2021-12-04

Când legile devin cătușe

Am auzit - nu am verificat „auzita” - că în Germania și Austria vor o lege prin care să impună vaccinarea obligatorie pentru persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani - și să fie amendați cei care nu se supun. Dacă-i adevărat, nu mă mir prea tare: în zonă e leagănul nazismului. Nu-mi criticați afirmația (sau criticați-o!). În România n-a fost leagănul comunismului dar mentalitatea persistă. Socialiștii, respectiv popularii, conduc aceste state, aflăm când căutam de culoare politică_cancelarii. Bine, cetățeanul german are și „democrație” în denumirea partidului. Știu unul, cetățean român, care vorbea despre democrație în socialism visând la comunism (a murit executat, săracu’). Socialismul e "precursorul" comunismului.

De câte ori, oare, va trebui plătită amenda?! În fiecare zi, până persoana acceptă injectarea? Nu-mi criticați exprimarea (sau criticați-o!). Injectare = introducerea sub presiune a unui lichid sau a unui gaz în organism.

Interesant! Cei trecuți prin 60 de ani din viață sunt considerați vulnerabili dar, pe de altă parte, considerați apți de muncă (de preferat să muncească până pe la vârsta de 70 de ani). Pentru muncă nu-s vulnerabili. Buuună treabă.
* * *
Pe meleagurile mioritice,
prin hotărâri care țin loc de lege, interdicție în târgurile de Crăciun pentru cei care nu au ales certificatele numite verzi. Să mai spună cineva că nu sunt pedepsiți copiii pentru „păcatele” părinților.

Târgurile de Crăciun au o tradiție veche de 600 de ani și fac parte și din cultura noastră, chiar dacă în acest mod de desfășurare numai de prin 2007. „Orășelul copiilor” - cu sanie și Moș Gerilă, cu daruri și căsuțe de unde puteai cumpăra fel de fel, cu brad împodobit - a fost în centrul orașelor și în vremea comuniștilor. În comuna Dumbrăvița, județul Brașov, de exemplu, e păstrată o tradiție veche de două secole. Am înțeles că este singura localitate din țară unde bradul de Crăciun din centrul comunei se împodobește chiar în ziua de Crăciun (și rămâne acolo până după Bobotează). Vătafii (tinerii care au făcut șarmata) șfeciorii care urmau să se însoare erau cei care aduceau în centrul comunei bradul. Bineînțeles, se lăsa (și se lasă) cu distracție - când nu se interzic tradițiile, desigur.

Acum, garduri și jandarmi în jurul târgurilor de Crăciun din unele orașe, să nu cumva să încalce cineva dispozițiile legale în vigoare. Fractură logică. Pentru accesul în piețele agroalimentare nu se face această distincție și zonele sunt (și au fost) aglomerate aproape în fiecare zi; oamenii își obturează (mai mult sau mai puțin) căile respiratorii și fac ce au de făcut. La fel de simplu ar fi putut fi și în cazul târgurilor de Crăciun.

În Brașov, accesul la Târgul de Crăciun nu e condiționat de „certificatul verde”.

Imagine de Julia Boldt de la Pixabay

14 comentarii:

  1. Se exagerează foarte mult din partea autorităților cu legile lor stupide. De ex. de 1 decembrie, nu au mau pus băncuțe și mese pentru servirea hranei pentru cei care își cumpărau. Pur și simplu oamenii săracii au acaparat tomberoanele și acolo pe capacul de tomberon, stăteau câte 2/3 cu mâncarea în față. Pe comercianți iau lăsat să aducă preparate, dar mese și băncuțe, nu. Nu vrei să știi pe unde mâncau, mai ales că foarte mulți au venit de la distanțe mari. Pentru chestia asta îmi venea să dau cu ei de pământ, plus altele, și altele. Duminică plăcută, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, inca, mai sunt multi care afirma ca ceea ce se intampla nu e bataie de joc. I-au determinat, practic, sa se inghesuie frunte langa frunte, pe unde au putut, cand ar fi fost mai firesc (si mai sigur - pentru a ramane in contextul stupid care ni se serveste) sa fie mese, cu scaunele / bancutele la distanta unele de altele...
      "Dăștepții" si-or fi imaginat ca oamenii vin, cumpara mancare si-o duc acasa. Ce stupizi! Ideea acestor targuri este (si) pentru ca oamenii din aceeasi comunitate sa socializeze, sa alea-alea.

      Multumesc, Stef! Duminica placuta iti doresc sa ai si tu! 😊

      Ștergere
  2. Of, trăim vremuri tot mai tulburi. Din păcate, și la Cluj accesul la târgul de Crăciun este condiționat. dar cum multălume a trecut recent prin boală sau s-a vaccinat, nu duce lipsă de vizitatori. Înțelepciune să ne dea Domnul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal, nu mi-au placut niciodata (in mod deosebit) aceste targuri - de cand ma stiu, nu-mi plac locurile aglomerate si le evit pe cat posibil. Ca mine, insa, n-or fi prea multi. Unii au, poate, doar cateva ocazii pe an sa fie intre multi oameni care fac ceea ce fac si ei: petrec placut cateva ore. Daca in cele mai multe targuri din Ro se intra "la liber" nu am prea inteles de ce nu in toate...
      Sa fie!

      Ștergere
  3. Fiecare aplică legea după ureche, îmi închipui. Puțini aplează la bun simț. Trăim vremuri ciudate. Nu pot decât să sper că o să revenim la un soi de normalitate cât de curând...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primarii au dreptul - printr-o "lege" pe stil românesc: svaiter - sa aplice ce cred ei ca-i ok pentru comunitatea X.
      Vom reveni si nu prea... Vom privi uimiti in jurul nostru: mare parte din padurea amazoniana (plamanul planetei) pa-pa, eoliene la malul marilor, sateliti care "obstructioneaza" soarele (si/sau ii reflecta razele, alegandu-ne cu efecte nedorite) si cine mai stie cate. Despre "statele falimentare"... se va vorbi mai tarziu, de prin 2023 incolo (probabil).

      Ștergere
  4. M-am lamurit demult. Subiectul nu are legatura cu sanatatea noastra ci cu controlul oamenilor plus o sifonare uluitoare a banului public. Dar nu asta este totul. Nu pot trece peste faptul ca idee de Dumnezeu si credinta este urata visceral de niste unii. Cred ca asupra acestei idei ar merita sa ne aplecam mai cu atentie, pentru ca daca fondul problemei este asta sau macar o parte a ei lucrurile sunt stranii rau de tot.
    Oricum peste tot este batjocura si santaj, ceea ce ar face ca anumite organisme sa se autosesizeze. Dar ce sa vezi, jocul continua!

    Ne-am nascut liberi si acum se renunta pas cu pas la libertate, pentru o himera... Ce zic stramosii nostri din ceruri? In fine, mi-e greu sa continui si nu stiu ce fel de solutii pot exita in conditiile in care atati oameni s-au stins inainte de vreme si frica devoreaza mintile.
    Foarte complicat.

    Multumesc pentru articol, Diana draga.
    Totusi maine este Sfantul Ierarh Nicolae, asa ca sper sa ai o zi frumoasa si cu daruri de sufletel! Pupici!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este si despre sanatate, dar de pe la inceputul acestuia an interesul pentru sanatate e... adiacent. Unii profita din plin de frica unora si-si fac mendrele. Am mai scris intr-un comentariu la alta postare: europenii fac tot ce pot sa "elimine" religia (credinta fiind diferita de religie, dar in destul de stransa legatura) si apoi se mira de ceea ce se intampla si vor sa alunge pe oricine are credinta puternica in (alta) divinitate.

      Nimeni nu poate fi ajutat impotriva vointei lui - cine incearca sa ajute pe cineva care nu vrea sa fie ajutat face mai mult rau decat bine.

      Cu placere. Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️
      N-am uitat de Mos Nicolae! 😊 Mi-am lustruit ghetele de pe la pranz! :))
      Zile minunate iti doresc! Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Uite! Avem și noi la București târg:
    https://www.fotostefan.ro/targul-de-craciun-piata-universitatii-bucuresti/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru poze (si articol).
      Ringhispilul face toti banii! Oh! Sunt prea mare pentru caruselul acela. 😊
      Pacat ca au facut diferente si-au bagat bilet de intrare...

      Ștergere
  6. After the Covid-19 outbreak whole worlds turn to weird situation. Hope world doesn’t turn to dictatirship!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I'm afraid too, but the signs of dictatorship are showing (it could be a terrible one: medical)... I hope I just have a rich imagination. 😊

      Ștergere
  7. Legile sunt pânze de păianjen prin care muştele mari trec şi cele mici sunt prinse.
    Balzac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte plastic a descris Balzac acest adevar despre legi.
      Multumesc pentru citat!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.