2015-03-06

Cateva pisici din filme (II)

Motanelul Oliver (voce Joseph Lawrence), din filmul de animatie Oliver and Company (1988), singur, pierdut si fara adapost colinda pe strazile din New York si ajunge sa se alature unei bande de caini vagabonzi care supravietuiesc furand de unde se nimerea.
In una dintre aceste escapade o intalneste pe Jenny Foxworth, o tanara bogata, si din acel moment viata lui se va schimba pentru totdeauna.
Filmul este inspirat din Oliver Twist, al lui Charles Dickens.



Pisica Milo si cainele Otis, in filmul The Adventures of Milo and Otis (1989), sunt doi prieteni care au crescut impreuna la o ferma. Filmul este povestea celor doua animalute care ajung sa se desparta, accidental, si incep marea aventura pentru a se regasi, strabatand munti si campiii, zone aciperite de zapada, manati de dorinta de a fi din nou impreuna.



Mr. Bigglesworth este motanul doctorului Evil din Austin Powers (1997) Austin Powers: International Man of Mystery. Austin Powers (Mike Myers) este un agent secret din anii ‘960 care a fost criogenat si readus la viata in anii 1990 pentru a lupta impotriva celui mai mare dusman al sau, Dr. Evil.




Garfield, din Garfield The Movie (2004), de Jim Davis, produs de FOX.
Cand Jon Arbuckle cumpara un al doilea animal de companie, un caine pe nume Odie, Garfield e tare nemultumit. Cu toate acestea, cand Odie se rataceste, pentru ca motanul il incuie afara, Garfield il cauta.
Garfield (voce Bill Muray) e un motan care are tot ce-si doreste, e lenes, gras, amator de lasagna…
Mittens e pisicuta care-l va insoti intr-o aventura in lumea reala pe eroul titular din “Bolt” (2008).
Bolt (voce John Travolta) a trait toata viata pe platourile de filmare, avand rolul principal – un caine cu superputeri - intr-un serial sci-fi de actiune. La un moment dat, crezand ca pleaca sa o salveze pe partenera si prietena lui din film ajunge in lumea reala, continuand sa creada ca are supraputeri, ceea ce da nastere la unele situatii comice, Bolt nefiind pregatit pentru o viata de caine vagabond. In drumul sau o intalneste pe Mittens (voce Susie Essman), o pisicuta isteata si cam cinica, si pe Rhino, un hamster dependent de televizor. Impreuna pleaca in ceea ce va deveni marea aventura: drumul inapoi spre casa, la studio.
Fragment de dialog:
Bolt, care se ranise: Ce este acest lichid rosu care curge din labuta mea?
Mittens: Se numeste sange, eroule!
Bolt: Si am nevoie de el?
Mittens: Da, si daca vrei sa-l pastrezi in corp, unde trebuie sa fie, vei inceta sa mai sari de pe masini care gonesc cu 100 la ora.

http://hero.wikia.com/wiki/File:Puss_in_Boots_Eyes.jpg"
Puss in Boots (2011)
Cu ani inainte de a-i intalni pe Shrek (capcaunul bun), pe Donkey magarusul si ceilalti prieteni ai lui, adorabilul si smecherul Motan incaltat (voce Antonio Banderas) trebuia sa-si curete numele de toate acuzatiile care i se aduceau si care faceau din el cel mai cautat fugar.

In literatura europeana Motanul incaltat este o pisica smechera care se foloseste de multe trucuri penru a obtine putere, bogatie si mâna unei printese pentru stapanul sau sarac si de origine modesta. Cea mai veche mentiune despre poveste i se atribuie italianului Giovanni Francesco Straparola, care l-a inclus in “Glumetele nopti din Straparola” (cca. 1550-1553). Alta versiune a fost publicata in anul 1634 de Giambattista Basile, cu titlul Cagliuso. Povestea are si o varianta franceza, prin Charles Perrault (1628-1703). Au fost mai apoi Fratii Grim si era aproape firesc sa urmeze si filmele de animatie. Pe marele ecran a fost difuzat prima data la inceputul sec. XIX, de fratii Lumiere.


Felix este un personaj amuzant de desene animate creat in epoca filmului mut si care a atins un nivel de popularitate suficient cat sa atraga publicul amator de film. Paternitatea sa este disputata intre australianul Pat Sullivan si americanul Otto Messmer. Cert este faptul ca Felix a iesit din studiourile Sullivan si s-a bucurat de mare succes si popularitate pana la sfarsitul anilor 1920, cand popularitatea a inceput sa scada din cauza aparitiei desenelor animate cu sonor. A ramas, totusi, un personaj indragit.
In anul 2004, intr-un sondaj realizat de postul TV britanic Channel 4, Felix a fost votat intre cele mai bune 100 de desene animate.


Generalul Sterling Price, in filmul True Grit (1969) e pisica unui serif federal, Rooster Cogburn (John Wayne), care locuieste Fort Smith, Arkansas, in spatele unui magazin-spalatorie chinezesc, impreuna cu prietenul lui Chen Lee si o pisica portocalie numita dupa numele generalului confederat Sterling Price. Cogburn, seriful betiv uns cu toate alifiile, si rangerul La Boeuf (Glenn Campbell) ajuta o tanara incapatanata sa-l gaseasca pe ucigasul tatalui sau in teritoriile indiene.

Tonto e iubita pisica unui profesor pensionar in varsta de 70 de ani care locuieste Upper West Side din New York City, unde a trait toata viata impreuna cu sotia si si-au crescut copiii. Cand cladirea urmeaza a fi demolata pentru a face loc unei parcari Harry si Tonto pornesc intr-o calatorie prin S.U.A. Harry isi va vizita copiii si va cunoaste cu aceasta ocazie o lume pe care nu parea s-o mai fi cunoscut pana atunci; spune la revedere unor prieteni vechi, isi face noi prieteni… Art Carney interpreteaza rolul lui Harry in filmul Harry si Tonto (1974).

Binx, din Hocus Pocus (1993), este o pisica nemuritoare care, impreuna cu doi adolescenti si o adolescenta incearca sa puna capat pentru totdeauna domniei de teroare a trei vrajitoare surori. Surorile Sanderson au fost executate in urma cu trei sute de ani pentru practicarea magiei negre si au fost readuse la viata intamplator de Max, un pusti nou venit in Salem Massachusetts, unde vrajitoarele au fost invitate in noaptea de Halloween. Cele trei vor face tot ce la sta in puteri pentru a-si asigura fiinta in lumea celor vii.

Tom, din seria de desene animate Tom si Jerry creata de William Hanna si Joseph Barbera pentru studiourile Metro-Goldwyn-Mayer. Cei doi au lucrat timp de 17 ani mai mult la Tom si Jerry, regizand mai mult de 114 scurt metraje (intre 1940-1957).
Motanul Tom este anti-eroul mereu infometat, ursuz si smecher care are o singur adorinta: sa-l manance pe soricelul Jerry, soricel care este destul de istet sa scape de fiecare data intorcand totul in favoarea lui, Tom iesind mereu sifonat din confruntari. Exista, insa,si scene in care cei doi sunt prieteni, intelegandu-se minunat.
In anul 1957 MGM a decis sa inchida studioul de animatie pentru ca nu era rentabil si a redifuzat scurt metrajele deja existente.

Krazy Kat a fost (initial) o revista de benzi desenate realizate de George Herriman (1880-1944) si care a aparut intre anii 1913-1944. Povestea e concentrata asupra relatiei dintre o pisica sincera, fara griji, naiva si total inocenta, numita Krazy, si un soarece morocanos numit Ignatz.
Benzile desenate au fost animate de cateva ori de-a lungul timpului, cea mai veche ecranizare fiind in 1916.
Krazy Kat se numara intre povestile indragite si azi, in 1999 fiind pe primul loc intr-o lista a celor mai bune benzi de desene animate si animatie din America, lista intocmita de Comics Journal.

Mr. Whiskers, din Vocile (The Voices, 2014), o pisica tigrata portocalie. Jerry (Ryan Reynolds), un tip care munceste de la noua la cinci intr-o fabrica unde se produc cazi de baie, locuieste impreuna cu Bosco, un caine binevoitor, si cu rautacioasa, sarcastica pisica numita Mr. Whiskers, care-l sfatuieste rau.
El e indragostit de Fiona si Lisa e indragostita de el. Jerry e un tip bonom, incapabil sa minta, si cu probleme psihice (cand nu-si ia medicamentele are halucinatii) iar Fiona nu e deloc interesata de el, dar nu i-o spune clar. Sinistru film sau doar… comedie neagra.

Ii mai amintesc pe Sylvester (si Tweety) - studiourile Gaumont; Hercule, din Pif si Hercule; Fritz the Cat de Robert Crumb, la inceputul anilor 1970, simbol al degenerescentei si al viciului; Pomponnette, dublura sotiei necredincioase a brutarului (1938) de Marcel Pagnol - rusinata, poate, de escapada sa amoroasa cu bietul Pompon dar razand pe faţă de brutarul inselat; Kati, pisica cehoslovacului Voitec Wasni, in 1963, reia mitul pisicii magician care vede oamenii in culorile calitatilor si defectelor lor: cei sinceri in albastru, ipocritii in violet etc.; spionul cu labute de catifea (1965) e o pisica siameza devenita fara voia ei agent secret, in cautarea unui hot de somoni [...].

Surse de inspiratie: wikipedia, IMDb, filmehd.net (pt. foto: toate drepturile apartin autorilor)

4 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Mi-a plăcut și îmi place Tom și Jerry!
    Îți doresc un week-end plăcut și plin de bucurii!
    Îmbrățișez cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Si mie imi place "Tom si Jerry" dar preferatul e Tweety! :) Si "Bolt" mi-a placut foarte mult si... multe altele! :)) Tare-mi plac desenele animate! :)
      Multumesc, la fel, Elena!
      Imbratisari si pupici cu drag!

      Ștergere
  2. Dragi aduceri aminte ! Mulțumiri, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere!
      Si eu multumesc!
      De-ai sti cu cat drag am adunat informatiile, implentindu-le cu amintiri... :) Am si revazut cateva, cu aceasta ocazie. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.