2021-03-12

Vila cavalerului în armură. Vila Beer din Brașov

Vila nu se numește cum am numit-o în titlu dar am ales să-i spun (și) așa pentru că are pe acoperiș un cavaler medieval în armură - fotografia cavalerului am publicat-o la Miercurea fără cuvinte și n-am putut s-o las fără explicații, pentru că - în opinia mea - merită unele explicații.
Casa pe care se află acest cavaler este pe str. Mihai Eminescu (Șirul Cetățuii pe atunci) și este una dintre multele clădiri interesante din Brașov. Pe str. Mihai Eminescu a locuit și Sextil Pușcariu, în Vila Tusculum (azi ruină), reședința de vară a familiei până atunci, unde s-a mutat cu părinții în 1888.

Pe Dealul Cetății a început să se construiască în secolul XIX, latura dinspre sud devenind curând un „cartier” de vile pentru cei bogați, reședințe care arată ca niște mici castele, fiind construcții mult mai vechi decât cele de pe str. Nicolae Iorga. 
Aici, în 1904 a început construcția vilei bancherului Ignaz Beer, după planurile făcute, în 1901, de arhitectul Andreas Frank - acestuia i-au fost încredințate și lucrările (finalizate in 1905). Proprietarul a cerut în mod repetat modificarea construcției pe parcursul lucrărilor, ceea ce a dus, probabil, la stilul eclectic al vilei. El a avut și ideea statuii metalice de pe acoperiș (un cavaler în armură, mărime naturală), pe care a comandat-o la Budapesta - steagul de pe lancea acestuia indica direcția vântului. Structura (statuia) metalică poate fi zărită și din parcul Nicolae Titulescu. Sub statuie se mai poate distinge stema familiei. La marginea balconului (în partea estică a clădirii) a fost plasată statuia unui urs, din piatră (i-a fost distrus capul, între timp, și azi arată ca un bolovan). E posibil ca ursul să fie o referire la numele de familie despre care unii etimologi susțin că ar proveni din cuvântul german Bär, care înseamnă urs (alții susțin că nu e așa). Casa are mai multe ornamente exterioare (care trebuie să fi arătat superb cândva): două capete de lei, efigii cu figuri de cavaleri. Un alt element mai altfel este și turla, care pare destul de fantezistă. În curte, în partea din spate, e o galerie sprijinită de zid, cu balustradă de piatră, la baza căreia se deschide gura (acum închisă) a unui tunel care corespunde cu dealul Straja (Dealul Cetății de azi). Cu privire la tunel părerile sunt împărțite, dar ar putea foarte bine să fie real pentru că există destule tuneluri subterane prin Brașov. Tot în curte, zidul din stânga are o arcadă străjuită, de o parte și de cealaltă de două capete de lei (din Străzi, case, oameni din Brașov, de Steluța Pestrea Suciu, Editura Foton, Brașov, 2011) În cartea sa, autoarea scrie: Casa a fost proprietatea unui Beer, apoi a lui Sora Gheorghe (n-am găsit informații despre Sora Gheorghe).
Ignaz Beer a murit în anul 1923, casa moștenind-o fiul său, Hugo Beer, fost președinte al Băncii Naționale Săsești, care după pensionare a scris cărți despre vechiul Brașov (singura referință online despre Hugo Beer am găsit-o într-o lucrare despre concertele de orgă din Brașov, unde se face referire la el ca fiind „istoriograf” - și n-am idee dacă este același; poate că într-o zi voi reuși să lămuresc cât mai multe întrebări despre Brașov și oamenii lui și să completez informațiile, să corectez eventualele erori).

Se spune că familia lui Hugo Beer a fugit în Germania în anul 1945, dar el a rămas în Brașov. Bunurile i-au fost naționalizate în 1948, casa fiind împărțită în mai multe apartamente care au fost închiriate. Se povestește că, un timp, a fost văzut cerșind prin oraș; în 1952 s-ar fi mutat în Sighișoara unde, în 1957, a decedat. Astăzi, vila arată cam ca in poza de mai jos:
Cam la doi metri în dreapta - când privești spre poarta de la curtea vilei Beer - încep niște trepte care duc spre Cetățuie (locul e marcat de autorități cu o tăbliță indicatoare).

Într-o cameră cu acces la dependințe a stat cândva cu chirie și familia Petala: George și Elena. Autoarea cărții Străzi, case, oameni din Brașov scrie că a discutat cu doamna Elena Petala despre soțul ei. George Petala s-a născut în 1901, la Bârlad. Tatăl lui, Iorgu Petala, era căpitan de cavalerie, iar mama, Aristia, descendentă dintr-o bogată familie moldavă. George Petala a urmat Liceul Militar de la "Mănăstirea Dealu", dar spre finalul studiilor s-a îmbolnăvit de tbc și a fost internat. În timpul spitalizării a scos „foi literare” (care s-au pierdut) ai căror colaboratori au fost bolnavii. Când s-a înzdrăvenit a urmat Dreptul și Literele la București, iar după susținerea licenței în Drept avea două posibilități: avocatura sau administrația de stat. A ales administrația și, după un anumit periplu, să-i zic așa, a ajuns la Brașov unde a devenit subprefect (era cândva după 1934). În această calitate a reușit să înființeze o școală pentru copiii romilor din Gârcini. Deși s-au făcut presiuni asupra sa, de reprezentanții diferitelor partide, a refuzat implicarea politică. În perioada comunistă a fost anchetat deseori de securitate și în final i s-a luat pensia, acuzația reținută pentru acest om: „a slujit statul burghezo-moșieresc”. A murit la 1 decembrie 1975, după multe necazuri de care a avut parte, și este înhumat în cimitirul de pe str. Bisericii Române. Preocupările lui în ale scrisului s-au materializat, în primul rând, în articole de specialitate, tipărite în diverse articole, în care și-a expus experiența în administrația de stat.
Mircea Petala, alt fiu al căpitanului de cavalerie Iorgu și al Aristiei (n. Mancaș), s-a născut la Galați, în 1899. Urmează Școala Militară „Mănăstirea Dealu” și se dedică unei cariere militare, ca tatăl său și frații acestuia. A fost atașat militar în Polonia - și a scris un studiu despre situația acestei țări în timpul războiului. Ajuns la Brașov, e numit șeful militar al Regionalei CFR Brașov (zonele: Făgăraș, Târnava Mare, Harghita și Regiunea Trei Scaune: Târgu Secuiesc, Covasna, Sfântul Gheorghe). După 1944, cu mari sacrificii, punându-și viața în pericol, a susținut mișcarea de rezistență din munții Făgăraș. Și el are înclinații artistice; între altele, a scris „Frica în război” (Tipografia Alexandru A. Țerek, Iași, 1937), cu un cuvânt introductiv de Nicolae Iorga. Producțiile literare, poezie, proză, epigrame le-a semnat cu pseudonimul Mircea R. Rareș, și au fost publicate în diferite reviste. În Brașov, colonelul scriitor a locuit într-o garsonieră cu balcon la etajul doi al unei clădiri peste drum de biserica Sfântul Ioan, pe strada cu același nume: Sfântul Ioan. Mircea Petala a murit în 1945 și e înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Notă. Datele biografice despre familia Beer - așa puține câte sunt - le-am aflat aici:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Beer-villa
(de unde e și poza clădirii în 2017). Nu știu cât de exacte sunt informațiile, mai ales că în cazul lui George Petala scrie că a locuit în vilă din 1901 până în 1975, dar el s-a născut la Bârlad, in 1901, și mult mai târziu a ajuns în Brașov.
și pe https://orasulmemorabil.com/vila-beer/ de unde e și poza-carte poștală postată de Molnar Csaba.
Informațiile despre familia Petala sunt din cartea amintită in text.

12 comentarii:

  1. Ce vila frumoasa și ce povesti de viață stranii. Sa ai așa o vilă și să ajungi cersetor, nu-i firesc. Am admirat, in zenit, la Miercurea fara cuvinte, poza cavalerului. Chiar e un mic castel, foarte frumoasa. Mă mir că a rezistat vremurilor. Mulțumesc, Diana! Weekend plăcut! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa nationalizare cei mai multi burghezi si mosieri au ramas - unii - doar cu ce-au putut duce pe brate. Celor mai multi li s-a "repartizat" o camaruta in vreo casa pe care au detinut-o pana atunci, iar celelalte camere au fost, de regula, inchiriate.
      A fost intretinuta, mai mult sau mai putin, de statul care a preluat-o dupa nationalizare, dar dupa 1990 "statul" si-a cam luat mana de pe aceste cladiri, mai ales daca apartamentele au fost cumparate de chiriasi sau retrocedate proprietarilor. Poate ca e, totusi, cladire de patrimoniu si, la un moment dat, va fi restaurata (macar pe dinafara).
      Si eu iti multumesc, Ina. Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! ❤️ 😘

      Ștergere
  2. Pfu, incredibil ce poveste de viaţă. Pe lângă câte ziduri trecem şi nu vedem decât fisurile, fără să bănuim ce poveşti au fost dincolo de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trecem pe langa multe case fisurate, dar stiu ca si tu esti intre cei care se gandesc la povestile de viata care sunt scrise printre fisuri. Fara a cunoaste oamenii care au locuit in unele case doar gandindu-ne la povestea lor de viata ca "fosti locatari" e ca si cum n-au fost uitati peste timp.

      Ștergere
  3. Ce diferenta enorma intre prezentarea aceleiasi statui aici si la WW!
    Nu ma voi preface ca am retinut ceva, sunt putin obosita asa ca voi reveni la lectia ta de istorie deosebita. Ceea ce vreau sa adaug este ca aceste monumente dar si alte case vechi merita din plin a fi reconditionate in fapt si spirit. Pentru ca aceste bucatele de istorie sunt parti din radacinile neamului si cred ca am descoperi multe idei si lucruri interesante, daca s-ar petrece asa ceva. Este cumva un vis, dar mi-l doresc macar inceput, pentru ca asta ar insemna ca suntem condusi de oameni carora le pasa de propria apartenenta...
    Revenind la statuie mai vreau doar sa spun ca este atat de important unghiul din care privim. Functie de asta, chiar se schimba sensurile ideilor.😊
    Multumesc frumos, Diana draga! Ai fi un ghid perfect al Brasovului!
    Pupici si weekend placut! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai surprins intreaga esenta, Suzana draga! 😊 E despre povestile de viata din spatele unor ziduri "fisurate" - imi place cuvantul ales de Potecuta.
      In Brasov - mai ales in "Cetate" (Centrul vechi) - sunt multe reconditionate in fapt, dar la spirit nu cred ca se gandesc - "oficialii", in special, nu se gandesc.
      Oh, da! Unghiul din care privim e important! 😊
      Cu drag! Multumesc si eu! Oooo! Nu chiar! 😊 In cazul obiectivelor majore - sa zic asa - ma descurc, dar in cazul imobilelor raspandite prin oras ma incurc (in cazul unora): trebuie sa-mi notez adresele, sa nu umblu bezmetica. :))
      Multumesc. Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
  4. Ce cladire faina! Toate cladirile vechi merita pastrate si renovate. In Bucuresti, din pacate, multe au disparut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe sunt renovate pe aici, dar nu la fel de multe ca in Sibiu sau Oradea (despre care stiu). Pfuuuu... Am vazut un reportaj despre unele cladiri care au fost "rase" in Bucuresti. Unele care mai exista sunt lasate sa se degradeze (nu doar in Bucuresti), pe ideea (probabil) ca e mai profitabil sa le demoleze si sa vanda terenul pentru constructii "moderne".

      Ștergere
  5. Ti se rupe sufletul can vezi cladiri cu o istorie asa de bogata lasate in paragina! Ieri am gasit niste fotografii din Delft de acum 30 si ceva de ani ... si in laptop am fotografii din Delft facute acum recent cam din aceasi "pozitie"
    Nu vezi absolut deloc ca a trecut timpul peste acele cladiri ... si aici ploua foart mult! Mare pacat ca se pierde istoria!
    Pupici fata frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste cladirile din Ro a trecut comunismul. Comunistii au nationalizat casele, le-au impartit in apartamente minuscule si cele mai multe le-au dat chiriasilor; intre acesti chiriasi au fost multi veniti/adusi la munca in anii '70, dar mai ales in anii '80, iar acestia nu aveau bani sa mentina "urmele burghezo-mosieresti", si nici "statul" nu se deranja. Acum, multe au fost cumparate (fiecare chirias si-a cumparat locuinta) sau retrocedate mostenitorilor celor alungati candva. In cele mai multe cazuri nici unii, nici altii n-au avut bani (sau interes) pentru renovare. Pentru casele din zona Centrul vechi am inteles ca exista un parteneriat intre primarie si proprietari, pentru renovare: primaria da o parte din bani, proprietarii cealalta parte (dar si asa, pentru cei mai multi e prea mult si nu au, dar lucrurile se misca, totusi)
      "Omul sfinteste locul", se spune - la voi s-a dovedit, la noi mai dureaza.
      Iti multumesc, Ella draga! 💖 Pupicios! 😘 ❤️ 😘

      Ștergere
    2. Ma 'obsedat' un pic postarea asta a ta ... Zau, mi se frange inima cand vad dezastrul din tara! Tu spui ca peste cladirile din Ro a trecut comunismul ... si sunt de acord, numai ca acea trecere sa terminat acum 30 si ceva de ani si pe vremea raposatului nu erau atate cladiri gata sa se prabuseasca! Toata lumea acuza 'sistematzarea' facuta de 'odiosul' ... eu sa stii ca acum, daca ma gandesc, l-as sustine ... Trebuia sa faca apartamentele mai mari si mai aerisite, dar ... zona din centru unde a daramat, ma refer la Bucuresti ... si eu as fi ras-o! Erau numai cocioabe si sobolani ... iar marele spital Brancovenesc era o ruina de fapt! Biserici? Pe cat de mult a daramat el, pe atat de mult s-au inmultit acum, ca ciupercile ... bani aruncati!
      Cei care au retrocedat cladirile ...nu au fost prea inteleigenti! Trebuia procedat ca in Italia ... in trei ani cladirea trebuie sa fie renovata, daca nu ai posibilitatea de renovare, o vindem si o cota parte din bani o restituim fostului proprietar! Aceasta metoda trebuia aplicata si regelui! Azi sunt rea! Cred ca mi se trage de la furtuna de ieri! LOL
      Hugs 🤗 Kisses 😘😘😘

      Ștergere
    3. Nu esti rea. 😊 Daca - "urasc" acest cuvant! :)) - nu ar fi nationalizat comunistii cladirile nu s-ar fi ajuns prea curand (poate niciodata) la aceasta situatie. Oamenii care locuiesc azi in aceste case (in majoritatea lor) au venituri mici si foarte mici, nu au bani nici pentru zugravit interiorul cu atat mai putin pentru renovare sau pentru o eventuala consolidare. Aceste case (majoritatea lor), impartite in "garsoniere" si "apartamente" (cu dependinte comune mai ales la inceput), au fost date cu chirie (modica), sau gratis in unele cazuri, lucratorilor veniti/adusi la munca in Bv - mai apoi, unii au cumparat locuintele. Intr-o casa unde candva locuia doar o familie locuiesc acum intre 5 si 10 familii (chiar si mai multe in casele foarte mari)
      Poate ca ar fi fost o idee buna procedura din Italia, dar ce-ar fi facut cu miile de chiriasi din aceste case nationalizate? E clar ca procedura din Ro n-a fost gandita - sau a fost gandita spre binele samsarilor imobiliari.
      Imi ramane doar speranta ca, incetisor, vor fi macar zugravite la exterior. Trecand pe str. Muresenilor (zona centrala), inainte de pandalie, am avut senzatia unor cladiri abandonate, pentru ca spatiile comerciale de la parter aveau ferestre prafuite, ziduri scorojite - unele erau cu hartie-n geam (fiind inchise). Acum e si mai sinistru...
      Si in BV au demolat cocioabe insalubre (in zona unde e acum magazinul "Star" era jale) dar au daramat o multime de case decente si au ridicat blocuri - si au mai ridicat si o multime de "colonii muncitoresti" - unele exista si azi si tot jalnice sunt.
      Ceausescu a comandat daramarea unor biserici cu istorie... E drept: azi se ridica parca prea multe, si (unele) in locuri unde cei mai multi oameni nu le-ar vrea, desi sunt credinciosi.
      E foaaarte complicat! (cum zicea copila dintr-o fosta reclama la biscuitii oreo) 😊

      Duminica frumoasa iti doresc, Ella draga! ❤️ Pupicios! 😘 😘 😘 Hugs!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.