2014-02-09

Ziua de Duminică

Duminica e femeie, zi solemnă, festivă, luminoasă, cea mai mare şi mai frumoasă dintre toate, ziua rugăciunii, a învierii, a bucuriei, a nunţilor şi jocurilor. Se povesteşte că Duminica e o sfântă înveşmântată în alb care locuieşte într-un palat de aur, dincolo de apa sâmbetei; unii spun că ar fi verişoară primară cu Soarele, alţii că ar fi mama Mântuitorului.
Duminica, singura zi a săptămânii care poarta un nume creștin (Dies Dominica - Ziua Domnului), este dedicată Soarelui. În credințele și folclorul românesc, Duminica este un personaj mitic binevoitor.
Adesea apare ca un râu care înconjoară Raiul, spre deosebire de Apa Sâmbetei, care inconjoară Iadul. În ziua de Duminică sunt interzise descântecele, cu excepția celor de dragoste și aflare a ursitei (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei). Vitele născute în această zi se numeau Duman, Dumaia. Spre deosebire de Duminica obisnuită, calendarul popular mai cuprinde: Duminica Tânără, Duminica Floriilor, Duminica Tomei, Duminica Mare.

Duminica Floriilor (în a 6-a săptămână de post) și-a căpătat numele de la obiceiul de a duce la biserică flori și ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Așezate la icoană sau în locurile de comunicare cu exteriorul (uși sau ferestre), ele aveau rolul de a-i proteja pe cei ai casei de duhurile rele.
Această sărbătoare s-a suprapus peste alta, de origine romană. Cu mii de ani în urmă romanii celebrau o divinitate feminină, protectoarea vegetației, zeița Flora, iar sărbătoarea se numea Floralia.
Tradiția populară a păstrat numele sărbătorii, transformându-1 foarte puțin. O serie de ritualuri și credințe, păstrate până astăzi și desfășurate în duminica de dinaintea Paștilor, se află în strânsă legătură cu esența vechii sărbători a romanilor: renașterea naturii, în special a vegetației.
Dintre toate plantele care se împlinesc în aprilie, salcia este cea care are cele mai accentuate valențe magice și protectoare.
O legendă populară povestește cum Maica Domnului, grăbindu-se să ajungă în locul unde se afla fiul ei răstignit, a ajuns la malul unei ape curgătoare vijelioase. Degeaba s-a rugat ea de toate plantele din jur s-o ajute să treacă apa. Nici una dintre ele nu s-a îndurat de lacrimile ei. Doar salcia și-a aplecat o creangă și a ajutat-o să treacă pe malul celălalt. În semn de mulțumire, Maica Domnului a hotărât ca ramurile de salcie să fie duse la biserică, în ziua de Florii.
Binecuvantate de preoți, puteau fi legate în jurul brâului, ferindu-i pe credincioși de durerile de spate. Ramurile de salcie se pun în jurul stupilor și al pomilor fructiferi, ca să aiba rod. Tot cu crenguțele de salcie sunt atinși copiii ca să creasca mari și puternici. Și mâțișorii salciei au puteri magice. Sfințiți la biserică, pot fi înghițiți pentru a nu mai suferi de dureri de gât mult timp.

Prima săptămână din Postul Mare. Duminica Nucilor. Acestei duminici i se zice şi Tăiatul Nucilor. În această zi, se crestează în lung scoarţa nucilor încuiaţi, ca să crească nucile mai mari şi sa fie mai uşor de spart.

La 50 de zile după Paști, poporul român serbează, timp de trei zile sau o săptămână, Rusaliile. Aceasta este, alături de Paști, cea mai veche sărbătoare creștină. Duminica Cincizecimii (Dominica Pentecostes) sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor și Duminica Mare, este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli. În această săptămână sacră, românii își cinstesc morții prin pomeni cu colivă, orez cu cireșe și colaci, prin ofrande aduse Rusaliilor, prin purificarea caselor cu usturoi și prin dansul magic al Călușarilor.
În ajun de Duminica Mare gospodarii (din Moldova) fac ordine prin case şi prin curţi, iar după apusul soarelui pun rămurele verzi de salcie, nuc şi tei la porţi, uşi şi ferestre. Împodobirea gospodăriilor cu verdeaţă simbolizează fertilitatea plantelor şi protejează casele de Rusalii. În mitologia populară Rusaliile sunt nişte fiinţe supranaturale ce iau minţile oamenilor (Călușarii sunt cei care pot salva omul căruia Ielele i-au luat mințile).
În unele sate flăcăii şi fetele organizează jocul sau hora de Duminica Mare.

Duminica sau ziua Soarelui. Ziua sărbătorii, în care se celebrează Creația. Predispune la energie, încredere și optimism. Chiar dacă e patronată de cea mai puternică stea, ziua are aspecte negative care atrag ghinionul pentru cei care comit excese și nu au discernământ.
Principalele trăsături ale persoanelor care sunt născute duminica sunt fermitatea și loialitatea.
Informatii, pe larg, gasiti (si) pe urmatoarele siteuri: legendeleromanilor.ro; jurnalul.ro; pentrufamilie.ro; epochtimes-romania.com; decebaluirea.blogspot.ro;

Vezi si:
LuniMartiMiercuriJoiVineriSambata, Duminica

10 comentarii:

  1. sa va fie festivă, luminoasă si cea mai frumoasă zi din saptamâna, aceasta duminica, Diana draga! Sa petreceti ziua asa cum simtiti ca aveti nevoie, acultându-va sufletul!
    Iubesc zilele de duminica, doar serile nu-mi plac foarte tare, pentru ca stiu ca încheie un minunat sfârsit de saptamâna :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari, Carmen.
      In final, ziua a fost frumoasa si pentru mine, desi planul nu mi-a iesit! :)
      Da! :)) Duminica seara miroase a luni dimineata! :)
      Imbratisari cu drag, de la trio! Pupici!

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Frumos ca de obicei articolul!
    Să ai o duminică cât mai plăcută draga mea!
    Cu tot dragul te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumsc! :)
      Saptamana minunata sa iti fie!
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. Te îmbrăţişez cu sufletul, Diana!

    adresă

    când nu trăiesc pe de rost
    Dumnezeu locuiește
    în Soare
    șoptește copilul care am fost
    fiecare noapte cu artificii
    întreabă
    dacă lucrurile s-ar mișca și eu nu
    oare ce s-ar așeza lângă mine

    Mihaela Popa

    http://www.comunitatefoto.ro/fotografii/fotografii-flora/cu-fata-la-soare62010/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, din suflet, Mihaela!
      Multumesc pentru vizita, multumesc pentru versuri si multumesc pentru flori! :)
      Sa-ti fie sufletul senin si viata frumoasa precum sufletul tau!
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  4. Iertare, Diana, nu am vrut să intru cu anonim - nu îmi puteam accesa contul, uitasem parola de gmail -

    http://www.comunitatefoto.ro/fotografii/fotografii-flora/ufff-ce-am-mai-mancat-66410/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai trecut pe aici, indiferent cum! :)
      Am mai citit ce-ai scris pe poezie.ro dar nu atat de des cum poate ar trebui sa o fac...
      http://www.poezie.ro/index.php/author/0036414/Mihaela_Popa
      Multumesc pentru branduse! :)
      Zile fericite sa ai!
      Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  5. nu stiam povestea salciei si a Maicii Domnului...
    chiar daca nu am reusit sa citesc postarile pentru fiecare zi a saptamanii, voi reveni la ele pentru ca imi plac mult...
    imbinarea dintre obiceiuri care au dat nastere la atat de multe si cunoscute sarbatori este mai mult decat interesanta...
    felicitari, Diana pentru suita de articole despre zilele saptamanii! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestea salciei imi amintesc ca am citit-o candva, in copilarie, dar sigur nu era si cu maica Domnului ;)
      Cand am inceput sa citesc despre zilele saptamanii am fost uimita cate traditii sunt! Si, putintel, am vrut sa am aici, la indemana. :)
      Multumesc, pandhora! De-ai sti cata placere imi fac si cuvintele tale! Ups! :)
      Zile fericite iti doresc!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.