2019-02-20

Ziua Internaţională a Justiţiei Sociale

Trecând peste zâmbetul trist care s-ar contura punând in aceeaşi frază “justiţie socială” şi “România”, vă anunţ că azi e Ziua Internaţională a Justiţiei Sociale. Aniversarea a fost hotărâtă in 26 noiembrie 2007 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi aniversată prima dată in anul 2009, 20 februarie.
Pentru obiectivitate: cred că majoritatea oamenilor din lume zâmbesc trist când se gândesc la “justiţie socială”. Se tinde spre aşa ceva, dar e un ideal imposibil de atins. E părerea mea, şi încerc să argumentez.
Justiţia socială este un principiu fundamental pentru o coexistenţă paşnică şi prosperă între naţiuni şi in cadrul fiecărei naţiuni. Această justiţie socială trebuie asigurată de stat, statul având rolul esenţial in asigurarea bunăstării şi respectării drepturilor cetăţenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac aceştia parte, indiferent de sex, orientare religioasă sau sexuală etc - pe scurt: fără discriminări. Susţin principiile justiţiei sociale numai aceia care promovează egalitatea între sexe, nediscriminarea, drepturile popoarelor şi ale migranţilor, eliminând barielele de vârstă, etnie, religie, cultură, dizabilităţi, sex ş.a.m.d..
Nu se poate vorbi despre o societate justă atunci când poziţiile sociale sunt moştenite de la părinţi şi/sau depind de anumite atribute: clasă, sex, vârstă, culoarea pielii etc.. Astfel, societatea justă e aceea in care poziţiile sociale şi recompensele sunt (pot fi) dobândite de orice individ in parte (independent de categoria lui socială, de grup, sex, vârstă, rezidenţă etc.); e o societate justă aceea in care indivizii îşi pot depăşi condiţia, in sensul de a trece de la un statut social la altul, de la un statut ocupaţional la altul pe baza meritelor personale.
Justiţia socială este analizată din mai multe perspective (să le numesc astfel): ideologică, legislativă etc., dar nu vreau s-o lungesc prea mult, ci doar să argumentez - într-un mod sumar şi general - de ce cred că justiţia socială este doar un vis pentru cele mai multe naţiuni. Sărăcia extremă din multe state, discriminarea, negarea sau încălcarea drepturilor omului, foametea, vor continua să afecteze întregul mapamond, mai mult sau mai puţin. Pentru o adevărată justiţie socială trebuie să militeze, cred, fiecare individ in parte. Stabilitatea globală (şi zonală), prosperitatea, depind de garantarea unor niveluri mai înalte de trai şi de egalitate de şanse.
Acestea fiind spuse, întreb şi mă întreb: cum se poate ajunge, cu adevărat, la o societate justă?
O excelentă pildă despre “nimeni sărac, nimeni bogat, toţi egali” poate fi citită pe blogul lui @daurel.

20 de comentarii:

  1. :( Mi-am pierdut increderea in noi ca popor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mult nu mai am nici eu, si-mi pierd aceasta incredere. :(

      Ștergere
  2. Doar comunismul utopic absolut, va putea schimba paradigma societatii umane, însa acesta nu se va putea realiza decât prin sacrificiul bunurilor personale, în favoarea celor mai dezavantajati decât mine, iar acest gest personal, odata demarat de mine, se va reflecta si extinde în jurul meu, determinând pe cei apropiati mie spre aceleasi gesturi nobile, zic si eu :) ))
    O seara sublima, Suflet drag !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comunismul - utopic sau ba - nu rezolva problema, pentru ca justitia sociala nu va exista nici intr-un astfel de regim.
      Inca de prin anii 1960, organizatii mondiale si mai multi miliardari ai lumii au declarat razboi saraciei dar prea multi nu le-au urmat exemplul si saracia lucie inca exista. Chiar daca unii si-ar imparti toate lucrurile (averea toata) cei care le-ar primi ar dori mai mult, aproape sigur. :)
      Multumesc, Iosif! Zile senine iti doresc!

      Ștergere
    2. Într-adevar, este de neconceput pentru omul muritor, nemetamorfozat de Iubirea Absoluta neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati, însa eu sper înca, într-o trezire a cât mai multor constiinte, care sa dovedeasca lumii întregi ca, ÎNCA SE MAI POATE !

      Ștergere
    3. Fara prejudecati sunt foarte multi oameni in lume, multi sunt condusi de bunatate, dar ceilalti nu le urmeaza exemplul.
      As vrea sa pot avea si eu o astfel de speranta, dar cand privesc in jurul meu...

      Ștergere
    4. Ai zis bine...utopic!

      Ștergere
  3. Sunt de aceeași părere: oriunde mergem va fi aceeași poveste cu justiția socială. Că în România e mai pe față că nu știu ei ascunde, asta este altă ”mâncare de pește”.
    În USA este la fel, în Franța este la fel. Și oriunde am fi. Vor domina întotdeauna oamenii cu bani, oamenii citiți cu multe școli vor domina din umbră. Așa a fost de când s-au întemeiat ierarhiile sociale și până acum. Un mare istoric spunea : ” Omul, în istorie, și-a schimbat haina și uneltele, dar comportamentul nu.”

    Măcar de aparență să fie, dacă în practică e mai puțin. Iar cei ce cred că merg dincolo și o să găsească dreptate, se înșeală amarnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi dintre cei care pleaca din tarile lor - unde nu au vreo sansa de a-si depasi conditia (nu-mi place cum suna sintagma, dar nu gasesc alta)- in state mai dezvoltate, au sansa de a reusi prin forte proprii pana la un punct (dar ar fi un punct in care ar putea spune ca au avut parte de justitie sociala); de-ar fi altfel, in statele unde acestia pleaca nu ar exista oameni care traiesc chiar si sub limita saraciei - ceea ce sustine concluzia ta.
      Daca cel mai bogat om din lume ar da fiecarei familii din lume cate un milion de dolari tot i-ar ramane bani cat sa se numeasca foarte bogat. Desigur: de ce ar da?! :)
      Daca intr-un stat anume exista sansa ca toti cetatenii sa poata "evolua", la nivel global mi se pare improbabil sa se reuseasca.

      Ștergere
  4. Ramane un tel de neatins,deocamdata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca majoritatea oamenilor suntem de aceeasi parere.

      Ștergere
  5. Cred ca ar fi un subiect captivant al unui roman... SF.
    Tinta este frumoasa, superba, dar pare o fata morgana!
    Dar tot e bine ca este o data. Poate prin preajma ei se mai misca cate ceva!
    Seara frumoasa, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord cu tine: fantasma. :)
      Exista o data, macar sa reaminteasca unora ca pot tinde spre o societate cat mai justa si se reaminteste si faptul istoric ca unii au fost ucisi pentru ca au vrut ca limba vorbita de foarte multi sa fie limba nationala intr-o anumita zona.
      Multumesc, Suzana draga! Noaptea buna, zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Am revenit cu intarziere, însă la acest subiect doar două vorbe vreau să zic și io..
    Noi oamenii buni nu ar trebui să ne impiedicam de acest ciot ruginit care este doar o iluzie care îi duce în rătăcire pe cei cu mirajul in sânge, si doi, rămâneți dragii mei în bunătatea voastră și iubiți mai departe, dăruiți mai departe, fiți fericiți mai departe, Bucurati-vă Totdeauna !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris mai jos, pentru ca vreau sa ramana aici si randurile tale.

      Ștergere
  7. Uneori cred ca nu exista nici măcar in țările mai dezvoltate! Da omului puterea si isi arată adevarata fatza... si mai mereu e ina hidoasa!..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere ca pretutindeni in lume cei bogati scapa de raspundere pentru faptele lor se poate spune ca nu exista 100% justitie sociala - dar exista intr-o masura mai mare decat in statele slab si subdezvoltate.
      Oh, da! Hidoase feţe au unii dintre cei care au ajuns sa aiba putere.

      Ștergere
  8. Rof Power Brickets, ma bucur ca ai venit! Multumesc.
    Sunt sigura ca oamenii buni nu se opresc din drumul lor spre un tel (chiar utopic) si cred ca (si) lor le datoreaza omenirea "iesirea din intuneric".
    Subscriu celor ce ai scris.
    **
    Pentru ca din 2 aprilei conturile G+ nu vor mai fi copiez mai jos randurile tale, pentru ca vreau sa le pastrez:
    Rof Power Brickets:
    "Am revenit cu intarziere, însă la acest subiect doar două vorbe vreau să zic și io..
    Noi oamenii buni nu ar trebui să ne impiedicam de acest ciot ruginit care este doar o iluzie care îi duce în rătăcire pe cei cu mirajul in sânge, si doi, rămâneți dragii mei în bunătatea voastră și iubiți mai departe, dăruiți mai departe, fiți fericiți mai departe, Bucurati-vă Totdeauna !!!"

    RăspundețiȘtergere
  9. Noi, românii, am avut ocazia sa lamurim cum este cu comunismul. Acum ne amagim cu social-democratia...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca ne place sa ne amagim. De fapt, cred ca unii incearca sa pacaleasca oamenii ca avem parte de social-democratie. Intr-o "social-democratie" statul nu "sponsorizeaza" firmele private (in niciun caz pe cele care sunt profitabile!).
      Celor mai multi cred ca le lipseste asa-numita "solidaritate sociala".
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.