus)...

    E perioada in care "oameniii cu drujba" bantuie prin cartierele din mai toate orasele din tara...

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.