Blog generalist in nota personala. Parerea mea despre una, despre alta.
Pagini
- De la inceput
- Despre bolg
- Necuvantatoare (blog)
- Amator creativ (blog)
- Câini și pisici
- Cărți
- Citate. Proverbe
- Filme
- Origine expresii. Minidictionar
- Povești cu morală
- Povești
- Jocuri-povești și alte povestiri
- Legende urbane
- Legendele florilor
- Legende-folclor-mitologie
- Sărbători. Obiceiuri
- Superstiții și credințe
- Timp
- Din Brașov
- Zile dedicate internațional și național
- Confidenţialitate. Condiţii. Contact
- Harta site
2020-08-30
Viespea și păianjenul
2020-08-26
Prin munții Făgăraș. Miercurea fără cuvinte
2020-08-25
Recondiționări în grabă
2020-08-24
Trebuie chemată ambulanța
Sursa foto.
2020-08-23
Colecție de puzzle și de amintiri
2020-08-21
Manipularea prin sentimentul de vinovăție
Din punct de vedere juridic, vinovăția este o trăsătură esențială a infracțiunii. Constă în poziția subiectivă a subiectului infracțiunii față de fapta și rezultatul faptei sale. Vinovăția există când fapta care prezintă pericol social este săvârșită cu intenție sau din culpă. Reprezintă, deci, atitudinea conștiinței și voinței făptuitorului față de faptă și urmări, concretizată sub formă intenției sau a culpei. Nu există vinovăție dacă acțiunea ilicită nu a fost pregătită, gândită, dorită și voită, persoana respectivă acționând din constrângere fizică sau morală ori în stare de inconștiență.
Manipularea prin vinovăție înseamnă activarea sentimentelor de vinovăție pentru a determina pe cineva să se simtă vinovat și să facă (sau să nu facă) ceva. Această formă de manipulare e foarte des folosită și are succes pentru că oamenii sunt astfel manipulați (conștient sau ba) încă din copilărie. Sentimentul de vinovăție este periculos pentru că personalitatea omului se va dezvoltă nearmonios, omul fiind obligat, practic, să anuleze (să îngroape în subconștient) ceea ce simte, ceea ce-și dorește, ceea ce este. Subconștientul este... „răzbunător”. Îl lovește pe om cu neîmpliniri, cu sentimente de frustrare, cu depresii și chiar mai rău. Prea bine nu îi este nici celui care refuză să se simtă vinovat – el e numit nesimțit sau inconștient (în cele mai bune cazuri) dar și psihopat, narcisist... însă cel care alege să nu se simtă vinovat nu acumulează frustrări.
Opțiune electorală
Zi călduroasă de vară, copii alergându-se cu bicicletele, tineri și vârstnici pe bănci, la umbra arborilor, oameni plimbând câini mai mici și mai mari.
Treceam în viteză pe bulevard, cu gândurile zburând aiurea – un fel de a spune, dar pe stradă sunt cam aeriană. O atmosferă plăcută, ca de concediu. La un moment dat o voce pițigăiată îmi tulbură armonia. Cu ton ridicat, de pe o bancă, o bătrână cu mutra acoperită de mască, striga la doi tineri cu alură de liceeni: „Fir-ați ai dracu’ de ecologiști! Auzi, nesimțiții: partidul ecologist adună semnături pentru candidatul lor!” Lângă această „urlătoare” ședea o femeie, tot în vârstă, care s-a ridicat și a plecat de acolo, salutându-și pe fugă fosta interlocutoare.
Cei doi tineri s-au îndepărtat cu pași repezi, evitând să privească în stânga și-n dreapta, ca și cum ar fi fost vina lor că o femeie cu părul albit de ani striga după ei ca o mahalagioaică.
Cât de greu le este unora să spună „nu, mulțumesc; am altă opțiune electorală”. Cică, odată cu bătrânețea vine și înțelepciunea. Când întâlnesc astfel de vârstnici aprofundez analiza zicalei: „cine nu are bătrâni să-și cumpere”.
Sursa foto
2020-08-20
S-a mai stins o candelă
Lipsind atât de mult timp am cam pierdut legătura cu prietenii din spațiul virtual, am rămas în urmă cu veștile... Una dintre vești cu siguranță nu aș fi vrut să o aflu: în data de 30 mai 2020 Robert Nicolaescu a părăsit această lume, lăsând-o mai săracă.
A anunțat pe blog unul dintre dragii lui copii. M-a cam zăpăcit vestea!
Ii voi simți lipsa. Îmi plăceau desenele lui, picturile, sculpturile. I-am admirat forța de care dădea dovada deși era bolnav și nu o dată mi-am spus: „el are atâta forță deși sănătatea ii este șubredă iar eu, sănătoasă, oftez prea des a greu, uneori chiar și la cele mai ușoare hopuri".
Mă bucur că l-am cunoscut, chiar dacă numai prin cuvintele lui, prin arta lui. Mi-a dat nenumărate sfaturi când îmi exersam talentul cu desene și picturi, în special. Păcat că nu-i puteam vedea zâmbetul când el vedea „lucrările” mele.
Mă bucur că am fost (în septembrie 2018) și am văzut expoziția din mall-ul Coresi, unde erau expuse câteva dintre lucrările lui (și pe care nu m-am priceput să le fotografiez cum ar fi meritat).
Odihnește-te în pace, Robert!
Desenul e copiat de pe blogul lui. Știu, din răspunsul pe care mi l-a dat cu ocazia fotografiilor de la expoziție, că nu s-ar supăra.
2020-08-19
De pe afară. Miercurea fără cuvinte
Corcodușul plin de flori e acum plin de fructe.
Fotografii pentru jocul Miercurea fără cuvinte, inițiat de Carmen și găzduit acum de Zina.
Invățătură aproape zero
Discuție între tată și fiu:
– Știi că eu folosesc PC, tabletă, MP3, smartphone… Voi ce foloseați la școală pe vremea voastră?! întreabă fiul curios.
– Mintea!
În Ro se vorbește foarte mult despre restructurarea sistemului de învățământ, despre dotarea școlilor de stat și alte bla-bla-uri. Se vorbește și atât; reformele nu încep deși s-a mai schimbat câte ceva pe ici-colo.
E dificil de schimbat un sistem - în sensul că sunt necesari mai mulți ani - dar, în fapt, cred că în Ro nu se dorește cu adevărat ca toți copiii să aibă acces la învățătură, sa aibă condiții bune în sălile de clasa ș.a.m.d.. Un copil culturalizat va deveni un adult care gândește singur și care nu mai poate fi controlat de reprezentanții statului, în principal - prin șantaj sau altfel.
Citeam pe undeva despre faptul că în Belgia (probabil că nu doar acolo s-a întâmplat dar numai despre am citit) în timpul celui de-al doilea război mondial școlile au rămas închise și copiii nu au învățat nici măcar să scrie și să citească, ceea ce a condus mai apoi la aproape o generație de semianalfabeți... Concluzia istoricului care a semnat acel articol a fost că toți copiii trebuie sa învețe.
2020-08-17
Invat sa lucrez pe laptop
Buna seara!
Nu stiu cum va arata aceasta postare. Lucrez pe un laptop mititel cu tastatura in germana si cu necunoscute combinatii de taste pentru anumite caractere. Plus ca literele sunt tare mici pe ecran si trebuie sa tin ochelarii la ochi. Nu stiu combinatia de taste pentru paranteze, pentru cratima, ghilimele etc. Despre cum sa incarc poze nu mai scriu!
Doar constat ca sunt neputincioasa, dar de maine sper ca ma voi descurca sa scriu mesaje pe blogurile prietenilor.