2019-10-17

Cu drujba pe muntele Tȃmpa

Actualizare 4 noiembrie 2019.
Construirea acestul drum forestier a fost suspendată. Deocamdată, au câștigat cei care iubesc muntele cu pădurea lui cu tot.
*
Mare mândrie, mare! Politicienii din Brașov se laudă că au obținut finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea unor drumuri forestiere și pentru construcția unuia nou, care va face legătura între Șchei (pornind de la Pietrele lui Solomon) și Valea Cetății (cartier numit Răcădau, înainte de 1990). Legătura ȋntre aceste cartiere e o idee pe care o învârt de câțiva ani “edilii”, dorind, la un moment dat, să străpungă muntele pentru a… fluidiza circulația rutieră. Vor tăia mii de copaci și vor distruge cine știe câtă altă vegetație (aproape 15 ha de pădure) - despre potecile căutate de drumeți și de bicicliștii montani nu mai zic. Finanțarea a fost obținută prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, submasura 4.3 ("Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice - infrastructură silvică").
Mai bine obțineau finanțare pentru mașini și utilaje necesare pompierilor la intervențiile in cazul incendiilor de pădure.
In prima foto e o parte din harta munților, unde sunt marcate unele trasee de pe Tȃmpa - linia albastră e in zona pe unde va trece noul drum forestier (drumul ar putea ȋncepe in zona din stȃnga, unde am plasat un pătrățel rozaliu - Pietrele lui Solomon - și se va opri in dreapta, sus, unde este alt pătrățel rozaliu - Valea Cetății).
(sursa foto: https://www.meetsun.ro/jurnale-trasee-montane/fantanita-crucea-dreptatii/)
In poza 2 sunt marcajele care arată pe unde va trece drumul (sursa foto: brasovcity.ro)
De la stânga: culmea cu Panoramicul, vârful cu terasa belvedere şi şaua cu ruinele cetăţii
Drumul ar urma să fie amenajat în zona Fântâna Crucea Dreptății (“Fântânița Popii”) - Răcădău, suprapunându-se peste unele dintre actualele trasee turistice ce leagă Șcheiul de poienele Ogradă și Stechil. Deja au fost marcați arborii pentru tăiere, pe un front ce ajunge la o lățime de la 3,5 m până la 20 de metri. Noul drum auto forestier (scrie pe harta publicată pe portalul primăriei), Goriţa, va avea o lungime de 11 km. Dacă vor circula mașinile prin pădure unde e recreerea?
Primarul zicea, între altele, că datorită noului drum forestier care va fi amenajat pe partea dreaptă a muntelui (în zona care nu e declarată rezervație naturală) - “chelia” s-ar putea vedea in dreapta, sus; v.poza 3) - se va putea interveni ușor în caz de incendiu (pe partea unde nu este și nu va fi drum forestier cum s-ar interveni în caz de incendiu?), se va interveni ușor pentru a curăța pădurea de copaci căzuți și vor gestiona mai bine… populația de urși! După ce că habitatul urșilor e, oricum diminuat, un nou drum forestier va fi exact ceea ce lispește pentru ca urșii să nu mai coboare în oraș!
Uită esențialul: hrana suficientă ar ține animalele in pădure. Datorită acestui nou drum se vor putea dezvolta activităţile de agrement din această zonă, în principal cele legate de drumeţii (pentru oameni, nu pentru urși). De ce-or crede “edilii” că oamenii vor să fie netezit  muntele Tȃmpa deși le place așa cum este, și nu “ras ca-n palmă”?
În Șchei, la fiecare ploaie mai serioasă, apar problemele, apa ajungȃnd să fie șuvoaie, iar din cauza lucrărilor de construire pe versanți și a eliminării vegetației nicidecum nu vor fi ameliorate aceste probleme.
Bineînțeles, la finalizarea lucrărilor vor fi aranjate șanțurile lăsate de târârea buștenilor și de roțile autovehiculelor - așa cum au făcut în toate celelalte cazuri de exploatare forestieră și șanțurile sunt acolo (găsești și câte o baracă părăsită în care au fost depozitate materiale și unelte). Vor planta și copaci, pe ambele laturi ale drumului.
*
Un om consumă 550 de litri de oxigen pur pe zi (circa 19 metri cubi). Un copac destul de mare, de 50 cm diametru, și o înălțime aproximativă de 30-40 de metri produce aproximativ 92 de litri de oxigen pur pe zi, oferindu-i unui om 14% din necesarul zilnic. Asta înseamnă că un om  ar putea supraviețui într-un spațiu închis dacă ar fi înconjurat de 7 copaci foarte mari. Populația lumii are nevoie în prezent de 49 de miliarde de copaci pentru a putea respiră. Deci, există suficienți copaci pentru acest proces? NASA a făcut o aproximare a numărului de arbori de pe Pământ pe baza imaginilor prin satelit, iar presupunerea lor este că lumea deține în prezent aproximativ 400 de miliarde de copaci, ceea ce este mult mai mult decât este necesar - dar oamenii nu sunt singurii consumatori de oxigen de pe Terra. (sursă: cunoastelumea.ro)
*
În Rezoluția Parlamentului European referitoare la Conferința ONU din 2018 privind schimbările climatice de la Katowice, Polonia, se specifică, între altele, că pădurile contribuie substanțial la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, despădurirea fiind responsabilă de aproape 20 % din emisiile globale de GES (gaze cu efect de seră). Pe scurt: fără păduri crește nivelul ȋncălzirii globale.
*
În anul 2018, Compania AirVisual a realizat un clasament al orașelor în funcție de gradul de poluare al aerului la nivel global. În acest clasament au fost incluse și unele orașe din România - nivelul de poluare fiind moderat în toate aceste orașe. Pe primul loc este orașul Iași, pe al doilea este orașul Cluj-Napoca, urmat îndeaproape de Brașov și abia apoi urmează București. (sursa: zf.ro)
*
Muntele Tâmpa a avut regim de rezervație naturală încă din 1962, regim instituit prin Decretul nr. 949. Prin Legea 5/2000 rezervația a fost inclusă în patrimoniul natural național, cu codul 2.255. Rezervația are o suprafață de 188,2 ha, iar fondul forestier este proprietatea Municipiului Brașov, fiind administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A.. În prezent, Muntele Tâmpa este declarat sit de importanță comunitară (SCI), instituit prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr.1964/2007, modificat prin Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr.2387/2011 și face parte integrantă din rețeaua ecologică europeană Natură 2000. Conform
Formularului standard elaborat în baza Deciziei 2011/484/UE și actualizat în februarie 2016, codul european este ROSCI0120; situl are o suprafață de 206 ha. (sursă: metropolabrasov.ro)
Suprafața respectivă este “arie protejată” datorită pădurilor de fag, stejar, carpen, plantelor rare protejate la nivel european (crucea voinicului, obsiga bârsană), datorită unor specii de păsări și fluturi, cât și datorită unor specii de animale: urși, în primul rând, cu prezență permanentă - specie prioritară, pentru a cărei conservare Comunitatea Europeană are o responsabilitate specială, datorită proporției reduse a arealului acesteia pe teritoriul Uniunii Europene - și, sporadic, râsul, pisica sălbatică. Primarul (teoretic, independent politic) - susținut în acest demers de cei din Partidul Național Liberal partidul democrat liberal - susține (corect) că noul drum forestier nu atinge aria protejată. Acum, mai rămâne să spună asta animalelor, păsărilor, insectelor și plantelor (ale căror semințe vântul le-ar putea duce, practic, oriunde).

12 comentarii:

  1. Diana, chiar au bani sa distruga atata padure ... de fap este o întrebare idioata! Numai daca se taie si se vinde lemnul de la atatia copaci se face rost de bani!
    Noi nu stim cum sa împadurim mai mult Olanda si ... unii de la voi nu stiu cum sa distruga mai mult padurea.
    Astazi scria pe ziar ca au gasit niste trunchiuri de stejari care sunt de 7000 de ani! Deci numeni nu a taiat prea mult din padurea de stejari ... Oare cum or face la voi ca mereu se împiedica de padure politicienii vostrii? Grrr ... asta asa ma enerveaza si ma doare ... îmi da asa o stare de rau ... eu stiu cum am lasat muntii cand am plecat ... acum cand ma uit cu G maps ma bufneste plansul! De ce? :((

    Seara placuta! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Gurile rele" zic ca pe aproape de viitorul drum sunt multe casoaie noi si foarte noi la care accesul e dificil sau nu prea la indemana.
      Banul ii orbeste, pe cei mai multi, si nu le pasa ce va fi maine cat timp ei se pot da rotunzi azi. Obtin bani din taierea copacilor, ii taie. Si pe mine ma enerveaza, pentru ca nu pot fi opriti!
      Mai bine eviti sa privesti hartile... Poiana Bv (inclusiv in padurile paralele cu soseaua care duce acolo) e plina de casoaie in care - zic administratorii lor - daca vine cineva o data pe an! Pe dealuri s-au ridicat casoaie - unii au inceput si un cartier, undeva in Schei, dar au reusit oamenii sa-l opreasca (cel putin deocamdata), mai ales ca e zona lutoasa acolo si risca sa mearga dealul la vale cu blocuri cu tot (daca le ridica acolo, cum au vrut, si cumparatorul habar n-ar avea).
      De ce? Pentru ca pot... :(
      Multumesc, Ella draga! Weekend frumos iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  2. ma pregatesc sa plec puin spre munte, ador muntele si m-as muta cu drag dar nu pot renunta nici la mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dada, mergi la munte cat mai sunt si paduri! :)
      Te cred ca nu poti renunta la mare! :)

      Ștergere
  3. Sper sa nu se intample nimic rau in zona! Unele situatii pot fi rasturnate surprinzator. Cred ca pe la Pietrele lui Solomon am ajuns si eu in tinerete :D, dar nu prea mai tin bine minte drumurile.

    Un weekend cu senin si bucurii, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi speram sa le treaca! In zona aceea, un drum forestier lat - pe alocuri - de 20 de metri e aiurea rau de tot!
      Inseamna ca vei descoperi ca... nu mai recunosti locul. S-a schimbat mult in ultimul timp (mare parte, in bine). :)
      Multumesc, Suzana draga! Weekend minunat iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Idioti.....sa foloseasca banii pt a construi drumuri normale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru vilele si vilutele aflate "la strada" au cam rezolvat-o; pare ca e randul vilelor si vilutelor ascunse pe coclauri. :(

      Ștergere
  5. Asta-i strategia lor de a defrișa munţii :((
    Mai o poteca, un incendiu pus, o partie fără scop, o inimă chiar, desii padurea n-are nevoie de "inima" noastră în inima ei, apoi nenorocirile se vor ținea în lanț..

    N'avem ce face atâta timp cât lupul este paznic la oile statului, când #romsilva ar trebui să conserve pădurile, tocmai ei pun ștampila pe avize..:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, ai dreptate: nu prea ne putem impotrivi. Adica, putem, dar nu prea avem spor.
      Pai, ce? Aia care gestioneaza padurile nu vor bani multi?! Daca-i pot castiga stampiland hartii... :(

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.