2019-05-17

Hip hop cu Pocăiţii. Provocare muzicală

Cântecul pe care l-am ales s-ar putea să pară unora o ciudăţenie - mie aşa mi-a părut, deşi am mai auzit cântce creştine, dar nu in ritm de hip-hop; nici n-am ştiut, până anul trecut, că există stilul muzical “hip hop creştin” (sau “hip hop spiritual”). Genul hip hop nu-mi place, dar nici nu-mi displace total (doar că nu pot asculta prea multe melodii - una după cealaltă). Acest cântec mi-a plăcut, de aceea îl postez aici. Nu e pamflet. Îmi place că sunt versuri, nu câteva cuvinte şi o sută de onomatopee care se repetă până la plictiseală, cum au cele mai multe cântece româneşti “de ultimă oră”.
Pocăiţii - Hristos este in control (vizualizare pe YT)
=====================================================================
Friendship Friday! 
Provocarea muzicală lansată de Carmen pe blogul ei, Între vis şi realitate.
=====================================================================
Câteva versuri:
[…] Unii-s robii viciilor / Heeey / Orbiţi de păcat sau dedat deşărtăciunii
Heeey / Dar noi ne-am pus nădejdea în Domnul / Şi nu mă simt manipulat, dirijat, îndocrinat / Mă simt, mă simt din ce in ce mai liber cu fiecare zi! / Cel mai măreţ şi glorios / Nume să răsune Iisus Hristos, Iisus Hristos / Iisus Hristos, Iisus Hristos/ Glorie […]
**
Prea multe despre membrii trupei nu ştiu, dar scriu din auzite. Nu ştiu dacă mai cântă in aceeaşi formaţie, nu ştiu dacă mai cântă şi punct, dar am înţeles că au avut succes la începutul anilor 2000 (eu am auzit de ei abia in anul 2018). Trupa a fost formată in anul 2002 de trei tineri din Bucureşti.

Anul trecut am mai ascultat alte două melodii ale trupei, dar nu mi-au plăcut in mod deosebit aşa că alte cântece de-ale lor nu am mai căutat de atunci.
**
Iniţial, genul acesta de muzică s-a numit gospel rap - un gen de muzică cu versuri ce au mesaj creştin, spiritual, exprimând credinţa compozitorului in divinitate. Primele cântece de succes ale acestui gen îi sunt atribuite americanului Stephen Wiley (1985), dar gospel rap există de prin anul 1982. In anii 1990 genul a început să se numească “hip hop creştin”, fiind un subgen al muzicii hip hop. (wikipedia.en)

12 comentarii:

  1. Oh... stai ca mi-am amintit de o intamplare de prin anii 2000... :)))). Prietena si colega mea canta foarte bine la chitara si pian (a castigat si un premiu Fol for you) si eram foarte amatoare de concerte de gen - doar ca nu prea erau sau nah nu aveam bani de bilet (vorba cantecului).
    Si cum veneam noi odata pe jos (evident) de la studiu, cantand... vedem lume la Casa Sindicatelor si afis - concert de chitara, intrarea libera. Whaaaat??
    Fericite nevoie mare intram, ocupam loc, ne uitam in jurul nostru - oameni pasnici cu copii foarte dragut. Buuun. Canta pe scena la chitara pret de o piesa cineva apoi se schimba placa. Noi ne entuziasmasem nevoie mare ca vai ce frumos, chitara, acustic.. bla bla uri.... Cei din jur erau cam neimpresionati.
    Cm se schimba placa, toata lumea se anima.... Imi amintesc si acum piesa "Ia un Taxi spre Cer". Si cat de cuminti ne cuibariseram in scaun gandindu-ne cum sa iesim. Cred ca ai fi ras sa lesini daca ne vedeai. Faza e ca nu era rea muzica, oamenii parea pasnici, dar noi eram intruse si se uitau unii mai ciudat la noi ca nu cantam nimic. :))))

    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taaaare de tot!!! :)))
      Si eu am fost la astfel de "concerte" dar in cunostinta de cauza, fiind invitata de unii amici. :) Am fost si la o nunta de penticostali (intre altele), unde s-a cantat la chitara si la alte instrumente) si voce (niste voci super!) dar nu s-a dansat, propriu-zis. A fost surprinzatoare pentru mine acea nunta - avea puritate; nimeni nu s-a imbatat (nu s-a servit alcool), nu era fum de tigara (era cand inca nu se interzisese fumatul in locuri publice) si invitatii erau "centrati" pe cei doi miri, femeile erau imbracate oarecum modest, pentru a nu atrage privirile de la mireasa... :)
      Pupici! <3

      Ștergere
  2. foarte foarte interesant acest rap! NIci mie nu imi place genul, dar cum zici... saccept orice manifestare de cultura. Manelele spre exemplu... mi se intoarce stomacul pe dos daca ascult (obligata fiind) mai mult de doua piese ☺☺☺
    Fiecare cu crezul lui si cu simtirile lui. Precis acesti tineri simt atata dragoste religioasa, incat trebuie sa se manifeste cumva spre exterior si, ei au ales muzica. Respect. Sunt atatea melodii americane cu texte religioase, devenite hit pop, asa ca, de ce sa nu ascultam si melodii cu texte romanesti, daca suna bine?!
    Te pup Diana draga. Iti doresc un weekend minunat... urmatorul weekend il vom petrece in aceeasi tara ;-) apoi, pe miercuri-joi sper sa ne vedem <3 pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e! Inainte de a "respinge" ceva, cunosc. :)
      Manelele! :)) Unii spun ca nu sunt chiar manele, dar cantecele formatiei "Azur" au rasunat prin multe localuri in anii 1980 mai ales. Am dansat de numa'-numa' pe melodiile lor (interpretate de artisti brasoveni) in restaurantul "sala mare" (se numea atunci) din Aro (Carpati numit la acea vreme) si in barul de noapte Aro! :)) Azi, insa, mi-e foarte greu sa le mai ascult - foarte ciudat (oarecum). :)
      Hip hop si rock, din cate am inteles. La acest cantec imi place cel mai mult "linia melodica". Cum am si scris: alta melodie a trupei nu mi-a retinut atentia, si nici aceasta "din prima" (initial am fost "oripilata", apoi am râs cu lacrimi, apoi am ascultat-o cu interes).
      Multumesc, Carmen draga! Te imbratisez cu drag si iti dores sa ai si tu un weekend minunat! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3 Dada! Trebuie sa ne vedem! <3

      Ștergere
  3. Oribil ...
    Sorry dar asta e primul lucru ce mi-a venit în minte!
    Nu stiu cine a fost cu idea si nu înteleg cum de le este permis de catre biserica lor (daca au una!) sa cate asa ceva?!
    Tu sa ai un weekend placut cu muzica buna si liniste! :))
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nevoie de scuze. :) E ceea ce mi-a venit si mie in minte cand am ascultat prima data! Apoi am râs cu lacrimi si apoi mi-a placut.
      Au biserica (penticostala de nu stiu care, am dedus), dar am inteles ca ei au declarar ca nu reprezinta biserica - desi biserica lor nu le-a interzis. E muzica... gospel, in fond. In nu stiu care Psalmi oamenii sunt indemnati sa-i cante Domnului - nu scrie si in ce fel. :) Altfel spus: au "acoperire" pentru aceasta "provocare muzicala".

      Multumesc, Ella draga! Weekend minunat iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Da si există rock crestin, cam dintre toate genurile există, diferenta o fac versurile..

    In special intre grupurile de crestini liberi, provenite dintre neoprotestanti sunt astfel de genuri gen, laudă si inchinare, cu precadere in grupurile care au iesit dintre cultele penticostale sau baptiste (un fel de anexe) sau facut independenți, fără cult, fără titulatura, fara nimic, pur si simplu închiriază o sală, se adună, predică cântă si se roaga..
    Genul de crestini americani liberi care sunt (oameni de afaceri crestini ai evangheliei depline), ceva de genu care au astfel de formații si care merg de la uni la alti si cânta se roagă si impartasesc din trairile lor..

    Pana la urma la Dumnezeu mergi asa cum ești, de ce nu si cu chitara electrică si hip hop-ul tău..
    Cine stie ce gen muzical adoră divinitatea, poate ști cineva ???
    Cred ca Dumnezeu până la urma asculta inimile..

    https://youtu.be/aHM_0jxhw9U

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ascultat cantecul (nu se aud foarte bine cuvintele, dar suficient cat sa-mi dau seama ce canta). Acum am aflat de Calin Boca, multumesc. Citind comentariile de la videoclip am aflat si Psalmii in care oamenii sunt indemnati sa-i cante Domnului: 149 si 150 (stiam ca sunt ceva psalmi, dar nu stiam care). :)
      Am dedus ca "Pocaitii" sunt penticostali. Stiu ca s-au tot "faramitat" cultele... unii oameni nedorind sa traiasca precum in "epoca primitiva". Alte culte au "evoluat" - Martorii lui Iehova, de exemplu; in urma cu vreo zece ani le era interzis sa danseze si sa bea alcool (intra aici si vinul) - acum pot dansa (fara "destrabalare") si vinul nu mai e interzis, dar se recomanda consumul decent (in fond, la nunta din Cana Isus a prefacut apa in vin) - nu vinul este un pacat, ci betia este condamnata in Biblie.
      Chiar asa: "Domnul se uita la inima".
      Weekend frumos iti doresc!

      Ștergere
    2. Si nu doar in psalmi.. de fapt si in vechiul testament, si evreii de fapt au genul lor de muzica cu tobe, corzi, harpe și tot felul de instrumente de suflat.. Daca urmarim cu atentie si chiar in noul testament cand a fost ziua lui irod fata irodiadei a jucat in fata oaspetilor.. (matei cap 14 vers 6) Acum nu cred ca joacă nimeni fara muzica, sa fim serioși, nu? Nu se zice cum/ce gen muzical era, dar se juca..
      Parerea mea ca o muzica, o melodie nu trebuie sa fie ceva sumbru, ceva ce te baga in transa.. trebuie sa fie ceva vesel, ceva care sa te stimuleze sa canti si tu, sa fie voie buna, ceva placut de ascultat, zic si io..
      Weekend Plăcut !!!

      Ștergere
    3. Melodiile trebuie sa fie... inaltatoare, sa miste sufletele, adica, indiferent ca e cantata dragostea pentru divinitate, pentru om, pentru animal. Sunt si melodii pe care le putem numi sumbre, dar si acelea, cele mai multe, au un anume mesaj: de regula "nu faceti ca ei", "asta se intampla daca..."
      Eee, Salomeea juca pentru a ravasi simturile barbatilor - ceea ce o facea "pacatoasa". :))
      Si evreii au multe cantece religioase - cele mai multe sunt psalmi (versuri si muzica - unele melodii suna foarte fain). Chiar si musulmanii au cantece in slava lui Allah.
      Astfel de melodii chiar cred ca pe credinciosi ii duc mai aproape de divinitate.
      Muzica incanta sufletele, in primul rand, si fiecare e incantat de muzica preferata, in general. Poate ca este tot ceea ce conteaza dar, din pacate, unii "invata" din cantece ceea ce ar trebui sa ignore - sa se bucure de muzica si cam atat, nu sa imite comportamente care n-ar trebui imitate daca vrem o lume armonioasa. Noh, m-a lovit filosofia! :))
      Multumesc.

      Ștergere
  5. Sună interesant, nu am mai ascultat până acum ceva de genul ăsta.
    Weekend frumos, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place cel mai mult muzica - e un fel de marş. :)
      In acest stil nici eu nu mai auzisem.
      Multumesc, Potecuta! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.