2018-06-15

13-15 iunie 1990 - un preşedinte mulţumeşte pentru violenţe

N-am fost in Bucureşti in zilele de 13-15 iunie 1990. Ceea ce ştiu am aflat de la sora mea, de la amici şi de la televizor… dar îmi e de ajuns să ştiu că a fost cumplit.
Datele istorice sunt cunoscute (sau ar trebui să fie cunoscute)… Scriu aceste rânduri pentru că nu-mi vine a crede că un şef de stat - Ion Iliescu - pe care doar că nu ne-am rugat de oameni să nu-l aleagă preşedinte, a fost in stare să mulţumească minerilor pentru violenţa de care au dat dovadă! Şi acesta nu e singurul aspect surprinzător - cu sensul de groază. Mai e simpatia de care s-a bucurat (se mai bucură in rândul unora) acel lider al minerilor - caraghios până la paroxism in unele apariţii publice. Cum să simpatizezi un individ care a condus ortacii (câţi or fi fost, cu adevărat, mineri) in Bucureşti pentru a sparge capete şi geamuri, pentru a distruge sedii de partide şi alte instituţii? Ştiu că se vorbeşte mult despre toleranţă - dar aşa ceva nu trebuie tolerat - şi se vorbeşte mult despre iertare - să ierţi, ok, dar să şi uiţi? Poate că iertare fără uitare nu se poate, dar nu cred că-i sănătos să uităm astfel de grozăvii care par să se repete de-a lungul istoriei… “Cine uită istoria e condamnat sa o repete” - şi cine n-o uită, se pare, o repetă. In septembrie 1991, ianuarie şi februarie 1999 au mai fost mineriade… Să sperăm că nu vor mai fi - “gurile rele” zic că nu mai sunt nici mineri: au plecat din ţară sau s-au împrăştiat prin oraşele României.
După ce preşedintele, in 15 iunie, le-a mulţumit minerilor, la Romexpo (unde au fost trasportaţi cu autobuzele), au fost conduşi la Gara de Nord şi au urcat in trenurile care îi aşteptau pentru a-i duce in Valea Jiului, de unde veniseră.
De ce au fost chemaţi minerii la Bucureşti? Pentru că civilii nemulţumiţi de regimul politic care tocmai se instaura şi care mirosea a comunism îşi montaseră corturi in Piaţa Universităţii şi protestau. Dimineaţa, devreme, in 13 iunie, forţele de ordine au distrus corturile din Piaţă şi au făcut arestări.. Fireşte, totul a degenerat. Ceva mai târziu au sosit nişte muncitori de la IMGB pentru “a face ordine”. Atunci s-au auzit prima dată lozinci ca “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!” Cu oameni care pot gândi aşa ceva cum să ne aşteptăm la o viaţă armonioasă in România?! Ne mirăm că nu avem valori, scrie Cartim, între altele, in articolul său.
In 13 iunie, pe tot parcursul zilei, au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de poliţie, au fost incendiate autobuzele poliţiei, sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, SRI. Preşedintele citeşte, la televiziune, un comunicat in care zice: Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită. Seara, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti; un al treilea tren a plecat a doua zi, in 14 iunie, tot spre Bucureşti, din gara Motru. Minerii sosiţi in Gara de Nord au fost preluaţi de reprezentanţii instituţiilor de forţă şi ghidaţi prin Bucureşti, in punctele considerate nevralgice. Toţi intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine fistichii au fost bătuti, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele. (sursa wikipedia)
Iliescu vorbea despre democraţie, dar cine ştie la ce îi era, de fapt, gândul? Ca mai toţi politicienii (mai ales cei români) spunea ce credea că vor oamenii să audă. Acest om n-a ştiut vreodată ce înseamnă democraţia - să nu vă fie cu supărare, dar nu cred in comunişti reciclaţi, chiar dacă, se spune, oamenii se pot schimba - unii oameni, dar nu şi acesta (a dovedit-o din plin şi o dovedesc şi cei care fac parte din partidul emanat din F.S.N.)
După aceste evenimente a urmat o perioadă de îngrădire a libertîţii presei (nu afirm că azi nu există tentative de a îngrădi libertatea presei prin fel şi fel de proiecte de legi care, din fericire, n-au reuşit să şi devina legi), fiind prezentat - mai ales la televiziune - punctul de vedere unilateral al partidului aflat la guvernare; sediile partidelor de opoziţie erau devastate…
Andrei Cornea,  eseist, istoric al artei, clasicist, publicist şi filosof român, cunoscut pentru traducerea integrală în limba română, sub îndrumarea lui Constantin Noica, a dialogului Politeia al lui Platon, din greaca veche, a scris:
Alcătuind o categorie socio-profesională ce aparţine mai degrabă secolului al XIX-lea decât secolului al XXI-lea, minerii au adâncit, în Romania postcomunistă, schismele sociale, delimitările dintre clase, sporind frustrările şi ranchiunile. În alt articol, Andrei Cornea spune că se poate vorbi despre un pogrom simbolic împotriva studenţilor şi intelectualilor de elită, dar şi asupra ţiganilor, molestaţi şi ei de mineri.
Momentul 13-15 iunie 1990 a fost dovada a ceea ce ne aştepta… In Decembrie 1989 avusesem o şansă, ca naţiune - am pierdut-o.

16 comentarii:

  1. Bună Diana!
    Momentul 13-15 iunie nu vreu să mi-l amintesc!
    Îți doresc un weekend odihnitot și plin de reușite!
    Pupici cu drag,îmbrățișări și mulțumiri de vizită!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      Nici eu nu vreau sa imi amintesc in detaliu unele evenimente, pe care nu le uit, oricum... E si motivul pentru care evit sa scriu despre foarte multe.
      Multumesc! Un weekend linistit iti doresc sa ai si tu!
      Imbratisari si pupici, cu drag!
      Cu placere. :)

      Ștergere
  2. Oare chiar am avut o sansa? Sau doar am fost lasati sa credem ca am avut o sansa?... Ma intreb de atunci incoace. Retoric.
    :)
    Pupic cu drag.

    ps: ce putem face este sa fim diferenta, sa fim schimbarea pe care ne-o dorim si sa nu ne lasam prada exemplului de nepasare, de degradare, de "lasa ca merge si asa", de "altii nu fac ce eu sunt mai fraier", de "sa faca altii ca de-aia sunt platiti" etc. Sa fim oameni. Sa nu uitam sa fim oameni. Si evident sa nu uitam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut sansa, dar majoritatea s-a lasat pacalita de promisiuni desarte facute de unii, stiind ca multi aud putini pricep. La acel moment (ma refer la primii 3-4 ani dupa 1989) puteam porni pe un alt drum, dar cei care ne-au hotarat soarta au fost, in maaaare parte, cei de varsta parintilor nostri, a bunicilor nostri.
      Sansa a venit din faptul ca ceea ce se dorise a fi se cam schimbase... Dintr-o "revolutie de catifea" (mai mult ca sigur dorita de "arhitectii" momentului) a devenit ceea ce stim. :( Noii "conducatori" erau din "garda veche", cu aceleasi idei, conceptii, dorinte etc. Numele lor erau, din pacate, necunoscute pentru majoritate...
      Stii ce mi se pare cel mai aiurea? Multi isi doresc schimbarea in mai bine dar... cand e sa si faca ceva incep: "nu-mi permit, pentru ca am familie"; "nu-mi permit pentru ca ma da afara de la munca"... Au dreptate, daca sunt lasati singuri in ideea "pe mine nu ma deranjeaza", "eu sunt multumit"... Solidaritatea pare a fi straina românilor (si loialitatea) :( Poate ca azi nu ma afecteaza ce pateste vecinul, dar daca maine voi fi in locul lui?! Oamenii care refuza sa se implice azi traiesc, probabil, cu speranta ca maine va face altul sa fie mai bine si pentru copiii lor - slabe sanse! :(
      Sa fim oameni e lucru mare! :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
    2. De aceea am zis ca ma intreb retoric, mai sus... pentru ca inca de la inceput s-a mers pe principiul "dezbina si cucereste". Inca de la inceput (care a fost cu ceva timp inainte de momentul 89 pregatit)...

      Mizand pe ideea ca greutatile apasau pe umerii (si numai) oamenilor, s-a mers foarte mult pe ideea de "a ravni la ce are altul", "a uri", "a pari", "a obtine usor" etc.... Oamenii au fost invatati asa... inca de atunci. Si a dat roade (pentru ca nu doar o data in istorie poporul nostru a picat in aceasta capcana).

      Sunt de acord cu ceea ce spui, dar gandeste-te ca suntem doar o mana cei care se gandesc ca s-ar fi putut schimba atunci multe in felul in care intelegem si ar trebui sa fie normalitatea.
      Daca privim insa la rece... s-a urmarit cucerirea acestei tari (cu mult potential si bogatii - de interes pentru "investitorii" ce stateau la panda)si pradarea ei... prin dezbinarea poporului. Ametirea lui... obosirea, imbolnavirea lui. Cam asa arata tabloul de ansamblu.
      Vorba lui Lapusneanu... nu este de ignorat. Si culmea, mi-a ramas intiparita in memorie si e una dintre lectiile de liceu ce nu s-au pierdut in timp. Ce-i spunea el lui Motoc? "Prosti, dar multi". Si folosibili.
      Prostind prin manipulare, au reusit sa dezbine.
      Mai era o lectie, cu o legatura de sucele. Pana nu vom lega la loc surcelele, nu le vom repara pe cele stricate, cam greu sa schimbam ceva.

      Dar, important este cati suntem inca in legatura aia, sa rezistam si sa nu ne lasam si noi condusi de ce spuneai si tu si ce spuneam si eu mai sus "nu ma afecteaza, momentan e bine asa". Sa nu uitam sa fim oameni si sa incercam sa ii ajutam si pe altii sa isi aminteasca sa fie.

      Pupici cu drag :*.

      Ștergere
    3. Si revenim la ideea "cine uita istoria o repeta" :) Cred ca avem un talent deosebit de a o repeta. Sigur - ca o gluma :) - daca toti stiu istorie cum stiam eu... :( Nu reusim sa ramanem uniti - probabil ca, la nivel de natiune, nu ne-a invatat cineva (din contra); nu reusim sa ne unim in jurul unei idei... siprea vor - cei mai multi - rezultate imediate.
      O trecere de la comunism (socialism) la democratie se face greu - in RO nu s-a reusit mare lucru nici azi (prea multi tanjesc dupa socialism).
      Daaa... E tare urat cum vad in jurul meu oameni care s-au ridicat" (si unora nu le mai ajungi cu prajina la nas) si altii care, in loc sa "se ridice" se straduiesc sa-i aduca pe ceilalti la nivelul lor mai coborat... :( N-o fi gresit sa vrem ceea ce are altul, dar e bine sa stim daca putem obtine, daca avem capacitatea necesara... Degeaba-si doreste sa fie tenor cineva care canta ca un magarus. :)
      Poate ca stii: acum cativa ani, socialistii au vrut sa introduica in legislatie "denuntul" in cazul in care vedem in jurul nostru ca cineva pare sa aiba mai multe decat si-ar permite din salariu sau altfel (dar bani castigati cinstit)!!!
      *
      Imi place pilda cu surcelele - acum o aflu. :) Oare vom reusi vreodata?
      *
      Si eu sper sa rezistam - in fond, facem cat putem, in imediata noastra apropiere daca mai mult nu putem (si nu pentru ca nu vrem) :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  3. Boa tarde, Klaus Iohannis foi eleito pelo Partido Nacional Liberal (PNL) é de origem alemã, é um homem de extrema direita contra a solidariedade e migração, foi eleito democraticamente mas é vazio como democrata, é defensor do elitismo, quando assim é, os conflitos explodem até ser derrotado pelo povo.
    Feliz fim de semana,
    AG

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boa tarde
      K.I. não um extremista; está sozinho e tem atribuições limitadas sob a constituição do estado. Maioria no parlamento são socialistas e eles não vão querer migrantes, e muito mais. Socialistas têm um princípio em RO: quem não está conosco está contra nós.
      é complicado para mim explicar em uma língua estrangeira. :)
      Obrigado. Feliz fim de semana!
      I hope you understand what I wrote, with... go... translate. Sorry. :)

      Ștergere
  4. cutremurator! absolut cutremurator!
    Eu la prima alegere democratica din 199 l-am votat pe Ratiu, Dumnezeu sa-l ierte, ca nu mai traieste si... nu vom sti niciodata daca a fost sincer in campania electorala de atunci. Pe mine m-a convins atnci, ca doar el poate sa ridice Romania la nivelul tarilor civilizate din Europa. Tja... a iesit democratic, Iliescu! si nu o data ci de doua ori, cu o pauza pentru Constantinescu... Mare amaraciune! mare...
    Te imbratisez si iti doresc numai si numai bine, draga mea!
    Pupici si ganduri bune, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mai 1990 am votat Campeanu - oricine era mai bun decat ce-a ales majoritatea, dar nu vom sti vreodata care ar fi fost azi prezentul daca nu s-ar fi agatat multimea de promisiunile socialiste, hulind pe toti aceia care au ales sa plece din tara in perioada de trista amintire. Mai curand cred in buna credinta ale celor ca Ratiu si Campeanu decat in limba despicata a "reciclatilor".
      Mare amaraciune, mare!
      Multumesc, Carmen draga! La fel! Imbratisari si pupici, cu drag, de la noi pentru voi! <3

      Ștergere
  5. Sunt din Bucuresti si in perioada respectiva am evitat sa umblu prin centrul orasului vreo 3-4 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o perioada in care multi oameni ziceau ca priveau peste umar de cate ori ajungeau in zona... :(

      Ștergere
  6. Ai realizat o bună postare ! O perioadă cumplită, ce am simtit-o şi în provincie ca pe o teroare (nu numai în București a apărut teama de "mineri")... dar mai erau şi cei de la IMGB, etc...
    Acum pericolul vine de la asistații sociali (mai colorați...)-apropo că ai scris că 'istoria se poate repeta'...
    Îți doresc o seară plăcută ! Pupic ,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere. :)
      Am simtit frustrarea, cel mai mult... Stiam ca nu putem face nimic. :( Din ceaa ce stiu, la acel moment, Brasov si Timisoara au refuzat sa trimita "intariri" la Bucuresti.
      Aoleu! :( Cand s-au "liberalizat" granitele, in 2007, rand pe rand "cetele" au plecat din tara si era uimitor cata liniste era pe terasele din oras, in zona garii si autogarilor s.a.m.d. Prin 2015, multe state au inceput sa repatrieze pe aceia care se ocupau la ei cu cersitul si care nu aveau documente... Orasul e iar plin de cersetori... si nu numai - anul trecut au mai eliberat si borfasii de prin puscarii... E si acesta un mod de a tine ocupati cetatenii, sa nu se mai preocupe de ceea ce se pune la cale "de la varf". :( In unele zone din tara situatia e de cosmar...
      Multumesc, draga prietena-japoneza. Iti doresc sa ai o zi senina, linistita. Pupici!

      Ștergere
  7. Jocurile au fost facute demult,de la Malta,de la intalnirea puterilor
    zilei cu Papa Ioan Paul al II-lea,inainte de '89...,iar niste monstri
    au schimbat cursul firesc al istoriei Romaniei.Sigur,am votat cu Ratiu,
    dar,vorba lui Stalin,"e important cine numara voturile"!Da,exista
    iertare,dar fara uitare!!!Nu mai vorbesc de Chemarea minerilor,pentru
    a "curata Piata Universitatii",de"indrumarea lor"de catre organele
    statului,de multumiri...un cosmar!Nu exista vinovati,condamnati si nici nu cred ca vor fi(dupa 28 de ani!) ceea ce e grav,foarte grav,e
    ca majoritatea tinerilor intre 16-18 ani,nici nu stiu ce s-a intamplat!
    Bun articolul tau,draga Diana,mi-a trezit amintiri amare,mai ales ca si in zilele noastre se petrec...lucruri !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tare curioasa ce contin "documentele" intalnirii (conferintei) de la Malta, unde, din ce am inteles, nu s-a semnat vreun acord, ci doar s-a... discutat; daca vor fi vreodata date publicitatii (toate) aceste convorbiri (pentru ca, oricum, faptul nu va mai schimba ceva)
      E tare aiurea ca nu exista vinovati pentru incitare la violenta daca nu pentru altceva - e cat se poate de clar faptul, d.p. meu de vedere: Iliescu e inregistrat cand cheama civili sa faca ordine... si nu se revolta impotriva vilentelor - din contra, multumeste; el avea la indemana "aparatul de stat" si putea solicita celorlalte judete sa trimita politisti - poate ca o fi facut-o, dar nu i s-a raspuns pozitiv (despre Brasov si Timisoara am inteles ca ar fi refuzat sa trimita "intariri" - nu e o certitudine, e un "zvon")...
      E posibil ca acele alegeri din 1990 sa fi fost "pe bune" - spiritul liberal si spiritul taranist nu-i mai conducea decat pe foarte putini oameni la acea ora si mai erau si acele discursuri denigratoare pe care le auzeam la tot pasul impotriva celor doi lideri de partide istorice... Vai de capul nostru! :(
      Ai dreptate, din pacate: foarte-foarte multi tineri habar n-au de "mineriade", habar nu au de foarte multe... si ce e mai trist, multora nici nu le pasa... O fi bine?!
      *
      Multumesc pentru apreciere, Natalia draga! Greu m-am hotarat sa scriu aceste randuri si am tot schimbat si sters... pana cand am ramas la "istoria oficiala. :(
      Se petrec foarte multe lucruri urate (si) azi! Foarte-foarte urate si, se pare, nimeni nu pare a fi capabil sa opreasca avantul celor care vor sa faca din acest stat... fief personal.
      Iti doresc sa ai weekend linistit!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.