2016-11-05

Braşov e oraş frumos

Brasov e ca un măr frumos si găunos. Ce-mi mai sar la beregata, unii, cand “indraznesc” sa semnalez neajunsurile! Mi-e drag orasul, dar faptul nu ma impiedica sa fiu obiectiva. Daca vedem numai floricelele si ignoram problemele e ca si cum ne cumparam o masina super faina dar cu motor defect - nu vom ajunge nicaieri. Vorba ceea: “dă-i copilului o bomboana si n-o sa mai plânga”, dar important nu e ceea ce-l face pe copil sa tacă, ci ceea ce l-a facut sa plângă. Cam asta fac edilii pe aici: le dau cetăţenilor bombonele de câte ori îi apucă plânsul (sau plângerile).

E dichisit orasul, nimic de zis: stâlpii pentru iluminat public sunt vopsiti in diferite culori, in functie de zona, de décor – habar n-am, ei stiu! – dar sunt si rosii, si verzi, galbeni, albastri, argintii… Cladirile (inclusiv blocurile de locuinte), in mare parte, sunt “reabilitate” si zugravite in culori precum roz – mai mult sau mai puţin pal – verde (in diferite nuante!), galben, portocaliu, caramiziu, cenusiu, bleu etc. Cam peste tot sunt floricele – mai ales in rondurile din giratorii (sunt vreo 40 de giratorii si giratii). Adaugam afişele pentru reclame – unele adevarate panouri uriase, multicolore! – si ajungem la concluzia ca Brasov nu e doar ca un măr frumos, ci si ca un papagal frumos.
Un lucru e cert: peisajele sunt superbe!
Sursa fotografii: Brasov, orasul sufletului meu.
Revenind…
Strazile sunt asfaltate – cenusii si drepte cand e senin – lacuri de acumulare (nu toate) cand ploua. Cele mai multe guri de canal au fost astupate, drumul a fost asfaltat la norma: au existat (poate mai exista pe undeva) trotuare “reconditionate” astfel incat apa de ploaie se scurgea in curtile oamenilor; in unele locuri apa de ploaie se scurge in garajele, pivnitele aflate in subsoluri.
De curand par a rezolva ceva in zone unde se inunda la fiecare ploaie; vor sa mareasca, macar puţin, capacitatea conductelor care colecteaza apa pluviala…

Punctele de colecatare a deşeurilor (containerele de pe langa blocuri) emana mirosuri care mai de care; unii oameni scotocesc pe acolo dupa materiale reciclabile – sau nu mai scotocesc dupa acestea, pentru ca s-au pornit sa-i amendeze.

Părculeţele pentru copii par curate, dar daca privesti mai de aproape vezi bancile mazgalite sau rupte, răhăţei de copii prin iarba… Nu e vina administratiei publice, clar!

Blocurile sunt reabilitate in mai toate cartierele – arata colorat si sunt curate – dar… vai! Cand intri in unele vezi dâre de urina pe pereti, jegul adunat pe la colturi, geamuri sparte, zugraveala scorojita sau “imbunatatita” cu graffiti (graffiti vedem si pe zidurile unor imobile - private sau ba - abia renovate, in cartiere curate, linistite. Ar mai fi cum ar mai fi dar in apartamente – cat ar fi ele de dichisite (chiar si in blocuri mai dichisite) – nu dai de caldura, nu dai de apa calda! Si asta nu de ieri-de azi, ci de la inceputul anului – sau, poate, de la sfarsitul anului trecut.

Sute de braşoveni nu au apă caldă şi căldură! Nici nu vreau sa ma gandesc cum e in casele lor acum, cand frigul pare ca si-a intrat in drepturi! N-o sa pot uita vremurile când (zic unii) era mai bine si stateam in casa cu paltonul, cu mănuşi fără degete, orbecăiam la lumina lumânării sau lămpii cu petrol…
Ce mi se pare tragic – sau e doar ipocrizie din partea lor – sunt in aceasta situatie oameni care acum se plâng, dar care au susţinut (până s-o păţească) faptul ca “inainte era mai bine”. Poate ca am fost rea, dar le-am spus ca din acel “bine” facea parte si frigul din casa, si lipsa apei calde si lipsa electricitatii”. Au plecat ochii. “Ai grija ce-ti doresti pentru ca s-ar putea sa primesti”.

De ce nu au caldura si apa calda? Societatea care furniza agent termic a intrat in insolventa; s-a reusit infiintarea unui serviciu la primarie (alt serviciu!) de unde ar fi trebuit sa vina rezolvarea (n-a venit, pentru ca lipsesc nu stiu ce autorizatii, licente) si oamenii sa aiba caldura si apa calda de la 1 noiembrie – nu au, si nu pare ca vor avea prea curand. (povestea e mai complicata, pentru ca pare a fi politizata)

Mai amintesc numai momeala cu aeroportul pe care-l tot construiesc, de vreo 20 de ani! Cand, in diferite campanii electorale, vin unii cu textul “aeroportul va fi gata in…” pe cei mai multi ne pufneste râsul! Cred ca unii ar trebui sa mai ajusteze limitele ridicolului.

Braşov e un oraş frumos, cu toate bubele lui. Ar fi foarte frumos daca ar scăpa de bube – măcar de unele, cele mai mari. Nu pot sa nu-l iubesc doar pentru ca nu e perfect!  

4 comentarii:

  1. Cred ca despre multe orase se poate spune acelasi lucru. Nimic nou sub soare. Refuz sa cred ca nu se mai poate face nimic. Din punctul meu de vedere cand ai painea si cutitul si spui ca nu se poate ceva, ori nu mai ai neuronii la tine, ori pur si simplu nu vrei!
    Daca pornesti de la dorinta sincera de a face ceva, este imposibil ca solutiile sa nu apara. Asa cred, cel putin, asa cum faci in propria casa!

    Un weekend frumos, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e. :) Toate orasele au farmecul lor - nu cred ca as putea spune "cutare e cel mai frumos oras".
      Se pot face multe, dar e nevoie si de bani multi, in cele mai multe cazuri - sunt destui cei care au "calcat in politica" :) avand dorinta de a "face diferenta", doar ca nu pot face mare lucru daca nu au sustinere, daca nu fac parte dintr-o grupare (sau "uniune de grupari") care sa aiba aceeasi dorinta. "Calea banilor" o cam stim - sau o putem intui... :(

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai un weekend minunat! <3

      Ștergere
  2. Bună Diana!
    Interesantă postarea ta,dar nu comentez..are dreptate Suzana!
    Un weekend cât mai plăcut și plin de bucurii,draga mea!
    Pup,îmbrățișez cu tot dragul și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc pentru apreciere. Sunt de acord ca are dreptate si mi-e cam ciuda ca prea multi (dintre cei care au "painea si cutitul") nu se deranjeaza sa faca ceva pentru "binele comun". :)
      Multumesc, Elena draga! Weekend minunat iti doresc sa ai!
      Imbratisari si pupici, cu drag! :)
      Cu placere. Mult imi place sa trec si pe la tine. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.